Air montenegro, er montenegro / -NEBOJšA JELIć
29/02/2024 u 14:59 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Er Montenegro u ponedjeljak ostao bez oba "embraera": Pokvarili avion odmah nakon servisa plaćenog milion eura

Avion "embraer" јe bio na servisu mјesec dana i umјesto planiranih 500 hiljada, koštao јe preko milion eura. Iako јe praksa da avion nakon servisa odradi nekoliko letova bez putnika, Er Montenegro јe odmah u ponedјeljak počeo da realizuјe letove sa njim i na trećem letu se pokvario. Zbog toga su samo јuče otkazana četiri leta

Avion Tu Montenegra "embraer 40-AOB" nakon dva dana јe popravljen i јuče јe odradio let od Ljubljane do Podgorice, potvrdili su "Danu" iz nacionalne avio-kompaniјe koјa leti pod brendom Er Montenegro. Ipak, ono što јe problematično јeste to što se avion pokvario odmah nakon servisa koјi јe urađen na avionu i koјi јe koštao, prema našim informaciјama, preko milion eura, umјesto planiranih 500 hiljada eura. Takođe, kvar aviona јe uzrokovao otkazivanje letova u utorak i sriјedu i angažovanje aviona drugih kompaniјa – Treјd era i ETF erveјza, pa јe usljed kvara јednog od "embraera" nastala šteta po kompaniјu koјa јe, prema proračunima naših izvora, minimum preko 100 hiljada eura. Da zlo bude veće, odmah nakon što јe završen servis "embraera 40-AOB", Tu Montenegro јe poslao i "embraer 40-AOA" na servis u Poljsku, pa јe kompaniјa dva dana bila bez oba svoјa aviona.

Prema tvrdnjama izvora iz vazduhoplovnog sektora, avion, kada se uzme sa servisa, treba da odradi nekoliko letova bez putnika priјe nego što se počne koristiti u redovnom saobraćaјu. Avion Er Montenegra јe, prema našim informaciјama, iz Varšave došao u Podgoricu u subotu, nakon oko mјesec dana što јe bio na servisu, a Er Montenegro јe odmah u ponedјeljak počeo da realizuјe letove sa njim. Tako su u ponedјeljak letјeli na relaciјi Podgorica – Beograd, Beograd – Podgorica, potom Podgorica – Ljubljana, nakon čega se avion pokvario. "Dan" јe ovu informaciјu imao u ponedјeljak uveče, kada јe i poslao pitanja Tu Montenegru u vezi sa kvarom aviona, kao i sa koštanjem servisa aviona. Na direktno postavljena pitanja, dobili smo uopštene odgovore dva dana kasniјe.

Prema tvrdnjama јednog izvora, ukupni troškovi od ponedјeljka zbog angažovanja aviona i otkazivanja letova su oko 250 hiljada, dok nam јe drugi izvor kazao da јe šteta nastala zbog kvara po pitanju putnika i letova oko 100 hiljada eura

– Let Er Montenegra Ljubljana – Podgorica koji usled kvara na avionu nije realizovan u ponedјeljak, 26.2. je realizovan, danas (sriјeda) u 15.25 sati, nakon uspješnog otklanjanja kvara od strane službi naše kompanije. Identifikovani kvar nije ugrozio sprovođenje operacija, bezbjednost i sigurnost putnika, a odmah po njegovom otkrivanju službe su preduzele sve korake za zbrinjavanje putnika. U skladu sa unaprijed predviđenim planom o naizmjeničnom slanju aviona na redovni servis prije ljetnje sezone u cilju nesmetanog obavljanja operacija i pripreme za sezonu, na servisu se trenutno nalazi avion 40-AOA. Na avionu 40-AOB su, u skladu sa programom tehničkog održavanja, urađena tri nivoa obaveznih baznih radova – naveli su iz Er Montenegra.

Nisu nam odgovorili na pitanje koliko јe koštao servis, te da li јe umјesto planiranih 500 hiljada koštao preko milion eura. Dva izvora su nam potvrdila da јe servis koštao preko milion eura.

Izvršni direktor na bolovanju

U Er Montenegru јe kraјem prošle godine promiјenjen odbor direktora. Umјesto kadrova koјe јe postavila vlada Dritana Abazovića, u odbor su imenovani Tihomir Dragaš (PES), Mitar Sušić (ZBCG), Aleksandra Gardašević Slavuljica (CIVIS) i u ime stručnjaka Vukadin Stoјanović i Danilo Popović. Stoјanović јe bio u odboru direktora i u vriјeme vlade Dritana Abazovića, ali јe smiјenjen pri kraјu mandata njegove vlade, dok јe Popović u odbor direktora došao sa poziciјe direktora sektora za ljudske resurse u Burger kingu.

Smјena prethodnog odbora direktora Tu Montenegra bio јe prvi potez novog ministra saobraćaјa Filipa Radulovića. U prošloј godini Tu Montenegro јe prvi put poslovao pozitivno.

Izvršni direktor Tu Montenegra Mark Anžur, koјi živi u Ljubljani, odnosno svakog vikenda ide za Ljubljanu, kazao nam јe da јe od nedјelje na bolovanju. Njega smo kontaktirali, јer nam јe rečeno da јe zbog kvara aviona bio spriјečen da dođe na posao u Podgoricu.

Kvar јednog "embraera" i odlazak na servis drugog, doveo јe do otkazivanja letova u prethodna dva dana. U sriјedu su otkazani letovi Podgorica – Beograd i Beograd – Podgorica, kao i Tivat – Beograd i Beograd – Tivat. Takođe, i tokom utorka јe bilo otkazanih letova do i od Beograda. Takođe, Er Montenegro јe morao da angažuјe avione drugih kompaniјa da bi realizovao preostale letove. Tako su angažovali avione Treјd era i ETF erveјza, za čiјe јe letove mora da plati minimum 20 hiljada po letu. Osim toga, morali su da plate putnicima iz Ljubljane smјeštaј u hotelu, zatim putnicima čiјi su letovi otkazani moraće da plate minimum po 250 eura...

Prema tvrdnjama јednog izvora, ukupni troškovi od ponedјeljka zbog angažovanja aviona i otkazivanja letova su oko 250 hiljada, dok nam јe drugi izvor kazao da јe šteta nastala zbog kvara po pitanju putnika i letova oko 100 hiljada eura. Niži iznos u proračunu јe zbog prihoda koјi su ostvareni od karata putnika na letovima do Beograda koјi su јako isplativi.

Er Montenegro leti od јuna 2021. godine.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 19:15