Лушки лугови / Фото: Дан
15/05/2021 u 07:06 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Влада прије шест година обећала зоолошки врт у Беранама

Лушки лугови још без животињског царства

Тачно прије шест година из Владе Црне Горе је пласирана вијест да ће Европска унија финансирати изградњу Зоолошког врта у Беранама.

Тада су из локалне управе потврдили да су добили увјеравања да ће се на десној обали Лима, на локацији Лушки лугови, градити модерни зоолошки врт, једини такве врсте у Црној Гори. Наглашавали су да ће се, у оквиру зоолошког врта, градити и ЦИТЕС центар као мјесто предвиђено за тренутно држање и бригу о напуштеним, болесним и повријеђеним животињама, које нису у стању да опстану у дивљини, као и животиња које су конфисковане услед нелегалног држања у заробљеништву, нелегалне трговине, увоза, извоза или других разлога утврђеним законом.

Наводили су да се тај пројекат, у оквиру програма Техничка помоћ за пројекте Дунавске регије, финансира из средстава Европске уније, те да је партнер на овом пројекту Министарство одрживог развоја и туризма Црне Горе које, средствима опредијељеним капиталним буџетом за 2016. годину, подржава његову реализацију.

Прије пет година пројектни тим Општине Беране састао са експертима ангажованим на овом пројекту, Мартином Етхофером и Гораном Вукобратовићем, са циљем да се присутпи изради пројектне документације која ће бити у складу са стандардима Европске уније.

Међутим, и поред оваквин најава још увијек се није поставио ни камет темељац за изградњу назначеног објекта. Из локалне управе наводе да је потпуно нетачно да се одустало од изградње Зоолошког врта и ЦИТЕС центара. Казали су да да је тачно да се касни са почетком радова, али да су активности у циљу реализације овог значајног пројекта у току.

-Стручне екипе су раније констатовале да је најприхватљивије рјешење да се прихватилиште за посебну врсту животиња гради у Беранама и то у склопу зоолошког врта. Тако је локална управа ушла у ову причу са убјеђењем да се ради о вишеструко корисној инвестицији. Тачно је да за реализацију овог пројекта треба прикупити значајна средства, али то свакако није нерјешив проблем. Поред тога што ће локална управа и Влада Црне Горе издвојити дио средства очекујемо да ће помоћ стићи и од европских фондова. Тако да се искрено надам да ће послије одређених припрема кренути да се гради зоолошки врт у нашем граду – казао је менаџер општине Владимир Ђаковић, подсјећајући да се Црна Гора на путу европских интеграција обавезала да поштује Конвенција о међународној трговини угроженим врстама дивљих животиња и биљака кроз оснивање Центра за прихват животиња са ЦИТЕС листе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 07:58