Radulović sa menadžmentom željezničkih preduzeća / - FOTO: MSP
16/12/2023 u 09:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Radulović: Stanje u željezničkim preduzećima zabrinjavajuće

Ministar je kazao da je ovim kompanijama potreban profesionalan menadžment ali i sastav Odbora direktora kako bi prekinuli dosadašnju praksu da se na rukovodećim pozicijama nalaze politički kadrovi

Stanje u kome se nalaze željeznička preduzeća  je zabrinjavajuće, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. On je razgovarao sa menadžmentom tih kompanija i najavio da će na prvoj narednoj sjednici Vlade upoznati kolege ministre sa problemima u željezničkom sektoru poručivši da trenutno stanje zahtijeva temeljne promjene i strateške intervencije.

- Dugovi, neefikasnost, nedostatak stručnog kadra i infrastrukturni problemi stvaraju kompleksnu sliku koju je neophodno pažljivo analizirati - rekao je Radulović.

Ministar je kazao da je ovim kompanijama potreban profesionalan menadžment ali i sastav Odbora direktora kako bi prekinuli dosadašnju praksu da se na rukovodećim pozicijama nalaze politički kadrovi. 

- Ono što već mogu najaviti jeste da će se status nekih preduzeća sigurno mijenjati uskoro. Konačna odluka predstoji nakon što se završi i određena analiza na osnovu Ugovora koji imamo sa Svjetskom bankom. Ministarstvo saobraćaja i pomorstva će uskoro početi da priprema Zakon o Željeznici što će svakako biti ključan izazov. Uradićemo sve da, zbog ozbiljnosti situacije, novo zakonsko rješenje bude spremno već u prvoj polovini naredne godine ili možda čak u prvom kvartalu - poručio je Radulović.

Ministar Radulović je kazao da ga ipak u ovom trenutku raduje što je Evropska komisija odobrila najveći pojedinačni iznos bespovratnih sredstava koji je Crna Gora ikada dobila od Evropske komisije.

- U pitanju je 112,6 miliona eura koji su odobreni za rekonstrukciju željezničke dionice na potezu od Bara do Golubovaca. Ovaj iznos sredstava biće praćen jednakim iznosom kreditnih sredstava EBRD-a i EIB-a, što čini da je ovo jedna od najvećih kapitalnih investicija trenutno u Crnoj Gori. Finansijska podrška Evropske komisije u ovom iznosu je istovremeno i potvrda ispravnosti opredijeljenja Crne Gore članstvu u Evropskoj uniji, kao jednom od ključnih strateških prioriteta ove Vlade - zaključio je Radulović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 06:00