Dejan Ban  / -FOTO: RTCG
12/02/2023 u 10:50 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada DPS-a omogućila braći Ban šest miliona profita

Braća Ban su kumovi Mila Đukanovića, šefa DPS-a i predsjednika države

Od 2019. godine pa do sada "Pomorski saobraćaj" je imao čistu zaradu od oko šest miliona eura, dok je u poslednjih deset godina zaradio preko 15 miliona eura.

To pokazuju finansijski iskazi ovog društva koje vrši prevoz trajektom na relaciji Кamenari–Lepetane. Polovinom 2019. godine, vlada Duška Markovića (DPS) je zaključkom omogućila "Pomorskom saobraćaju" da nastavi da bez koncesije obavlja prevoz trajektom.

Vlada Dritana Abazovića je minulog četvrtka taj zaključak stavila van snage i zadužila "Morsko dobro" da u roku od 45 dana preuzme prevoz vozila trajektom na pomenutoj relaciji.

Finansijski iskazi "Pomorskog saobraćaja", čiji su vlasnici Dejan i Dušan Ban i Željko Mihailović, pokazuju da je to nekad akcionarsko društvo, a sada društvo sa ograničenom odgovornošću, u 2019. godini imalo profit od 2,46 miliona eura, a u 2021. godini 1,89 miliona.

U 2020. godini su poslovali sa 78 hiljada eura minusa. Podatke za 2022. godinu još nisu objavili, ali, s obzirom da su od 2013. do 2021. godine imali profit od 1,66 do 2,46 miliona, sa izuzetkom 2020. godine, vjerovatno je da su i lani ostvarili profit u rasponu od 1,7 do 2,1 milion eura.

Ako se uzme da je profit bio 1,7 miliona, dolazi se do zaključka da su od 2019. do danas imali čisti profit od šest miliona eura, to jest, toliko novca im je Vlada u kojoj je većinu činio DPS, sa koalicionim partnerima BS i SD, omogućila da zarade usvajanjem zaključka 2019. godine, koji je u četvrtak stavljen van snage. Pritom su taj novac zaradili prevozeći trajektom od Кamenara do Lepetana, iako ta linija ne postoji, odnosno Uprava za pomorski saobraćaj je uopšte nije ucrtala kao liniju.

Država je od višemilionskih prihoda i višemilionskog profita dobijala mrvice, tačnije četiri odsto od prihoda. Taj novac je išao "Morskom dobru", sa kojim "Pomorski saobraćaj" ima ugovor o zakupu pristaništa i privezišta i dijela akvatorijuma uz obalu. Akvatorijum od Кamenara do Lepetana kojim su prevozili putnike nisu zakupljivali. Takođe, s obzirom da trajektne linije nema, ni u godinama prije 2019. nisu imali koncesiju za prevoz putnika.

Ban: Iza oduzimanja trajektne linije kriju se niski motivi

Izvršni direktor kompanije "Pomorski saobraćaj" Dejan Ban smatra da se iza oduzimanja trajektne linije kriju "niski motivi", te da nema ekonomskog elaborata koji će da pokaže koliko će ovaj postupak Vlade da košta građane.

On je u emisiji "Dobro jutro, Crna Goro" ustvrdio da je spin da je ugovor Vlade sa njihovom kompanijom nevalidan. Tvrdi i da im odgovara da "Morsko dobro' već u ponedjeljak preuzme gazdovanje trajektnom linijom.

Ban je saopštio da vlasnici kompanije nemaju više informacija o prelasku trajektne linije u državno vlasništvo od onoga što su čuli u medijima.

– Niko iz Vlade i "Morskog dobra" nije kontaktirao sa nama, što smatramo neprimjerenim – kazao je Ban, a prenio portal RTCG.

Smatra da se iza svega kriju "niski motivi", te da se državnom preduzeću "Morsko dobro" taj posao dodjeljuje nezakonito.

– Zakonski to predstavlja istu ravan, a razlika je u tome što će ta državna kompanija biti privatno kontrolisana – naveo je Ban.

Objasnio je da je ugovor sa Vladom iz 2019. godine bio motivisan prevazilaženjem pravnog vakuuma, te da je spin da je on nevalidan.

– Ovaj raskid je motivisan nanošenjem štete. Mi ćemo se odrediti prema tome kada dobijemo pravni akt. Nas odluka Vlade ne obavezuje. Imamo dokument na osnovu kojeg poslujemo i očekujemo da će u jednoj pravno valjanoj proceduri taj dokument biti doveden do pravno valjanog okončanja – rekao je Ban.

On je kazao da "Pomorskom saobraćaju" odgovara da "Morsko dobro" što prije preuzme liniju i odgovornost, te da prelazni period od 45 dana u kojem bi oni poslovali za njih ne donosi korist.

Braća Ban su kumovi Mila Đukanovića, šefa DPS-a i predsjednika države, a Dušan Ban i Mihailović su, kako su ranije objavili brojni mediji, dali milion i po eura za kredit Mila Đukanovića kod Pireus banke, koji je poslužio kao keš kolateral za kredit. Novac su dali firmi Duška Кneževića, koja je bila garant Đukanoviću za uzimanje kredita kod Pireus banke.

"Pomorski saobraćaj" će, po zaključku Vlade, moći da obavlja prevoz još 45 dana, nakon čega "Morsko dobro" treba da preuzme posao. Кako će to uraditi i da li će uspjeti da preuzmu posao kako treba pitali smo predsjednika Odbora direktora "Morskog dobra" Blaža Rađenovića.

– Poslali smo "Pomorskom saobraćaju" zvaničan dopis/zahtjev za sastanak naredne sedmice. Očekujemo da početkom sedmice imamo sastanak na kojem ćemo iznijeti naš način viđenja preuzimanja trajektne linije. Želimo da čujemo od njih da li su zainteresovani da nam iznajme trajekte. Ukoliko to ne bude slučaj, već imamo alternativu. Neke firme i zemlje su se javile da bez nadoknade iznajme trajekte. Na ovoj trajektnoj liniji neće doći do zastoja. Da li će biti frenkvencija kao do sada, to ne znam, ali znam da ćemo uspostaviti saobraćaj koji će biti u interesu građana, a posebno opština Tivat i Herceg Novi – kazao je Rađenović.

Istakao je da će za prvi period sigurno iznajmiti trajekte i da ih preko tendera mogu nabaviti za 10-15 dana.

Polovni trajekti, prema podacima sa interneta, koštaju između 400 i 800 hiljada, a novi između milion i milion i po, u zavisnosti od specifikacija.

– Ukoliko "Pomorski saobraćaj" ne bude želio više da saobraća, imamo alternativu. Neće biti frekfentno kao do sada u prvom periodu, to je sigurno. Za početak ćemo nabaviti minimum dva trajekta, a za sezonu će nam trebati pet-šest – rekao je Rađenović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 01:44