/ FOTO: USSCG
27/10/2022 u 14:31 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

USSCG: Povećanje zarada u prosvjeti neminovno se mora desiti

Napominju da su USSCG i navedeni granski sindikati u prethodnom periodu javno apelovali na Vladu Crne Gore

Izvršni odbor Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) daje punu podršku Sindikatu prosvjete Crne Gore, Sindikatu Univerziteta Crne Gore i Samostalnom sindikatu đačkih i studentskih domova Crne Gore, navode iz USSCG.

Oni doaju da sindikati koje podržavaju  trenutno vode pregovore o izmjenama kolektivnih ugovora usmjerenim na povećanje zarade zaposlenih u ovim sektorima.

-Povećanje zarada zaposlenima u prosvjeti, saradnicima i neakademskom osoblju na Univerzitetu, te u đačkim i studentskim domovima, neminovno se mora desiti i Vlada Crne Gore mora iznaći način da ta povećanja budu u iznosima koji će stvarno, a ne prividno, poboljšati ekonomski položaj zaposlenih i pratiti inflatorna kretanja u državi- navode u saopštenju.

Napominju da su USSCG i navedeni granski sindikati u prethodnom periodu javno apelovali na Vladu Crne Gore da ad hoc izmjenama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, kojima je zarada povećana samo dijelu zaposlenih, ne dozvoli narušavanje odnosa u zaradama unutar i između djelatnosti koji su kroz kolektivno pregovaranje decenijama izgrađivani.

-No, za naše apele nije bilo sluha, pa je došlo do diskriminacije i produbljivanja jaza u zaradama. I pored činjenice da je veoma pohvalno što su značajno uvećane zarade profesorima na Univerzitetu i ljekarima specijalistima i subspecijalistima, USSCG je ukazivala na činjenicu da je takvim postupkom kako Vlade, tako i svih poslanika/ca u Skupštini Crne Gore u potpunosti obesmišljen proces kolektivnog pregovaranja kao osnovnog alata za pregovore o zaradama zaposlenih u naprijed pomenutim sektorima. Osim toga, bilo je potpuno prirodno očekivati da će takve ad hoc izmjene dovesti do nezadovoljstva kod svih ostalih kategorija zaposlenih koji tim povećanjima nijesu prepoznati. Vlada i resorna ministarstva, ali i poslanici u Skupštini Crne Gore dužni su da ravnomjerno raspodjeljuju budžetski kolač i doprinose ujednačenosti zarada, a ne da kreiraju ambijent u kojem rastu tenzije među zaposlenima i osjećaj nejednakosti- navode oni.

Dodaju:"Povećanje zarada u prosvjeti, na Univerzitetu i u studentskim i đačkim domovima mora biti rezultat stvarnih potreba zaposlenih u ovim sektorima i mora biti oslonjeno kako na procente povećanja koja su izmjenama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru predviđena za ljekare i profesore na Univerzitetu, a posebno na troškove života, ekonomske faktore i inflatorna kretanja. Ujedno, USSCG će istrajavati u zahtjevu za što hitnijom izmjenom Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru kako bi se ispravili narušeni odnosi u zaradama i za zaposlene čije su zarade regulisane ovim zakonom, a koji se nalaze u grupi poslova D.“

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 22:12