Vanja Mugoša / -SRDJAN BOLJEVIC
16/04/2023 u 16:51 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Advokat Mugoša tužio Crnu Goru: Traži da država plati dug MA

On tvrdi da je bio punomoćnik društva i da je za pružene usluge izdao fakture, ali da mu nije plaćeno

Advokat Vanja Mugoša podnio je Privrednom sudu tužbu protiv države u kojoj traži da se utvrdi da je Crna Gora odgovorna za dugove za zastupanje "Montenegroerlaјnza" (MA) u stečaju i da plati ukupan iznos od 92.189 eura sa kamatama. On tvrdi da je bio punomoćnik društva i da je za pružene usluge izdao fakture, ali da mu nije plaćeno. Takođe je naveo da je potraživanje prijavio u postupku stečaja i da mu je priznato.

Prema navodima iz tužbe, Mugoša traži 44.370 eura na ime naknade za advokatske usluge u periodu do 31.12.2020. godine, 2.611 eura na ime zatezne kamate na glavni dug u iznosu od 44.370 eura za period od dospiјeća svake poјedinačne fakture koјe su bile predmet izvršenja do 28.4.2021 godine kao dana otvaranja stečaјa i 997,5 eura na ime posebne naknade obračunate shodno Zakonu o rokovima izmirenja novčanih obaveza, na ime troškova sastava predloga za izvršenje po advokatskoј tarifi, kao i na ime troškova izvršnog postupka.

Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Milanka Rakočević osporava tužbu Mugoše u cjelosti, kako po osnovu, tako i po visini. Osim toga, ističe prigovor neblagovremenosti i prigovor zastarjelosti potraživanja.

– U vezi sa prigovorom neblagovremenosti tužbe, u Zakonu o privrednim društvima propisuje se da povjerilac društva čije je potraživanje dospjelo može podnijeti tužbu radi naplate potraživanja nadležnom sudu u roku od šest mjeseci od dana saznanja za zloupotrebu iz stava 2 ovog člana, a najkasnije u roku od tri godine od dana zloupotrebe. Međutim, tužilac u ovom slučaju nije podnio tužbu u ovom roku, što znači da je neblagovremena. Što se tiče prigovora zastarjelosti potraživanja, Zakona o privrednim društvima propisuje da članovi društva sa ograničenom odgovornošću, akcionari akcionarskog društva i komanditori u komanditnom društvu ne odgovaraju za obaveze društva, pa s tim u vezi u slučaju nepostojanja dokaza o zloupotrebi, tužilac ne može zahtijevati od tužene da plati potraživanja za koja je zastara već nastupila – navodi se u odgovoru na tužbu.

M.D.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 00:16