/ - ODBOR ZA EKONOMIJU, FINANSIJE I BUDžET
27/11/2023 u 10:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Vuković: Deficit budžeta za 150 miliona manji od planiranog

Ministar finansija Novica Vuković kazao je da je deficit budžeta planiran na nivou od 216,3 miliona, što je za 150 miliona manje od planiranog Zakonom o budžetu za 2023. godinu

Odbor za ekonomiju finansije i budžet održava prvu sjednicu na kojoj se raspravlja o Izmjenama zakona o budžetu i zaduženju Crne Gore.

Ministar finansija Novica Vuković kazao je da je deficit budžeta planiran na nivou od 216,3 miliona, što je za 150 miliona manje od planiranog Zakonom o budžetu za 2023. godinu.

On je poslanicima izložio da su izvorni prihodi 2,4 milijarde eura i veći su 275,3 miliona u odnosu na plan.

- Naplada prihoda budžeta značajno je veća od naplate u istom periodu prošle godine. Značajan dio odnosi se na jednokratne prilive koji nijesu vezani za nove mjere fiskalne politike ili značajne strukturne reforme- kazao je ministar.

Ukupni rashodi planirani su u iznosu 2,6 milijardi, što je za 125,3 miliona više u odnosu na plan.

- Povećanje rashoda predlaže se usljed nedostajućih sredstava, najviše po osnovu socijalne i dječije zaštite, penzionog osiguranja i za finansiranje zdravstvenog sistema- kazao je ministar.

Objasnio je da je došlo do povećanja broja korisnika socijalne zaštite.

Ministar finansija kazao je da nedostaju sredstva u iznosu od 5,6 miliona eura za isplaćivanje potreba iz tuđe njege i pomoći.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 07:54