Ana Vujošević / - FOTO: MEDIABIRO
22/01/2024 u 18:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vujošević: UIP pred reformom, neizvjesna sudbina 321 zaposlenog

Direktorica UIP-a kaže da informaciju o reorganizaciji nisu dobili službenim putem već su je pročitali na sajtu Vlade

Uprava za inspekcijske poslove je danas u Podgorici organizovala press konferenciju povodom nedavnih medijskih napisa o reformama ovog državnog organa koje Vlada planira da sprovede i njegovoj potencijalnoj decentralizaciji ili gašenju.

- Ovo je veoma važna tema za Upravu za inspekcijske poslove pošto se radi o sudbini 321 zaposlenog, koja je u ovom trenutku vrlo neizvjesna. Moja današnja moralna obaveza je da skrenem pažnju na ovaj problem zbog svih zaposlenih koji se nalaze u Upravi koji su raspoređeni u Podgorici i još 16 crnogorskih opština, a koji su vrlo zabrniuti za svoju sudbinu jer ne znaju šta slijedi i šta će se desiti u daljem toku -  kazala je direktorica Uprave za inspekcijske poslove, Ana Vujošević.

Ona ističe da Vlada svakako ima legitimno pravo da vrši reorganizaciju organa shodno zakonu, ali da je imala obavezu da o ovoj važnoj temi porazgovara sa Upravom na koju se ova reorganizacija odnosi.

Direktorica UIP-a kaže da informaciju o reorganizaciji nisu dobili službenim putem već su je pročitali na sajtu Vlade.

- Kada sam bila na sastanku u Vladi u decembru prethodne godine nije bilo uopšte pomena o ovom novom modelu, naprotiv, zaključak je bio da Uprava funkcionišem kako treba, ali da treba raditi na jačanju kadrovskih i drugih kapaciteta Uprave za inspekcijske poslove i jačati je na različite načine. Suština je da se ovdje ide u neku novu priču koju je, po mom skromnom mišljenju teško realizovati - rekla je Vujošević.

Kao glavnu prepreku u reformi u Upravi smatraju zaključak Vlade da se zadužuju ministarstva da do 15. februara pripreme promjene zakona iz nadležnosti inspekcija. Direktorica navodi da se radi o preko 140 materijalnih propisa i dvostruko više podzakonskih akata, te smatra da izmjena ovih zakona do datog roka neće biti moguća.

- Radi se o jednom jako složenom organu u čijem sastavu se nalazi 26 raznorodnih inspekcija iz 26 različitih upravnih oblasti koje bi prema ovoj informaciji trebalo da se rasporede u 11 resornih ministarstava gdje bi ujedno resorni ministar bio i šef inspekcije. Tim modelom, prvostepeni organ bi se nalazio u sklopu drugostepenog organa i mogao bi se primijeniti onaj narodski model Kadija te tuži, kadija ti sudi - poručila je ona.

Dodaje da u ovom procesu postoji mnoštvo tehničkih barijera koje treba premostiti, te da je trebalo imati detaljan pristup, jasne podatke i jasan vremenski okvir, a ne da se to desi bez održavanja sjednice, po hitnom postupku.

- Ovako bi moglo doći do kolapsa informacionog sistema, došlo bi do problema kako jednu inicijativu zavesti ukoliko se radi o nadležnosti tri inspekcije koje se nalaze kod tri ministarstva. Neće se znati ko će kome javljati i kada će se izaći na teren. Shodno procedurama i zakonu inspektori imaju obavezu postupanja po inicijativi u roku od osam dana - da li će to biti ispoštovano? Definitivno je jasno da se neće postupati brže nego u Upravi, zato što nema centralizovanog sistema i hijerarhije. Takođe, barijera je i što će jedna od inspekcija, kada gledate po upravnoj oblasti, biti u nadležnosti dva ministarstva, pa se postavlja pitanje ko bi bio starješina organa tim uposlenicima - zaključila je Vujošević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:21