/ - Фото: ПКЦГ
19/11/2021 u 15:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Oдбору енергетике и рударства представљен пројекат Солари 3 000+ и 500+

На крају, апострофирала је да је изузетно важно да овакве иницјативе долазе од привреде, јер се студенти школују да би радили, а свим привредницима је у интересу да имају што бољи кадар

На сједници Одбора енергетике и рударства Привредне коморе Црне Горе одржаној 19. новембра 2021. године презентовани су пројекат Солари 3 000+ и 500+, технички услови за прикључење електрана, које функционишу по принципу производње електричне енергије за сопствене потребе, инсталисане снаге до 30 КW, те имплементација дуалног система едукације у високом образовању у оквиру пројекта ДУАЛМОН, саопштено је из ПКЦГ.

Сједницу је водио секретар Одбора енергетике и рударства, Ранко Вукмировић, а у раду су учествовали и представници Електропривреде Црне Горе, Бојан Ђордан менаџер пројекта Солари и извршни руководилац ФЦ Производња ЕПЦГ и Рајко Јаредић, руководилац сектора за продају ФЦ Санбдијевање, Ања Чановић инжењер у Служби за нестандарне прикључке и дистрибуиране изворе у Црногорском електродистрибутивном систему, директор ЕПЦГ-_Солар_-градња Ранко Вуксановић, те самостална савјетница у Сектору за пројекте Привредне коморе Црне Горе Сандра Перић. 

Бојан Ђордан, ЕПЦГ, је казао да је Електропривреда Црне Горе, у сарадњи са Еко фондом почела реализацију овог пројекта који представља први важан корак у процесу енергетске транзиције.

 – Финансирање и субвенционирање корисника за куповину и уградњу фотонапонских система односи се на снаге до 10 кW за индивидуалне стамбене објекте, односно на фотонапонске системе снаге до 30 кW за правна и физичка лица, власнике пословних објеката – рекао је он.

 Ђордан је навео да ће ЕПЦГ за учеснике у овом пројекту омогућити отплату на рате које ће бити у висини досадашњег просјечног рачуна корисника, а периоди отплате за сегмент 500+ биће од четири до шест година. Субвенцију од 20% обезбиједиће ЕКО фонд а комплетну логистичку и административну оперативу Електропривреда Црне Горе .

 –– С обзиром на то да Електропривреда пружа сву логистичку подршку, ово ће бити веома исплативо, посебно имајући у виду да након исплате система, корисник у најмање наредних десет година има прилику да бесплатно обезбјеђује електричну енергију за сопствене потребе. Такође, биће омогућено да остварени вишак енергије, у складу с важећом регулативом Црне Горе, враћа у дистрибутивну мрежу и продаје га ЕПЦГ - истакао је Ђордан.

 Он је навео да ће се недостајућа енергија повлачити из мреже по истим условима, што ће резултирати могућношћу да од потрошача и купца електричне енергије, корисник фотонапонског система постане и произвођач, што ће у знатној мјери утицати на растерећење кућног или буџета фирме, уколико се ради о систему инсталираном на неком пословном објекту или мањем погону.

 Ђордан је представио и главне кораке у реализацији овог пројекта који се односе на : пријаву корисника, обилазак локације, припрему претходне докуметације (техно-економска анализа) и исходовање потребних сагласности и дозвола, извођење и закључивање уговора о радовима, те израду и ревизију главног пројекта.

 – Црна Гора заиста има огроман енергетски потенцијал и са овим пројектом грађанима желимо да приближмо цјелокупну причу о енергетској транцизији, као и саму прозводњу електичне енергије из обновљивих извора, те допремо до самог потрошача како би схватио своју улогу у овом процесу и задовољио потребе које има за енергијом – истакао је Ђордан.

 На крају свог излагања, Ђордан је позвао сва правна и физичка лица која испуњавају услове учешћа у пројекту Солари да се пријаве на Јавни позив, како би се увјерили у све бенефите које доноси овакав један систем.

 АЊА ЧАНОВИћ, инжењер у Служби за нестандарне прикључке и дистрибуиране изворе у Црногорском електродистрибутивном систему представила је техничке услове за прикључење електрана, које функционишу по принципу производње електричне енергије за сопствене потребе, инсталисане снаге до 30 КW.

 Она је истакла да дистрибуирана производња постаје све привлачнија са тачке гледишта потрошача електричне енергије, те да крајњи корисници система прелазе из пасивне улоге потрошача у активну, што им омогућава да кориштењем нових технологија управљају својим профилом потрошње.

 – На овај начин се ствара нова категорија корисника дистрибутивног система, купци – произвођачи. Посебно је важно то што потрошачи могу уштедјети новац производњом електричне енергије за сопствене потребе и непотрошени вишак електричне енергије пласирају у мрежу, а сопствена потрошња им може помоћи при смањивању губитака у њој, јер се електрична енергија производи и троши локално – казала је Чановић.

 Она је навела техничке услове за прикључење малих електрана на дистрибутивни систем, при том наводећи да се приликом њиховог прикључења морају поштовати важећи закони, правила за функционисање дистрибуције електричне енергије, те техничка препорука опрератера дистрибутивног системаи стандарди из ове области.

 – Обавеза оператора дистрибутивног система је да обезбиједи сигурну и поуздану дистрибуцију електричне енергије и да гарантује рад и сигурност дистрибутивног система и након прикључења извора на мрежу – истакла је Чановић.

 Према њеним ријечима, уколико купац - произвођач планира да прикључи малу електрану инсталисане снаге до 10 КW, на постојећем објекту, неопходно је предузети низ кораке у поступку прикључења и достављања документације код ЦЕДИС-а и уколико су достављене све неопходне информације и документација, закључује се уговор о прикључењу.

 Чановић је казала да се, према досадашњим истраживањима о обновљивим изворима енергије, може закључити да Црна Гора посједује значајне ресурсе који пружају повољне могућности за њихово енергетско искоришћавање, наводећи да у Црној Гори тренутно постоји 14 електрана, међу којима и једна хидроелектрана, а које су прикључене на НН мрежу дистрибутивног система и то по принципу производње електричне енергије за соспствене потребе, укупне инсталисане снаге 462,5 кW.

 Она је на крају истакла да последњих година влада велико интересовање за изградњу соларних електрана и да је ЦЕДИС до сада издао преко 20 сагласности за прикључење и да се очекује се да ће до њихове реализације доћи до краја следеће године.

 ПРОЈЕКАТ ДУАЛМОН 

 Самостална савјетница у Сектору за пројекте Привредне коморе Црне Горе, САНДРА ПЕРИћ представила је пројекат ДУАЛМОН, чији је основни циљ побољшање компетенција студената високог образовања у Црној Гори, и то кроз развој генеричког модела дуалног образовања (модел ДУАЛМОН), као и правног оквира за његово увођење.

 - Циљ овог пројекта је пружити подршку различитим потребама и интересима: студената, компанијама и институцијама високог образовања у земљи, као и дати препоруке за спровођење дуалног образовања у цијелој Црној Гори- истакла је Перић.

 Она је казала да се пројектни конзорцијум састоји од дванест партнера из четири земље: Црне Горе, Србије, Словеније и Аустрије, а да су икључени универзитети, државне институције које се баве образовањем, те компаније које су спремне да учествују у пилот програму увођења дуалног образовања.

 Перић је навела да у овом пројекту учествује и неколико црногорских фирми, и то: Црногорска пловидба, Воли, Телеком, Монтенегро старс, те бројне образовне институције.

 – Улога Привредне коморе у овом пројекту је да пружи подршку у свим пројектним активностима, нарочито приликом ангажовања привредних субјеката, идентификације њихових потреба кроз анализу упитника, организације догађаја на тему дуалног образовања, активног учешћа у креирању генеричког модела дуалног образовања, давања препорука за измјену легислативе заснованим на анализи одговора добијених од привредника, као и кроз све остале пројектне активности гдје буде препозната потреба за њеним укључивањем – казала је Перић.

 На крају, апострофирала је да је изузетно важно да овакве иницјативе долазе од привреде, јер се студенти школују да би радили, а свим привредницима је у интересу да имају што бољи кадар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 11:57