Radnici stižu na sastanak / - ŽELJZARA TOščELIK
14/06/2022 u 11:50 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Преставници радника Жељезаре након састанка са Ивановићем: Обећања и рјешења није било

- Наш захтјев је један једини - да се очува производња и радна мјеста, да поштено радимо за егзистенцију чланова своје породице - навео је Косовић

Представници радника Жељезаре ушли су у Предсједништво, гдје се одржао састанак са савјетником предсједника Петром Ивановићем. Они су након састанка казали да конкретних обећања и рјешења није било, а Ивановић им је дао гранције да ће се обратити амбасадорки Турске, предсједнику Црне Горе, министру економије и Савјету за односе двије државе. Радници су казали да траже да поштено и часно раде како би обезбиједили егзистенцију.

Представник радника Милан Косовић прочитао је допис који су упутили предсједнику Милу Ђукановићу који није присустовао састанку. Косовић је навео да су предали списак захтјева и тражили су од Ивановића да организује састанак на нивоу предсједника државе, министра економије, потенцијалног инвеститора и представника радника, гдје ће добити одговор на њихове захтјеве.

- Наш захтјев је један једини - да се очува производња и радна мјеста, да поштено радимо за егзистенцију чланова своје породице. Закључак састанка је да смо добили гаранције од савјетника предсједника државе да ће се он обратити амбасадорки Турске, министру економије и предсједнику државе и савјета за односе двије државе, јер смо тражили да се повуче одлука незаконита о отпуштању 229 запослених, да се покрене процес производње и да се сви активно укључе у процес продаје фабрике новом инвеститору, да се руководство Тошчелика у будућем периоду односи према радницима на коректнији начин - казао је Косовић.

Он је навео да сјутра имају састанак министром економије Гораном Ђуровићем.

- Стрепљење нам је на измаку, предлажу се и радикализације, видјећемо данас при повратку у Никшић, каква ће бити одлука и докле ће то стрпљење да нас држи. Конкретних обећања и рјешења није било, није ни могло бити, али јесте неких обавеза, надамо се да ћемо добити одговор од Ивановића. На бази тих одговора, видјећемо шта даље. Ако не буде рјешења, али мора бити јер су ово највеће адресе у држави. Ако не будемо имали одлуке од њих, не знам коме да се обратимо више. Тражимо да часно и поштено радимо. Радници ће донијети коначну одлуку о свему овоме - рекао је Косовић новинарима након састанка.

Подсјетимо, жељезарци су јуче одлучили да ипак не радикализују штрајк, а њихов  представник Иван Вујовић "Дану" је раније казао да су у повратку из Подгорице добили позив из кабинета предсједника државе Мила Ђукановића да  дођу на састанак.

(ВИДЕО) Турци траже да им Дака плати 25 милиона

- Да ли ће састанку присуствовати Ђукановић или неко од његових савјетника, не знамо. Позвани смо на разговор и то је ипак неки помак у односу на сва дешавања. Разговор имамо и у сриједу у Министарству економског развоја код министра Горана Ђуровића. Мислим да би требало да се постојећа ситуација ријеши - рекао је јуче Вујовић.

Никшићки бизнисмен Миодраг Дака Давидовић није успио да постигне договор са представницима Тошчелика, о преузимању Жељезаре, с обзиром да је понудио цифру од око15 милиона еура, док Турци траже 25 милиона.

Давидовић је након састанка у Министарству економског развоја са представницима Тошчелика навео да је понуда коју су дали фиксна и нереална, те да очекује да се преговори у наредном периоду наставе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 19:31