/ - UNSPLASH, SKRINšOT
06/09/2023 u 15:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministarstvo finansija: S&P potvrdio ocjenu kreditnog rejtinga države

Očekivanja su da će crnogorska ekonomija nastaviti sa privlačenjem stranih direktnih investicija (SDI) od oko 10% BDP-a godišnje u srednjem roku

Agencija za kreditni rejting Standard & Poor’s (S&P) potvrdila je stabilne izglede Crne Gore, uz zadržavanje ocjene ‘B/B‘.

- U izvještaju S&P se navodi da bi do poboljšanja rjetinga Crne Gore moglo doći u slučaju brže fiskalne konsolidacije, uz proširenje ekonomske baze, čime bi se ojačala otpornost na vanjske šokove. U takvom scenariju, očekivanja su da neto javni dug potencijalno bude ispod 60% BDP-a, uz ostvarenje primarnog suficita. Stabilni izgledi odražavaju očekivanja rejting agencije, da će ekonomski rast Crne Gore i dalje biti podržan rastom u sektoru turizma, koji se održao i tokom trajanja rata u Ukrajini- saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Očekuje se i da će fiskalni deficit i rizici platnog bilansa ostati pod kontrolom, kao i da će ekonomski eksterni kanali finansiranja ostati otvoreni za sve preostale finansijske potrebe koje ispunjavaju domaće banke ili međunarodne finansijske institucije (IFI).

- U izvještaju ove kreditne agencije prognozira se da će realna stopa rasta BDP-a Crne Gore bti smanjena na 3,2% u 2023. godini,  nakon rasta od 6% u 2022. godini.Prognozira se i da će se, zahvaljujući snažnom rastu prihoda, deficit opšte Vlade smanjiti na 3,2% BDP-a u 2023. godini, sa 5,2% BDP-a u 2022. godini. Ocjena je da se crnogorski turistički sektor uspješno oporavio nakon pandemije, i broj turista (u periodu od januara do juna 2023. godine) iznosio je 0,58 miliona, što je 14,9% više u odnosu na isti period rekordne 2019. godine- navodi se u saopštenju.

Očekivanja su da će crnogorska ekonomija nastaviti sa privlačenjem stranih direktnih investicija (SDI) od oko 10% BDP-a godišnje u srednjem roku.

- Potvrda kreditnog rejtinga, urpkos svim globalnim neizvijesnostima, dokaz je da Ministarstvo finansija vodi odgovornu i adekvatnu finansijsku i fiskalnu politiku, uslljed veoma složenih i izazovnih, ekonomskih i političkih spoljnih ali i domaćih okolnosti. Ostajemo posvećeni cilju da, prevazilazeći brojne negativne efekte međunarodne ekonomske krize, očuvamo makroekonomsku i finansijsku stabilnost  Crne Gore u najvećoj mogućoj mjeri. Na osnovu najnovijih indikatora, koji nijesu bili predmet obrade ovog izvještaja, u Ministarstvu finansija, temeljimo očekivanje i da bi, u narednom izvještaju moglo doći do poboljšanja kreditnog rejtinga- navodi se u saopštenju.

 

          

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 03:53