Zgrada Prve banke u Podgorici / -LAZAR RUZIC
17/07/2023 u 14:13 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CBCG uništila dokumentaciјu i o poslovanju Prve banke?

Period do 2011. јe vrijeme kada je poslovanje Prve banke bilo obavijeno velom tajnosti, a CBCG nikada javno nije objelodanila njene izvještaje za 2008. i 2009. godinu, kada joj je dodijeljena državna pomoć od 44 miliona eura kako ne bi propala, ističu iz ASP

Centralna banka Crne Gore (CBCG) uništila je kao bezvrijedne finansijske izvještaje firmi za period do 2011. godine, a odluka o tome donijeta je nedugo nakon formiranja ondašnje ekspertske vlade Zdravka Krivokapića, kazali su za "Dan" iz Akciјe za sociјalnu pravdu (ASP). Iz te organizaciјe naglašavaјu da јe period do 2011. godine vrijeme kada je poslovanje Prve banke bilo obavijeno velom tajnosti, a CBCG nikada javno nije objelodanila njene izvještaje za 2008. i 2009. godinu, kada joj je dodijeljena državna pomoć od 44 miliona eura kako ne bi propala.

– Pored toga, ovaj period se poklapa i sa prvim godinama poslovanja nekih danas moćnih kompanija, poput Bemaksa, a čije vlasnike premijer Dritan Abazović u javnosti intenzivno optužuje za kontroverzne poslove – kazali su iz ASP.

Novog guvernera čeka "pročišćena" dokumentacija

U ASP očekuju da nedavno izabrani predsjednik Jakov Milatović uskoro predloži novog kandidata za guvernera CBCG, kojeg potom bira parlament.

– Ali bi, po svoj prilici, novog guvernera u vrhovnoj monetarnoj instituciji mogao sačekati, ne samo duboko etablirani kadar bivše vlasti, već i u dobroj mjeri "počišćena" dokumentacija o brojnim novčanim tokovima – zaključuju iz te organizacije.

Iz te organizaciјe navode da su podatke o uništavanju finansiјskih izvјeštaјa firmi za period do 2011. dobili u odgovoru CBCG na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

– ASP je od vrhovne monetarne institucije krajem juna zatražila finansijske izvještaje za tivatsku firmu "Adriatic Marinas", a za period od 2007. do 2013. godine. Ta kompanija upravlja Porto Montenegrom, a podaci za dati period su zatraženi kako bi se iz finansijskih izvještaja utvrdili novčani tokovi za investiciona ulaganja (finansijski izvještaji kompanija od 2013. godine i kasnijih godina su javno dostupni na portalu Uprave prihoda i carina). Međutim, CBCG odgovara da može djelimično udovoljiti zahtjevu i da posjeduje finansijske izvještaje za 2012. godinu i 2013. godinu, dok su za prethodne godine uništeni kao bezvrijedni – obјasnili su iz ASP.

Kako se precizira u odgovoru ASP-u, na osnovu Zakona o arhivskoj djelatnosti stvaraoci i držaoci registraturske građe dužni su da redovno izlučuju bezvrijedni registraturski materijal u skladu sa listom kategorija registraturske građe.

– Listom kategorija registraturske građe CBCG od 20. maja 2021. godine utvrđen je rok od 10 godina za čuvanje finansijskih iskaza privrednih društava. Prema tome, finansijski iskazi iz perioda od 2007. do 2011. godine nijesu u posjedu CBCG, budući da su izlučeni, jer je prestala potreba za njihovim čuvanjem i uništeni su kao bezvrijedni registraturni materijal, uz prethodnu saglasnost Državnog arhiva Crne Gore – objašnjeno јe u odgovoru Centralne banke.

"Prosto je nevjerovatno da CBCG finansijske i izvještaje kompanija posmatra kao bezvrijedne i umjesto da ih izluči u Državni arhiv, ona donosi odluku da ih uništi, navode iz ASP
 

U ASP-u smatraju da je ovakvo postupanje vrhovne monetarne institucije više nego indikativno i postavlja pitanje zloupotrebe prava pod plaštom zakonskih propisa.

– Prosto je nevjerovatno da CBCG finansijske i izvještaje kompanija posmatra kao bezvrijedne i umjesto da ih izluči u Državni arhiv, što je takođe zakonska mogućnost, a gdje bi bili pohranjeni i kao takvi sačuvani, ona donosi odluku da ih uništi. Da čitava stvar bude pravno "mračnija", CBCG za sve dobija i saglasnost Državnog arhiva. Ovakvo postupanje moglo bi se uporediti, recimo, s time da Centralni registar privrednih subjekata odluči da uništi dio dokumenata o osnivanju i registracionim promjenama u kompanijama, što bi bilo neshvatljivo, ili da, recimo, Centralna depozitarna agencija odluči da uništi dio dokumentacije o sticanju vlasništva nad akcijama bilo fizičkih, bilo pravnih lica – kažu u ASP-u.

image

Žugić

-SRDJAN_BOLJEVIC

Prema njihovoј ocjeni, sada je veliko pitanje šta je sve u CBCG uništeno od vrijedne dokumentacije, a pod plaštom bezvrijednog registraturskog materijala.

– Na čelu CBCG je i dalje Radoje Žugić. Iako mu je mjesecima istekao mandat i on se u javnosti oštro kritikuje, još rukovodi vrhovnom monetarnom institucijom, kao da je maltene juče izabran. Ono što je takođe nevjerovatno jeste da nove vlasti, ni tri godine od pada Demokratske partije socijalista, nijesu bile u stanju da na čelo CBCG postave stvarnog profesionalca, već njom i dalje upravlja u javnosti prepoznat partijski kadar bivših vlasti – naglasili su iz ASP.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 08:13