/ - FOTO: FB
18/09/2023 u 12:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DPS predlaže mjere za pomoć građanima: Smanjiti akcize na gorivo, podstanarima po 300 eura, penzionerima po 150

Pozivaju Vladu da usvoji i implementira predložene mjere

Klub poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) predložio je paket mjera za očuvanje životnog standarda građana, koji obuhvata, između ostalog, umanjenje akciza na gorivo do 50 odsto i jednokratnu pomoć od 150 eura za korisnike najniže penzije.

Poslanik DPS, Nikola Milović je na današnjoj konferenciji za novinare Kluba poslanika DPS-a pozvao je Vladu da, bez odlaganja i po hitnom postupku, usvoji i implementira predložene mjere.

On je poručio da ukoliko u sastavu Vlade nema znanja da predložene mjere budu sprovedene, DPS stoji na raspolaganju da ih jasno, argumentovano, stručno i dokumentovano upute predstavnike izvršne vlasti kako u kratkom roku od sedam dana primijeniti predloženi paket mjera.

Govoreći o paketu mjera, Milović je kazao da se njihova pravednost ogleda u tome što su usmjerene direktno na onu kategoriju građana koje najviše pogađa rast cijena i na one kojima je pomoć najpotrebnija.

Predloženi paket mjera se odnosi na umanjenje iznosa akcize na gorivo do 50 odsto, uz istovremenu koordinisanu aktivnost inspekcijskog nadzora u kontroli formiranja maloprodajnih cijena u trgovinskim lancima, kao i obezbjeđivanje jednokratne pomoći u iznosu od 150 eura za korisnike najniže penzije, privremene nadoknade fonda PIO, kao i novčane nadoknade materijalnog obezbjeđenja boraca.

DPS je predložio i obezbjeđivanje jednokratne pomoći u iznosu od 350 eura za korisnike materijalnog obezbjeđenja porodice, kao i svim podstanarima u Crnoj Gori jednokratnu pomoć u iznosu od 300 eura.

Milović je rekao da predlažu i odobrenje 40 odsto popusta na računima za utrošenu električnu energiju za socijalno-ugrožene kategorije stanovništva, za period do tri mjeseca, kao i oslobađanje plaćanja ili subvencionisanje 100 odsto troškove smještaja i ishrane učenika i studenata korisnika domova u Crnoj Gori za prvo polugodište/semestar.

DPS predlaže i subvencionisanje kupovine ogrijevnog drveta i peleta i to po cijenama, 25 odsto nižim od tržišnih za socijalno ugrožene kategorije stanovništva, kao i obezbjeđivanje dodatne podrške za registrovane poljoprivredne proizvođače u vidu novčane pomoći u iznosu od 100 eura za period do tri mjeseca.

U predložene mejre spadaju i formiranje robnih rezervi sa ciljem obezbjeđenja sigurnosti snabdijevanja osnovnim životnim namirnicama, kao i nastavak ciljanih mjera fiskalne politike uz implementaciju strukturnih reformi sa ciljem smanjenja inflatornih pritisaka.

Milović je rekao da je u Crnoj Gori prošle godine zabilježena najveća inflacija od sticanja nezavisnosti 2006. godine na nivou od 17,2 odsto, te da je potrošačka korpa tokom ove godine skuplja preko deset odsto u odnosu na isti period prošle godine, a za skoro 200 eura u odnosu na avgust 2020. godine.

Milović je dodao da država nije preduzela ništa da bi kontrolisala katastrofalno finansijsko stanje u kom su se našli građani, te da je s tim u vezi neophodno neodložno i hitno postojeća budžetska sredstva upotrebiti za sprovođenje konkretnih mjera finansijske podrške građanima Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 10:46