foto: Vlada / - FOTO: VLADA
09/02/2023 u 19:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vlada šalje medicinski tim u Tursku

Zbog traganja i spašavanja iz ruševina Vlada Turske je, kako navode, tražila međunarodnu pomoć u vidu lakog, srednjeg i teškog tima za traganje i spašavanje iz ruševina, kao i medicinske timove i opremu

Vlada je 9. februara 2023. godine na telefonskoj sjednici, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova, usvojila Informaciju o upućivanju Medicinskog tima za traganje i spašavanje iz ruševina u Turskoj

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, Vlada Republike Turska uputila je Zahtjev za pomoć, preko Mehanizma za civilnu zaštitu Unije, NATO i UN radi spašavanja stanovništva od zemljotresa, koji je pogodio ovu državu 6. februara. 2023. godine,

(VIDEO) Kotorski vatrogasci se javili iz Turske: Spasavanje žene nam dalo energiju, stanje je haotično

- Operativno-komunikacioni centar 112 Direktorata za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova, koji je operativna kontakt tačka sa Centrom za koordinaciju odgovora na vanredne situacije (ERCC) Generalnog direktrorata za evropsku civilnu zaštitu i aktivnosti humanitarne pomoći Evropske komisije (operativno tijelo Mehanizma Unije za civilnu zaštitu) primio je zahtjev za pomoć u vidu timova za traganje i spašavanje iz ruševina — lakog, srednjeg i teškog i medicinskih timova (za prvu pomoć i zbrinjavanje stanovništva), 6. februara 2023. godine. Pomoć je zatražena i preko NATO-a i UN organizacija, navode oni.

Bešović: Naš tim u Turskoj već postiže rezultate, uskoro šaljemo i medicinsku ekipu

Zbog traganja i spašavanja iz ruševina Vlada Republike Turske je, kako navode, tražila međunarodnu pomoć u vidu lakog, srednjeg i teškog tima za traganje i spašavanje iz ruševina, kao i medicinske timove i opremu.

(UŽIVO) Više od 19.800 poginulih u zemljotresu u Turskoj i Siriji: "Sve je manje nade da ima preživjelih"

- Sagledavajući dostavljeni Zahtjev za pomoć i informaciju Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstvo zdravlja je u saradnji sa Zavodom za hitnu medicinsku pomoć pripremilo Medicinski tim za traganje i spašavanje iz ruševina, koji Čine 13 članova, i to: dva doktora medicine, deset medicinskih tehničara i jedno lice za pružanje logistike Medicinskom timu, koji su zaposleni u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, dodaju onmi.

Za potrebe Medicinskog tima obezbijedena je neophodna oprema, hrana, kao i ostala sredstva za logistiku, kao i bankovna kartica sa iznosom od 10.000 eura za vođu tima i neograničen mobilni internet za sve članove Medicinskog tima i osiguranje članovima tima.

Transport će se izvršiti Turkish Airlines-om do Istanbula.

- Da bi se ova pomoć pružila Republici Turskoj, potrebno je da Vlada Crne Gore donese odluku o upućivanju Medicinskog tima za traganje i spašavanje iz ruševina, kao pomoć Republici Turskoj (član 8, stav 1 Zakona o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama i učešću pripadnika operativne jedinice za zaštitu i spašavanje, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu (”Službeni list CG, br. 61/08, 31/17, 34/17 i 46/19), zaključeno je u informaciji Ministarstva zdravlja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. jun 2024 15:53