/ - ADMIR ŠAHMANOVIć
28/07/2023 u 16:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Šahmanović: Budući razvoj podržati kroz kapitalne infrastrukturne projekte

Planirana izgradnja i rekonstrukcija 260 km regionalnih i magistralnih puteva, od čega 105 km u sjevernoj regiji

Državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Admir Šahmanović učestvovao je na 4. Bjelopoljskom biznis forumu čiji fokus je na održivom razvoju, posebno sjevera Crne Gore, kako bi se smanjila uvozna zavisnost i iseljavanje stanovništva, a samim tim dao doprinos cjelokupnom ekonomskom i društvenom razvoju Crne Gore.

- Kapitalni projekti su glavni zamajac razvoja naše zemlje, što se naročito odnosi na sjever Crne Gore- poručio je Šahmanović na početku panela posvećenom kapitalnim projektima i njihovom uticaju na razvoj sjevera i dodao da je završetak i puštanje u saobraćaj prioritetne  dionice auto- puta pokazalo da je ova savremena  saobracajnica integrisala 20 odsto novog saobraćaja.

- Ulažemo značajne napore za realizaciju naredne dionice, zajedno sa EU institucijama radimo na obezbjeđivanju sredstava, kako za pripremu planske dokumentacije, tako i za samu izgradnju kada se za to stvore uslovi-naglasio je državni sekretar.

image
- ADMIR ŠAHMANOVIć

Kako je istakao Šahmanović saradnja sa EU institucijama ukazuje na neophodnost regionalnog povezivanja i aktivnosti u ovom resoru će i dalje  biti  usmjerene ka modernizaciji i izgradnji regionalnih i magistralnih puteva. U tom smislu govorio je o inicijativama za izgradnju novih saobracajnica, koje će Crnu Goru povezati sa zemljama u okruženju i omogućiti brži protok ljudi i roba, kao što je putni pravac Plav - Dečani ili tunel Rožaje - Peć.

- Modernizacija postojećih vazdušnih luka i izgradnja avio-parka u Beranama jeste jedan od razvojnih projekata koji mogu bitno uticati na dalji razvoj sjevernog regiona u svakom smislu i tom projektu treba posvetiti pažnju i raditi na stvaranju uslova za njegovu realizaciju.Budući razvoj treba podržati kroz kapitalne infrastrukturne projekte jer su javne investicije ključni generator ekonomskog rasta. Istovremeno, fokusirajmo se na strukturne reforme za povećanje efikasnosti, konkurentnosti i zapošljavanja, zaključio je Šahmanović.

- Planirana izgradnja i rekonstrukcija 260 km regionalnih i magistralnih puteva, od čega 105 km u sjevernoj regiji. Poseban naglasak na nastavak auto-puta od Mateševa do granice sa Srbijom, poboljšavajući veze sjevera s centralnim dijelom države i Evropom- dodao je Sahmanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

20. jul 2024 02:38