/ Maida Gorčević- PES
16/11/2023 u 14:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Intenziviranje reformi u svim oblastima

Ministarka evropskih poslova, Maida Gorčević, kazala je da su ohrabreni porukama koje su dobili sa najviših adresa EU

Crna Gora će intenzivirati reforme u svim oblastima i fokusirati se na izgradnju konsenzusa o glavnim pitanjima sa posebnim akcentom na vladavinu prava i ekonomsko upravljanje, saopšteno je na sastanku Podobora između Evropske unije i Crne Gore.

Ministarka evropskih poslova, Maida Gorčević, kazala je da su ohrabreni porukama koje su dobili sa najviših adresa EU, koje potvrđuju da su njihova vrata za Crnu Goru otvorena, možda više nego ikada, posebno imajući u vidu novu Vladu koja će pokazati punu, nepodijeljenu pažnju prema evropskim obavezama.

Ona je kazala da sastanak Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku, koji je održan danas u Podgorici, odmah nakon godišnjeg Izvještaja EK o Crnoj Gori stvara solidnu platformu za sveobuhvatnu diskusiju i omogućava informisanje o svim realizovanim aktivnostima na pravi način, ali i razjašnjavanje predstojećih prioriteta.

„Naš ekonomski prioritet za naredni period svakako predstavlja puno sprovođenje programa Evropa sad 2, koji će kroz poboljšanje ekonomskih i fiskalnih parametara postaviti jasan put ka svjetlijoj i zdravijoj ekonomskoj budućnosti. To će se prvenstveno snažno odraziti na stabilizaciju javnih finansija i ekonomsku diverzifikaciju, što će rezultirati daleko boljim rejtingom u narednom Izvještaju EK“, navela je Gorčević.

Ona se osvrnula na ostvareni napredak i preostale obaveze u poglavlju 17 – Ekonomska i monetarna politika, 18 – Statistika, 32 – Finansijski nadzor i 33 – Finansijske i budžetske odredbe.

Sastankom su kopredsjedavale državna sekretarka u Ministarstvu finansija, Bojana Bošković i zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnoj direkciji za susjedstvo i pregovore o proširenju Evropske komisije (DG NEAR), Sindi van den Bogert.

Van den Bogert rekla je da je proces proširenja visoko na agendi EU i da Crna Gora treba da iskoristi zamah da ubrza reforme i podstakne proces pristupanja.

Ona je istakla važnost novog Plana rasta za Zapadni Balkan koji je osmišljen da se taj region približi EU podsticanjem suštinskih reformi i podrškom zapadnobalkanskim državama u cilju većeg razvoja njihove ekonomije.

EU želi da vidi reforme u crnogorskim institucijama i podržava Crnu Goru da se fokusira na izgradnju konsenzusa o najbitnijim pitanjima, na ispunjavanje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 kao ključnom uslovu za napredak.

Bošković je rekla da je odlično da nova Vlada krene sa novim paketom proširenja, koji uključuje ne samo izvještaj o zemlji, već i novi plan rasta za Zapadni Balkan.

„Preporuke u izvještaju i prioriteti definisani Planom rasta savršena su polazna osnova za pedantno i ambiciozno planiranje naših aktivnosti u godinama koje su pred nama. Već se intenzivno pripremamo za implementaciju ovih preporuka i naš budući rad će biti usmjeren na ispunjavanje prioriteta postavljenih Planom i Izvještajem, kao i preporukama sa ovog sastanka Pododbora i Zajedničkim zaključcima Ministarskog dijaloga”, rekla je Bošković.

Šef Jedinice za zemlje kandidate i potencijalne kandidate u DG ECFIN, Uve Štam, ocijenio je pozitivnim ekonomska kretanja u protekloj godini, posebno imajući u vidu rast, sve veći priliv stranaca i dobru turističku sezonu, ali je ukazao na potrebu strateškog razmatranja i fokusa na održivost crnogorske ekonomije i moguće rizike.

Pitanje od najvećeg interesa i značaja su, kako je kazao, javne finansije, zbog čega je važno usmjeriti napore ka osmišljavanju dobre i kredibilne fiskalne strategije koja će adresirati moguće rizike i dati podsticaj imenovanju članova Fiskalnog savjeta.

On je ponovio podršku Evropske komisije u tom smjeru.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:46