/ EPCG Solar gradnja
03/04/2024 u 15:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Saveljić: Ni politički ni medijski uticaji nisu mogući u EPCG Solar gradnji pri zapošljavanju

Danas je tačno pola godine kako je izvršna direktorica Valerija Saveljić stupila na dužnost u EPCG Solar gradnja. Saveljić navodi da je 3. oktobra 2023. godine u Solar gradnji zatekla 550 zaposlenih, od kojih je samo njih 50 sa ugovorom na neodređeno.

Iz EPCG Solar gradnja reagovali su povodom navoda da je „partijsko zapošljavanje“ u kompaniji u ekspanziji.

- Na osnovu Sanacionog plana koji je usvojen Juna 2023.godine potrebno je bilo racionalizovati broj zaposlenih, (za oko 30 odsto) jer je zapošljavanje bilo neplansko, pa se došlo u situaciju da radnici koji su uredno izvršavali svoje obaveze nisu poznavali preko stotinu radnika koji nisu ni dolazili na posao. Po isteku njihovih ugovora, i na osnovu izvještaja komisije, rangirani su zaposleni i od 550 njima oko 400 je produžen ugovor. Ubrzo smo usvojili Sistematizaciju, koju smo bazirali na osnovu usvojenog Sanacionog plana i po prvi put urađenog Proizvodno-finansijskog plana, gđe smo na osnovu relavantnih ulaznih podataka iz Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa EPCG (majkom firmom) i usvojenim cijenovnikom usluga, uspjeli da izračunamo prihodovnu stranu, a na osnovu broja zaposlenih poslije usvojene Sistematizacije i rashodnu stranu (jer 85 odsto ukupnih troškova čine troškovi radne snage), pri čemu smo došli do planiranog pozitivnog rezultata za ovu godinu - istakla je Saveljić

Posebno je naglasila da su nakon usvojene Ssistematizacije, krenuli da rješavaju radni status zaposlenih koji daju najveći radni doprinos.

- Jer upravo od njih i njihovog zaista profesionalnog i predanog rada nam zavisi sam opstanak firme, pa smo vodeći se isključivo interesom firme prekinuli sa dosadašnjom praksom, da politička pripadnost bude glavna ulaznica u radni odnos EPCG SG, jer nismo željeli da određeni politički faktori koriste ugovore na određeno kako bi od izbora do izbora vršili moguće ucjene.Danas u EPCG SG, poslije 6 mjeseci od kad je novi menadžment preuzeo i operativno i korporativno upravljanje, postignuto je mnogo, na zadovoljstvo zaposlenih, majke firme EPCG (jer ispunjavamo zadatke iz novog projekta 5000+, gđe krupnim koracima ugrađujemo zacrtanih 70 MW snage novih solarnih elektrana),naših krajnjih korisnika kod kojih smo već ugradili fotonaponske sisteme -navodi Saveljić

Naglasila je da „zapošljavanje je pod ingerencijom Izvršnog direktora, a ne predsjednika/predsjednice odbora direktora“.

- Naša kompanija razumije nezadovoljstvo i određenih medijskih krugova kao i nezadovoljstvo političkih subjekata, jer određeni broj političkih partija želi da izvrši uticaj na našu kompaniju, a mi svakako nećemo dozvoliti da se preko ove mlade firme sprovode politički planovi.Za one koji ne znaju, a treba da nauče, izvršni direktor se bira na Javnom Konkursu, a ne na sjednicama GO političkih partija. Sa bogatim CV sadašnje izvršne direktorice, javnost može biti upoznata u svakom trenutku.O radu, disciplini na radu i rezultatima sadašnjeg menadžmenta, najbolju potvrdu će dati naši zaposleni i zadovoljstvo krajnjih korisnika - saopšteno je iz kompanije.

Firma EPCG SG osnovana Septembra 2021.godine, a počela sa ugradnjom fotonsponskih sistema septembra 2022.godine.

- Na predlog nove ID Valerije Saveljić, uz saglasnost tadašnjeg OD i predsjednika Alena Kalača, uvedena ne Eksterna revizija, koja je uradila pored finansijske revizije i reviziju poslovanja, od osnivanja do 30.09.2023.godine. Mišljenje Eksternog revizora je bilo negativno, a akumulirani gubitak blizu 5 miliona eura. U EPCG SG, sa novim menadžmentom na čelu, politika ne može odlučivati ko će dobijati rješenja za stalno, u firmi se niko ne smije diskriminisati ni na vjerskoj ni na nacionalnoj osnovi već ćemo se prepoznavati samo po radu i uspjesima. Kao odgovorna kompanija poslujemo po zakonu, pa su samim tim naša vrata otvorena svim institucijama sistema, koji mogu provjeriti u svako doba naše poslovanje.Dajemo rješenja na neodređeno najboljim zaposlenim, po usvojenoj sistematizaciji, a ne po partijskoj, vjerskoj ili nacionalnoj pripadnosti. EPCG SG je državna kompanija!Kompanija svih građana Crne Gore, kompanija koja nema ni 1euro dugovanja prema državi, jer redovno uplaćujemo sve poreze i doprinose na plate kao i PDV, što ranije nije bio slučaj - naglašavaju iz EPCG Solar gradnje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 23:01