Подстанарски живот тежак / Илустрација
05/05/2021 u 11:09 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Апел удружeња: Подстанарским породицама умањити рачуне за струју и воду

Већина живи у сиромаштву испод сваког минимума људског достојанства.

Удружење подстанара апеловало је да држава мора помоћи подстанарским породицама у дијелу обезбјеђибања субвенција за плаћање закупа станова, потпуно бесплатног приступа здраственом систему и љековима, а удружење такође тражи и да им се смање рачуни за струју и воду

Из Удружења које потписује предсједник Драган Живковић покренули су иницијативу да се све релевантне државне институције окупе око решавања овог горућег питања и крену са решавањем истог.

Из ове НВО тврде да драматично огроман број подстанарских породица  нас упозорава на хитну реакцију и допринос у виду помоћи у свим облицима овој најугроженијој социал/економској групи грађана.

- У географски малој Црној Гори, али по љепоти и богатству наше државе у њеним ресурсима, нејасно је да толико велик број грађана (по задњем попису из 2011 год.18.500 породица) живи без крова над главом, без фер и поштене прилике да обезбиједи себи кров над главом - поручују из овог удружења. 

Наводе и да већина подстанара живи у сиромаштву испод сваког минимума људског достојанства.

- У oву групу спадају инвалиди рада, самохране мајке, пензионери, озбиљно здравствено угрожени грађани, расељена лица и интерно расељена лица. Ово довољно говори о тежини проблема и драматично упозорава на хитности да се формира уједињени фронт помоћи овој најугроженијој групи - поручују из Удружења. 

Истакли су да су пакети помоћи које су претходна а и садашња Влада уз сву добру намјеру да се помогне грађанима Црне Горе, нијесу били доступни великом броју подстанарских породица али и недовољно снажна помоћ.

Такође су подсјетили да држава и нема регистар подстанара, као и њихову реалну социјалну слику.

 - Неопходно је уприличити састанак како би се сви релевантни субјекти окупили и заједнички нашли начин за спровођење овог надасве пријеко потребног и веома хуманог пројекта. У том смислу очекујемо Вашу отвореност ка овој Иницијативи и спремност да се што прије организује састанак - поручили су државним органима из Удружења. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jun 2024 17:25