Saša Mujović i Ramon Zakari / Ministarstvo
17/11/2023 u 17:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mujović – Zakaria: Energetika razvojna privredna šansa Crne Gore

Evropska banka za obnovu i razvoj je Crnoj Gori pružila značajnu finansijsku i tehničku podršku na realizaciji projekata u oblasti energetike, a posebno u oblasti obnovljivih izvora energije

„Energetika je, pored turizma, razvojna privredna šansa Crne Gore“, zajednički je zaključak ministra energetike i rudarstva prof. dr Saše Mujovića i Ramona Zakarija, šef kancelarije Evropske Banke za obnovu i razvoj u Crnoj Gori.

- Današnji susret bio je prilika da se razmijene stavovi i mišljenja o mogućnostima proširivanja, do sada uspješne i intenzivne saradnje ove međunarodne finansijske institucije sa crnogorskom Vladom i kompanija u oblasti energetike - saopštili su iz ministarstva.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je Crnoj Gori pružila značajnu finansijsku i tehničku podršku na realizaciji projekata u oblasti energetike, a posebno u oblasti obnovljivih izvora energije.

- Za nastavak saradnje, kao prioritet je prepoznata potreba za finalizacijom Zakona o obnovljivim izvorima energije, za čiju izradu je obezbijeđena tehničke podrške EBRD banke u ranijem periodu. Kako su sagovornici ocijenili, izrada ovog zakonskog rešenja predstavlja ključan korak na uspostavljanju pravila za buduće projekte, koji ne da će samo obezbijediti povoljan i siguran poslovni ambijent za investitore, već će štiti interese države i lokalnih zajednica - navodi e u saopštenju.

Vjetroelektrana Krnovo, male hidroelektrane na vodotoku Bistrica-pritoka Ljuboviđe (Opština Bijelo Polje) neki su od projekata na čijoj realizaciji EBRD banka sarađuje sa resornim ministarstvom. Šef kancelarije EBRD Ramon Zakarija takođe je predstavio neke od infrastrukturnih projekata koje EBRD priprema i realizuje u saradnji sa privrednim društvima u oblasti energetike. Jedan od projekata koji je aktuelan, a za koji je u toku priprema tehničke dokumentacije je izgradnja fotonaponske elektrane na Slanom jezeru, snage 50 MW.

- Takođe, EBRD banka obezbjeđuje značajnu finansijsku podršku za realizaciju projekata energetske efikasnosti u saradnji sa crnogorskim komercijalnim bankama, koje u ponudi imaju posebno dizajnirane proizvode za građane sa ciljem unapređenja energetske efikasnosti u njihovim objetima. EBRD banka  takođe planira realizaciju projekta za unapređenje energetske efikasnosti u  zdravstvenim i obrazovnim objektima u saradnji sa resornim ministarstvima - navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 14:54