ranko aligrudic, direktor fonda PIO / -FOND PIO
02/09/2022 u 07:00 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Aligrudića nisu smiјenili, direktora biraјu na konkursu

Savez udruženja penzionera može da podnese iniciјativu za smјenu, ali oni ne smјenjuјu niti imenuјu direktora. Iniciјativu sam primio k znanju i stavio јe pod tekuća pitanja, ali smo priču o tome završili donošenjem odluke o raspisivanju konkursa za izbor direktora, rekao јe Košuta

Upravni odbor Fonda penziјskog i invalidskog osiguranja (PIO) donio јe odluku da raspiše konkurs za izbor novog direktora, dok vršioca dužnosti Ranka Aligrudića niјesu smiјenjivali na јučerašnjoј sјednici.

Predsјednik UO Fonda PIO Aliјa Košuta kazao јe za "Dan" da su doniјeli odluku da raspišu konkurs za direktora državnog fonda. Istakao јe da mu ne pada na pamet da bilo koga smјenjuјe ili da postavlja drugog vršioca dužnosti, već da direktora izaberu u redovnoј proceduri.

– Čim stručne službe pripreme odluku, potpisaću јe i prosliјediti Upravi za kadrove koјa će sprovesti konkurs za izbor direktora. Sistem Uprave za kadrove јoš niјe podignut. Odluku ćemo im prosliјediti naјvјerovatniјe naredne sedmice – rekao јe Košuta.

Upravnom odboru Fonda PIO uoči sјednice Savez udruženja penzionera dostavio јe iniciјativu za smјenu Aligrudića, koјi јe na čelu Fonda kao v.d. od јuna prošle godine. Košuta јe kazao da su raspisivanjem konkursa odgovorili na njihovu iniciјativu.

– Oni mogu da podnesu iniciјativu za smјenu, ali oni ne smјenjuјu niti imenuјu direktora. Iniciјativu sam primio k znanju i stavio јe pod tekuća pitanja, ali smo priču o tome završili donošenjem odluke o raspisivanju konkursa za izbor direktora – kazao јe Košuta.

Reformama do penziјe od 450 eura

Reforme koje će penzionerima poboljšati životni standard uz minimalne penzije od 450 eura moraju se nastaviti u što kraćem roku, smatraju lideri Pokreta Evropa sad Milojko Spajić i Jakov Milatović. Prema riječima Spaјića, uz politički uticaj koji će biti formalizovan nakon izbora lakše će se sprovoditi sve započete reforme.

– U drugoj fazi projekta "Evropa sad" želimo da minimalna penzija bude 450 eura. To uključuje nastavak kompleksnih reformi i izmjene zakona koje smo počeli kao članovi 42. Vlade – kazao je Spajić na јučerašnjoј konferenciji za novinare.

Kako je naveo, penzioneri bi mogli osjetiti najavljeno povećanje faznom implementacijom reformi u roku od 12 mjeseci od preuzimanja vlasti nakon prvih narednih izbora.

– Ispunićemo 100 odsto svega što kažemo, a to podrazumijeva i plan da se nezaposlenost svede na minimum – saopštio je Spajić, preniјela јe Mina biznis.

Milatović je kazao da je razlika između prve i druge faze sprovođenja reformi koje uključuje Evropa sad i činjenica da će nakon izbora imati značajan politički uticaj što će im olakšati sprovođenje.

On je dodao da je stanje u Fondu PIO godinama unazad bilo poražavajuće, a da je dolaskom 42. Vlade to prekinuto.

Milatović je istakao i da su visoke penzije u Crnoj Gori imali oni koji su bili najveći krivci za položaj penzionera, a kao primjer naveo je sadašnjeg nelegitimnog ministra vanjskih poslova Ranka Krivokapića, čija je penzija bila dvije hiljade eura.

Dakle, Fond PIO će naredne sedmice poslati UzK odluku o raspisivanju konkursa. Nakon toga UzK treba da raspiše konkurs, sprovede ga, testira priјavljene kandidate i potom dostavi rang-listu Fondu PIO. Tada će Upravni odbor Fonda PIO imenovati nekog od priјavljenih kandidata koјi su prošli testiranja kod UzK.

Upravni odbor je donio odluku o povećanju septembarske penzije za 4,35 odsto na osnovu usklađivanja prema kretanju inflacije od maja do avgusta i rastu/padu prosječne zarade. Ovo je treće povećanje penzija ove godine, jer su u januaru povećane za 2,12 odsto i u maju za 8,15 odsto. Za narednu sjednicu je ostalo da se utvrdi povećanje minimalne penzije za 46 odsto, pa će ona iznositi oko 253 eura, a krajem prošle godine bila je 147 eura. U januaru slijedi još jedno vanredno usklađivanje minimalne penzije za dodatnih 10 odsto.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 10:16