/ -  Мирко Станић
06/02/2024 u 17:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stanić: SDP će preložiti mjere za smanjenje pritiska na privredu

Prema njegovim riječima ogromno oporezivanje privrede i enormna inflacija doprinijeli su da se u kasu ulije preko pola milijarde eura više nego prethodne godine, ali od tog novca su minorna sredstva otišla onamo gdje treba

Socijaldemokratska partija SDP preložiće mjere za smanjenje pritiska na privredu, saopštio je šef Medijskog tima SDP-a Mirko Stanić.

- Vlada premijera Milojka Spajića mora prekinuti sa naopakom praskom, u kojoj se potrošnja za preglomazni državni aparat preliva na radnike u proizvodnji i privrednike, dok se istovremeno nastavlja sa apodmirivanjem potreba vladajućih partija “po dubini”. Nevjerovatan je podatak da državna uprava ima značajno veću platu nego radnici u proizvodnji, koji izdržavaju tu upravu. Podaci o budžetskim prihodina i rashodima za 2023-ću godinu koje smo danas saznali jasno pokazuju na koji se način upravljalo novcem građana, a bojimo se da će se sa sličnom praksom nastavilo i dalje -  naglasio je Stanić.

Prema njegovim riječima ogromno oporezivanje privrede i enormna inflacija doprinijeli su da se u kasu ulije preko pola milijarde eura više nego prethodne godine, ali od tog novca su minorna sredstva otišla onamo gdje treba.

- Dovoljno je pogledati omjer tekuće potrošnje i kapitalnog budžeta koji iznosi 93 odsto prema sedam odsto. Ovakav podatak, odgovorno tvrdim, nema ni jedna država na planeti. To u praksi znači, da je prošla vlada 500 miliona eura viška umjesto za razduživanje države, izgradnju puteva, besplatne vrtiće, škola, bolnica, vrtića, pruga, mostova i svega što u ovoj državi nedostaje – “prosula” u tekuću potrošnju, zapošljavanje partijskih aktivista, kupovinu brodova sa otpada, putovanja i kupovinu službenih vozila. Sve ono što su, s pravom, kritikovali u ranijem periodu - naveo je Stanić u saopštenju dostavljenom medijima.

On smatra da se za novac koji smo naplatil usljed dolaska velikog broja stranaca i prihoda koji je ostvaren prošle godine mogla završiti druga trasa autoputa.

- Zbog toga će Socijaldemokratska partija u najskorijem periodu predložiti paket ekonomskih mjera uz pomoć kojeg bi trebalo smanjiti poreski pritisak na privredu, povećati zarade radnicima u proizvodnji i uslužnim djelatnostima – u realnom sektoru koji snosi sve veći teret partijskog zapošljavanja i bespotrebne potrošnje u javnom sektoru - zaključio je Stanić.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 09:18