/ Izvorište Bolje Sestre, - FOTO: REGIONALNI VODOVOD/DEJAN KALEZIć
25/09/2023 u 10:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Regionalni vodovod: Moraćemo zaustaviti distribuciju vode primorju, članovi komisije u konfliktu interesa

Smatramo da je posebno diskutabilan dio izvještaja u kojem stoji sljedeće „Na osnovu priloženih podataka o kvalietu voda rijeka Morače i Cijevne i izvora Bolje Sestre, može se sa sigurnošću konstatovati da ne postoji veza između njih, navode saopštenjem

Regionalni vodovod Crnogorsko primorje saopštio je da da li će nakon "neargumenrovanog i tendecioznog odbijanja komisije koju je formirala Uprava za vode da da saglasnost o zonama sanitarne zaštite izvorišta „Bolje Sestre“ ponovo biti u raljama nelegalnih eksploatatora šljunka i pijeska, vrijeme će brzo pokazati".

- Odbor direktora DOO „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ je jednoglasno donio odluku da se prihvataju odgovori ekspertskog tima kompanije GEOPROJEKT DOO na Izvještaj stručnog tima o Glavnom projektu o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite za izvorište „Bolje Sestre” Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje, koji je dobio od Uprave za vode. Vjerujemo da je svima jasno koliko je pitanje utvrđivanja zona i pojaseva sanitarne zaštite izvorišta „Bolje Sestre“ za naše Društvo važno, budući da ono predstavlja jedan od osnovnih preduslova za pribavljanje vodne dozvole i za obavljanje naše osnovne djelatnosti – obezbijeđivanja urednog vodosnabdijevanja Crnogorskog primorja- navodi se u saopštenju.

Naglašavaju da su neprijatno iznenađeni stavom Uprave za vode i stručnog tima koji je predmetni izvještaj sačinio, a kojim se gotovo u potpunosti osporavaju opsežna istraživanja na kojima je dostavljeni Glavni projekat o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite za izvorište „Bolje Sestre” utemeljen.

- Smatramo da je posebno diskutabilan dio izvještaja u kojem stoji sljedeće „Na osnovu priloženih podataka o kvalietu voda rijeka Morače i Cijevne i izvora Bolje Sestre, može se sa sigurnošću konstatovati da ne postoji veza između njih“. Dakle, ovim se u potpunosti negira povezanost između drastičnog sniženja kota korita rijeke Morače koje je, zapravo, dovelo do smanjenja vodostaja, koji je, opet, praćen drastičnim padom izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“. Na ovaj način, kroz ovakav izvještaj i tvrdnje stručnog tima Uprave za vode, umanjuje se vrijednost svih napora koje DOO „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ ulaže u zaštitu izvorišta „Bolje Sestre", odnosno, u valjano služenje javnom interesu, prije svega, građanima kojima je dužno obezbijediti uredno vodosnabdijevanje, a zatim, i održivom razvoju turizma na Crnogorskom primorju- ističu saopštenjem.

Naime, komisija koju je formirala Uprava za vode je odbila da prihvati „Glavni projekat o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite za izvorište „Bolje Sestre” Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje koji je urađen u okviru  naučne studije,,Monitoring, kontrola i zaštita izvorišta ,,Bolje Sestre“.

- Studiju je uradio konzorcijum: Geoprojekt d.o.o., Aquaterra ZT GesmbH i Gea Protekta PR a koja je finasirana iz IPA INTERREG CBC IT-AL-MNE programa. Za izradu Studije, odnosno Glavnog projekta su angažovani najeminentniji stručnjaci iz zemlje i inostranstva od kojih je jedan broj učestvovao u stručnom izboru „Boljih Sestara“ za izvorište koje će snabdijevati vodom Crnogorsko primorje, kao i u prethodnom određivanju zona sanitarne zaštite ovog izvorišta. Iznenađenje za nedobijanje Rješenja je tim veće jer je Glavni projekat revidovan od strane renomirane kompanije „Energoprojekt-Hidroinženjering“. Sa ovim dokumentima je Uprava za vode u cjelosti bila upoznata jer je ista dopisom broj 22-5342/3 od 19.01.2023.godine tražila da se oni prilagode propisima Crne Gore u postupku objezbeđivanja potvrda o ZSZ izvorišta za javno snabdijevanje vodom, što je i urađeno. Na ovaj način izvorište „Bolje Sestre“ je jedino izvorište koje određivanje zona sanitarne zaštite zasniva na rezultatima temeljnih dvogodišnjih naučnih istraživanja uz najstrožije poštovanje svih procedura- ističu u saopštenju.

U skladu sa uobičajenom praksom, kako kažu, umjesto da prihvati navedeni Glavni projekt ili angažuje jedno ili dva lica za njegovu ocjenu Uprava za vode formirala je ništa manje nego petočlanu komisiju za ocjenu Glavnog projekta.

- Naizgled „dobra“ namjera već od formiranja komisije pretvorila se u suprotnost i dovela u pitanje smisao njenog formiranja. Naime, da li slučajno ili ne, komisija je formirana od jednog broja lica koji se intezivno bore za nastavak nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska koja donosi milionsku dobit njenim izvršiocima. Samim tim, Uprava za vode je formirala komisiju čiji su članovi u konfliktu interesa. Pojedini članovi komisije gotovo svakodnevno preko sredstava informisanja negiraju uticaj nelegalne eksloatacije šljunka i pijeska iz korita rijeke Morače na izdašnost izvorišta „Bolje Sestre“. Komisija je nakon datih formalnih, neargumentovanih i paušalnih primjedbi i sugestija donijela „presudu“ da ne treba usvojiti Glavni projekat o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite za izvorište „Bolje Sestre”.U cilju ostvarenja sebi zacrtanog zadatka, komisija osporava sprovedena i traži nova istraživanja, za koje je neophodan duži vremenski period. Pri tome se ne navodi ko će sprovoditi i finansirati navedena istraživanja. Vjerovatno smatraju da članovi komisije treba da sprovode istarživanja dok Regionalni vodovod finansira nešto što treba da ga „uništi“- saopšteno je iz Regionalnog vodovoda.

Negiranje rezultata stručnih istraživanja i odbijanje da se donese Rješenje o zonama sanitarne zaštite, kako tvrde, imaće negativne posledice po dalji razvoj i rad Regionalnog vodovoda.

- Ovaj čin predstavlja negiranje politike i svih do sada postignutih rezultata Vlade Crne Gore, nadležnih organa i institucija, Regionalnog vodovoda i brojnih nevladinih organizacija na planu zaustavljanja ekocida koji je zadesio korito rijeke Morače i izvorište „Bolje Sestre“ i njihovog nastojanja da se saniraju posledice tog ekocida kao i obezbijedi uredno vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja, bez kojeg nema razvoja turizma u Crnoj Gori.Još više zabrinjava odbijanje da se donese Rješenje o zonama snitarne zaštite izvorišta „Bolje Sestre“ jer vodna dozvola ističe 25. decembra 2023. godine. Regionalni vodovod je u zakonskoj obavezi da najmanje dva mjeseca prije isteka prethodne dozvole (25. oktobar) podnese zahtjev za njeno izdavanje i uz zahtjev priloži Rješenje o zonama sanitarne zaštite. Kako je blokirano na duže vrijeme izdavanje Rješenja o sanitarnim zonama zaštite, Regionalni vodovod će morati da 26. decembra zaustavi distribuciju vode Crnogorskom primorju, u suprotnom može odgovarati za nelegalnu distribuciju vode- navodi se ssaopštenjem.

Autorski - ekspertski tim Glavnog projekta o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite za izvorište „Bolje Sestre” sve navode komisije kategorički je odbacio i na stručan način demantovao, odnosno razobličio je sve teze koje zastupa komisija.

- Zbog obimnosti datih odgovora obrađivača Glavnog projekta o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite za izvorište „Bolje Sestre“, mogu se pogledati na sajtu našeg Društva. Imajući u vidu dosadašnju veoma dobru saradnju naše Društvo očekuje od Uprave za vode da uvaži stavove Odbora direktora i dostavljene im odgovore obrađivača Glavnog projekta o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite za izvorište „Bolje Sestre”, te da prihvati Glavni projekat o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite za izvorište „Bolje Sestre” u datom obliku i donese Rješenje o zonama sanitarne zaštite izvorišta „Bolje Sestre“ u najkraćem roku. Iskreno se nadamo da je interes Crne Gore značajniji od profita pojedinaca i građevinske mafije- zaključuju iz Regionalnog vodovoda.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. decembar 2023 04:38