Uspjela vladina akcija / IVAN PETROVIC-IPE
04/04/2023 u 15:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Akcija „Stop inflaciji“: Cijene pale, građani očekuju proširenje listi jeftinijih proizvoda

Bojim se da će kada prođe mandat ove Vlade, trgovci vratiti januarske cijene koje su bile užasne. Ova akcija znači mnogo onim ljudima sa najnižim primanjima, ističe Stanišić

Vladina akcija „Stop inflaciji“ je uspjela, cijene nekih osnovnih životnih namirnica su oborene, a građani koji su zadovoljni dosadašnjim tokom kampanje, očekuju da trgovci prošire listu jeftinijih proizvoda.

“Bojim se da će kada prođe mandat ove Vlade, trgovci vratiti stare cijene koje su bile užasne. Ova akcija znači mnogo onim ljudima sa najnižim primanjima”, ističe Radmila Stanišić.

Akcija, koja predviđa minimalne marže oko 5 odsto, je počela 21. marta, u njoj učestvuju najveći trgovački lanci. Antiinflaciona korpa formirana je tako da sadrži najmanje po jedan artikal iz svake od 25 vrsta dogovorenih proizvoda.

Građani, dvije sedmice nakon početka, smatraju da je akcija uspjela i poručuju da je treba proširiti novim zdravijim proizvodima.

Prepolovljena cijena ulja

“Najviše sam oduševljena što su pale cijene ulja. Suncokretovo ulje sam danas kupila po 1,29 eura, a odlično se sjećam da sam to isto ulje kupovala po 2,4 eura”, priča nam građanka Rajka Stanišić.

Ona se plaši da će trgovci nakon što krene predizborna kampanja, iskoristiti priliku i vratiti cijene na staro.

“Bojim se da će kada prođe mandat ove Vlade, trgovci vratiti januarske cijene koje su bile užasne. Ova akcija znači mnogo onim ljudima sa najnižim primanjima”, ističe Stanišić.

Povećati obuhvat proizvoda

S druge strane, građanin Saša Jovanović podržava akciju iako, kako navodi, većinu proizvoda iz antiinflacione korpe uopšte ne konzumira.

“To su mahom proizvodi koje ja ne jedem, ako izuzmemo mlijeko i sardine u ulju. Volio bih da trgovci prošire akciju sa onim proizvodima koje jedu ljubitelji biljne hrane, prije svega voća i povrća. Sad imamo u korpi 25 proizvoda, što ne bi imali stotinu”, dodaje Jovanović.

On ističe, da se u zavisnosti od trgovačkog lanca “tetrapak mlijeko” sa 2,8 odsto mliječne masti može kupiti po cijeni od 85 do 99 centi, iako je januarska cijena bila tridesetak centi iznad eura.

“Takođe sam zadovoljan što je pala cijena sardine u ulju, sa recimo 75 centi na oko 69 centi. Ovo nijesu velika smanjenja cijena, ali su značajna jer su konačno trgovci počeli da pišu manje cijene. Vjerujem da prostora za to ima za još neke proizvode”, kaže Jovanović.

Ima prostora za dalja sniženja

I zaista ima mogućnosti za dalje snižavanje cijena proizvoda. Naime, ukupni profit pet najvećih trgovačkih lanaca u Crnoj Gori – Voli Trade, Hard Discoult Laković, Franca Marketi, Domaća trgovina i Merkator Crna Gora – na kraju prošle godine iznosio je 19,43 miliona eura, pokazuju novi podaci o njihovom poslovanju.

U poređenju sa 2021. godinom, kada je zajednički neto poslovni rezultat bio 8,68 miliona eura, prošlogodišnji je bolji za čak 10,75 miliona eura. Što znači da trgovački lanci povećavaju profit uprkos zaletu inflacije. Lanjska inflacija je iznosila 17,2 odsto,  a CBCG je u svojoj analizi objasnila da razloge osim globalnih faktora treba tražiti i u domicilnim razlozima. Većina analitičara je te razloge prepoznala kao previsoke trgovačke marže.

Analiza CBCG

Centralna banka Crne Gore je nedavno objavilo analizu “Diskriptiva analize inflacije u Crnoj Gori” gdje se jasno navodi da su razlozi inflacije globalne prirode, ali i da ima nekih domicilnih faktora.

“Dobijeni rezultati ukazuju da je inflacija u Crnoj Gori pod dominantnim uticajem globalnih faktora, vezanih za kretanje cijena, prije svega sirovina, hrane i nafte. Naša analiza pokazuje da je u 2022. godini, globalni faktor od prosjeka veći za oko 45%, te razumljivo „vuče“ inflaciju u Crnoj Gori. Nadalje, analiza ukazuje da je uticaj regionalnog faktora mali, što je i razumljivo jer njegov uticaj „upijen“ od strane globalnog faktora. Ono što je poseban izazov za kreatore ekonomske politike jeste procjena uticaja domicilnog faktora. Analiza pokazuje da je u vremenima povećanja fiskalnih opterećenja, domicilni faktor imao signifikantan (značajan) uticaj na kretanje cijena, te je nivo inflacije u Crnoj Gori bio iznad prosjeka inflacije u eurozoni”, piše u Analizi.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja, na čijem čelu je Goran Đurović (URA) su ranije podsjetili da ova njihova akcija nije prva te vrste jer su prošle godine smanjili marže na osnovne životne namirnice poput hljeba, soli…

Cijene hrane u svijetu padaju 11. mjesec zaredom, a građani Crne Gore su konačno dočekali da i kod nas konačno imamo neke niže cijene.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 05:15