Ervin Ibrahimović / - FOTO: BOšNJAčKA STRANKA
07/03/2024 u 11:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ibrahimović: EU najznačajniji projekat obezbjeđivanja trajnog i održivog mira

Predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović i član Predsjedništva Admir Šahmanović učestvovali su u radu Kongresa Evropske narodne partije (EPP) koji je juče održan u Bukureštu u Rumuniji.

Oni su u radu Kongresa posvećenom pripremom EPP-a za predstojeće izbore za Evropski parlament, a na kojem je Ursula fon der Lajen izabrana za kandidatkinju EPP-a za predsjednicu Evropske komisije, učestvavali kao delegati Bošnjačke stranke, jedine punopravne članice EPP iz Crne Gore.

U obraćanju učesnicima Kongresa, predsjednik Ibrahimović je istakao da je Evropska unija najznačajniji projekat obezbjeđivanja trajnog i održivog mira, kao i ekonomsko – socijalnog i demokratskog prosperiteta na tlu Evrope u cijeloj njenoj istoriji i naglasio da taj projekat nije završen sve dok sve države Evrope koje to žele ne postanu članice EU.

“U tom smislu je važno da EU svojom politikom proširenja održi eurooptimizam u državama Zapadne Evrope, a prijem Crne Gore kao najspremnije države za ulazak u EU bio bi jak signal svima i snažan podsticaj daljih reformi. Danas, kada smo suočeni sa ozbiljnim globalnim izazovima, poručio je Ibrahimović, je više nego ikada u istoriji EU potrebno da sve države EU i države kandidati za EU snažno stanu jedna uz drugu i obezbijede mir na evropskom tlu, koji ne smije imati alternativu, kao i prosperitetnu budućnost. Veoma je važno da i nakon narednih izbora za Evropski parlament, zaključio je Ibrahimović, EPP bude stožerna politička snaga u EU, jer ima znanje, iskustvo i kadrove koji su EU neophodni u izazovnim vremenima pred nama”.

On je poželio sreću svim partijama EPP na izborima za Evropski parlament koji će se održati u junu ove godine.

Na marginama Kongresa predsjednik Ibrahimović imao je niz veoma značajnih susreta sa zvaničnicima EPP. On je razgovarao sa Ursulom fon der Lajen, aktuelnom predsjednicom EK kandidatkinjom EPP za tu poziciju u narednom mandatu, koja je tokom razgovora potvrdila snažnu podršku Crnoj Gori na evropskom putu.

Susreo se i sa Manfredom Weberom, predsjednikom EPP; Robertom Metsolom, predsjednicom Evropskog parlamenta; Tilmanom Kubanom, poslanikom CDU u Evropskom parlamentu, članom Odbora za ekonomska pitanja i Odbora za evropska pitanja; Dr Johanom Davidom Vadefulom, njemačkim poslanikom i zamjenikom predsjednika za spoljnu, bezbjednosnu i odbrambenu politiku Poslaničke grupe CDU/CSU u njemačkom Bundestagu; Larsom Hanselom, šefom direkcije za Evropu/Sjevernu Ameriku Konrad Adenaur udruženju i mnogim drugim zvaničnicima EPP, EU i država članica EU sa kojima je razgovarao o političkoj situaciji u EU, Crnoj Gori, evropskoj perspektivi Crne Gore i država Zapadnog Balkana, te značaju i ulozi Bošnjačke stranke u političkim procesima u Crnoj Gori.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 12:38