/ - FOTO: DEMOKRATE
11/10/2023 u 15:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rovčanin: Novac od eko taksi usmjeriti prema građanima kroz projekte energetske efikasnosti

Novac koji uplaćuju zagađivači, među kojima je i EPCG, godišnje oko 10 miliona eura, prema njegovim riječima treba iskoristiti da kuće i stambene zgrade sa subvencijama dobiju nove fasade, novu stolariju i solarne elektrane

Novac od eko taksi koji će biti vrijedan preko 100 milona do 2030. godine, treba usmjeriti prema građanima, kroz veliki projekat energetske efikasnosti domaćinstava, saopštio je izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Nikola Rovčanin.

Novac koji uplaćuju zagađivači, među kojima je i EPCG, godišnje oko 10 miliona eura, prema njegovim riječima treba iskoristiti da kuće i stambene zgrade sa subvencijama dobiju nove fasade, novu stolariju i solarne elektrane.

- Ovaj model je započet kroz projekat Solari 3000 + gdje je od 9 miliona EPCG koje je uplaćeno na ime eko naknada, građanima vraćeno 6 miliona za ugradnju slolarnih elektrana. Takođe, veoma je važno da se pokrene domaća proizvodnja i omasovi (recimo prouzvodnja PVC stolarije u Željezari). Tako ćemo pokrenuti proizvodnju, zaposliti ljude, a domovi naših građana biće ljepši i energetski efikasniji, a time zaokružiti sistem- kazao je Rovčanin i dodao da to jedna od teza koju je potencirao na današnjem panelu posvećenom finansiranju projekata u sklopu pravedne tranzicije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 10:57