Agencija za zaštitu konkurencije / - AZK
10/03/2024 u 18:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ASP: Dostavićemo Skupštini inicijativu za kontrolno saslušanje predstavnika AZZK

Akcija za socijalnu pravdu (ASP) dostaviće sjutra Skupštini inicijativu za kontrolno saslušanje predstavnika Agencije za zaštitu konkurencije (AZZK), koja, kako tvrde, godinama ne kontroliše potencijalno narušavanje konkurencije ili moguće monopole u oblastima gdje su potrošači izloženi ogromnim cijenama.

Iz ASP su objasnili da se ogromne cijene ili naknade odnose na osnovne životne namirnice, lijekove, građevinski materijal, stanove, gorivo ili kredite.

ASP u inicijativi ukazuje i da je cjelishodno da poslanici provjere istinitost svih činjenica navedenih u izvještaju o radu Agencije za 2022. godinu, u kojem se kaže da nema sudskih sporova.

- ASP je u saznanju da je te godine pokrenut makar jedan radni spor, dok AZZK po ugovoru o konsultantskim uslugama plaća jednog advokata iz Podgorice za zastupanje, iako ima svoju pravnu službu. ASP će uz inicijativu dostaviti i konsultantski ugovor i prateću dokumentaciju, dobijenu od AZZK na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama - navedeno je u saopštenju.

Iz ASP-a su kazali da su, prema nedavno objavljenim podacima, cijene osnovnih životnih namirnica u poslednje tri godine porasle 43 odsto, što prate višemilionski profiti nekoliko vodećih trgovinskih lanaca.

- AZZK je 2021. počela izradu prikaza trgovine na malo/veliko mješovitom robom, pretežno hranom, pićima i higijenskim proizvodima za domaće tržište, za narednu 2022. je prikazala da radi analizu maloprodaje i veleprodaje prehrambenih proizvoda na teritoriji Crne Gore, ali do početka ove godine nije poznato da li te analize zaista i postoje i šta je njihov nalaz - rekli su iz te nevladine organizacije.

Oni su dodali da im ta analiza nije dostavljena u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama, već da AZZK krši rokove.

- Tokom 2022. je AZZK izradila analizu tržišta hljeba, specijalnog zdravog hljeba i peciva za potrebe inicijative, ali ni taj nalaz nije poznat, niti je u izvještaju o radu dostavljenom poslanicima uopšte sadržan prikaz i detaljnije obrazloženje njene sadržine i ocjena - rekli su iz ASP.

Oni su dodali da je u junu 2021. godine AZZK počela da radi analizu konkurencije na tržištu maloprodaje i veleprodaje prirodnog gasa, nafte i naftnih derivata u Crnoj Gori, dok za 2022. prikazuje da je radila na analizi tržišta nafte i naftnih derivata u zemlji.

- Do danas epilozi rada na tim analizama nijesu poznati, niti se mogu pronaći na sajtu Agencije, a ta analiza, takođe, nije dostavljena ASP-u na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama - naveli su iz te NVO.

AZZK je, kako su saopštili, 2020. počela izradu analize o prodaji piva, a ta analiza je rađena i tri godine kasnije.

- Nije poznato da li je u međuvremenu završena. Takođe nije poznato zašto se AZZK poslednjih godina nije bavila potencijalnim narušavanjem konkurencije i mogućim monopolskim radnjama u vezi tržišta lijekova, gdje građani plaćaju ogromne cijene, ili građevinskih materijala, cijena stanova, ali i velikih kamatnih naknada za kredite, što sve papreno plaćaju - rekli su iz ASP-a.

Oni su podsjetili da je u nadležnosti AZZK i utvrđivanje zloupotrebe dominantnog položaja i zabrane postupanja koje do toga dovodi, kao i određivanje mjera, uslova i rokova za otklanjanje negativnih posljedica.

Iz ASP-a su podsjetili da godišnji budžet Agencije iznosi oko 600 hiljada eura i da ih poreski obveznici plaćaju da rade u javnom i interesu građana.

ASP će uz inicijativu dostaviti i konsultantski ugovor sa advokatom, kojem se plaćaju usluge, iako Agencija zapošljava pravnike, kao i isplate po tom osnovu. Taj advokat ih, kako su objasnili iz ASP-a, zastupa u jednom radnom sporu, iako u izvještaju o radu za 2022. godinu tvrde da nemaju sudskih sporova.

ASP će inicijativu dostaviti skupštinskim odborima za ekonomiju, finansije i budžet i za antikorupciju, kao i potpredsjednici Skupštine Zdenki Popović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 22:05