/ - FOTO: SDP LOGO
01/03/2023 u 11:50 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SDP: Nastavak inflacije rezultat ekonomske politike vlade

Danas Dritan Abazović radi ono što je mislio da može da radi Milojko Spajić u ovom Parlamentu, ali u novim okolnostima, navode u saopštenju

Poslanički klub Socijaldemokratske partije saopštio je da je predložio amandmane na zakone o akcizama koje će obezbijediti da narednih pola godine, odnosno do 31. jula Vlada obavezu da umanjuje iznose akciza kako ne bi došlo do ozbiljnih poremećaja cijene goriva na tržištu.

Spajić: Odlazeći ministar podiže akcize kad inflacija galopira na 18 odsto

- Nažalost, amandmani nijesu prihvaćeni i to će se negativno reflektovati na cijene proizvoda. Nažalost Vlada nije produžila važenje svoje odluke o umanjenju akciza i kao rezultat toga za danas imamo posljedicu skoka cijene goriva od 7 do 11 centi i za očekivati je da će ta cijena goriva u narednom period biti i veća. Iz toga razloga smatramo da je neophodno da Skupština obaveže Vladu odgovarajućim amandmanom da u iznosu ne manjim od 40% do 31. jula mora umanjijivati akcize kako ne bi došlo do povećanja cijene goriva- navode u saopštenju.

Od jula cigarete skuplje deset centi

Poručuju da misle da ova vrsta vladine politike koja negdje u početku fiskalne ozbiljno mijenja poresku politiku setom finansijskih zakona nije nešto što je adekvatan način vođenja ekonomske politike.

- Kao što vidite različita privredna predužeća, uključujući i Američku privrednu komoru  ima ozbiljne primjedbe na transparentnost seta finansijkih zakona i na činjenicu da se finansijski zakoni mjenjaju početkom godine što nije bila praksa, nego je uvijek bila praksa da se te stvari rade na drugoj polovini prethodne godine kako bi privreda mogla da planira ono što se nje tiče u narednoj fiksalnoj godini- navode u saopštenju.

Naglašavaju: "Danas Dritan Abazović radi ono što je mislio da može da radi Milojko Spajić u ovom Parlamentu, ali u novim okolnostima. Okolnosti su da u 2022. godini imate stopu inflacije koja je 16%, a da je inflacija za osnovne životne namjernice preko 30% u 2020. godini. Na takvu inflaciju ići na uvećanje akciza od duvana do slatkiša nema druge ekonomske poruke osim da će se inflacija nastaviti ali ovog puta kao rezultat ekonomske politike vlade".

- Neki od zakona koje je Vlada predložila u setu ovih finansijskih zakona je nešto što treba podržati, bez dileme. Ono što se tiče dobiti pravnih lica i nelagalnog poslovanja sve ono što uređuje finansijsko tržište na jedan kvalitetan način, kao i do sada uvijek će imati podršku SDP u djelu koji stvara jedan bolji ambijent, ali neće imati podršku u onom djelu koji očigledno loše stanje u javnim finansijama i potrebu za  ogromnim zaduženjem 600 miliona u ovoj godini po kamatama koje su i preko 7,5% -navode u saopštenju.

Poručuju: "Mislimo da je brzopleta mjera da se povećava porez na promet nepokretnosti za cijene nekretnina koje su preko 150 hiljada eura. Iz prostog razloga što je uslijed inflacije I poremećaja na tržištu, danas 150 hiljada koji imaju tu vrstu mogućnosti negdje cijena dvosobnog stana, ne radi se o iznosu koji stvara neku enormnu vrstu luksuza da uvećavate porez koji će biti za one nekretnine koje su preko 150 hiljada eura".

- Ako je tržište pokazalo intresovanje dominantno iz područja koja su definisana ratom u Ukrajini ili Rusiji, da neki dio investira u nekretnine u Crnoj Gori, dakle, nemojte povećavati porez i stvarati loš investicioni ambijent, a istovremeno hvaliti sa direktnim stranim investicijama, o čemu govori premijer svaki drugi dan.

Kada je u pitanju Zakon o porijeklu imovine mi kao partija nemamo nikakav problem da se bilo čija imovina, bilo kojeg javnog funkcionera od uvođenja višestranačkog sistema ili sa njim povezanih lica ne pretrese od 90-ih do danas. Ovaj zakon je kritikovala Evropska komisija dajući negativno mišljenje, kritikovale su NVO, a postoje i pojedinačna stručna pravna mišljenja koja upozoravaju na neprimjenjivost. Najgore je ako usvojite zakon koji definitivno ima podršku u Parlamentu, kao ideja, ali ako usvojite tekst koji nije primjenjiv- navode u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 08:52