Žabljak snijeg / - FOTO: CG NEWS
25/10/2023 u 16:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada usvojila Plan pripreme zimske turističke sezone

Kako je objašnjeno, kreiraće se ponuda koja će privući goste tokom svih zimskih mjeseci, fokusirajući se na pred i post sezonu, a ne samo na tursitički „špic”

Vlada je danas usvojila Plan pripreme zimske turističke sezone, a cilj je, kako je saopšteno, povezivanje subjekata na svim nivoima, kako bi se omogućila nesmetana priprema, što bi rezultiralo povećanjem kvalitativnih, kvanitativnih i finansijskih efekata.

"U krajnjem, cilj je povećanje nivoa satisfakcije turista, turističke privrede i domaćeg stanovništva, kao nezaobilaznih aktera održivog turističkog razvoja", navodi se u saopštenju Vlade.

Kako je objašnjeno, kreiraće se ponuda koja će privući goste tokom svih zimskih mjeseci, fokusirajući se na pred i post sezonu, a ne samo na tursitički „špic”, kao i na visokoplatežna tržišta, iako je u ovom segmentu konkurentnost veliki izazov.

Razvoj turizma, kako je konstatovano, nije sam sebi cilj, već je on pokretač razvoja poljoprivrede, transporta, infrastrukture, trgovine, kao i podizanja životnog standarda lokalnog stanovništva, safisfakcije turista i svih direktnih i indirektnih učesnika u ovom procesu.

Takođe, Vlada je donijela izmjene i dopune Uredbe o bližem načinu sprovođenja carinskih postupaka i carinskih formalnosti.

Uredba se prvenstveno donosi zbog potrebe usaglašavanja podzakonskih propisa sa odredbama novog Carinskog zakona, a njena primjena treba da dodatno doprinese zaštiti carinskog područja i unutrašnjem tržištu koje nosiocima prava intelektualne svojine osigurava efikasniju zaštitu, povećava kreativnost i inovativnost, a potrošačima nudi pouzdane visokokvalitetne proizvode.

„Novine u odnosu na važeću Uredbu se odnose na dodatno usklađivanje pojedinih odredbi i obrazaca koji se tiču zahtjeva za preduzimanje mjera od strane carinskog organa i zahtjeva za uništenje robe za koju je utvrđeno da povređuje prava intelektualne svojine“, objasnili su iz Vlade.

Unošenje robe kojom se povređuju prava intelektualne svojine na carinsko područje Crne Gore uzrokuje značajnu štetu nosiocima prava, korisnicima, proizvođačima i trgovcima koji se pridržavaju zakona.

„Reklamiranje takve robe dovodi potrošače u zabludu, a u određenim slučajevima može doći i do ugrožavanja zdravlja i sigurnosti potrošača. U tom smislu, namjera je da se, koliko god je to moguće, spriječi unošenje takve robe na tržište Crne Gore“, rekli su iz Vlade.

Usvojena je Informacija o aktivnostima na realizaciji razvojnih projekata na unapređenju turističke infrastrukture, za period januar – jun ove godine.

U Informaciji je dat pregled aktivnosti na realizaciji razvojnih projekata na unapređenju turističke infrastrukture, u prvom redu ski-centara na području Bjelasice i Komova, Durmitora i Hajle, ali i prirodnih atrakcija poput Đalovića pećine, sa trenutnim statusom i fazama realizacije, a koji uključuju izgradnju novih žičara, skijaških staza, sistema za vještačko osnježavanje, baznih stanica, pristupnih puteva i prateće infrastrukture, kao i potrebne mjere za njihovu realizaciju.

U ove projekte je do sada uloženo skoro 106 miliona eura.

Usvojena je i Informacija o Predlogu liste prioritetnih kapitalnih projekata za finansiranje iz kapitalnog budžeta države u narednoj godini.

Tim povodom, zaduženo je Ministarstvo finansija da u kapitalni budžet sa liste prioritetnih kapitalnih projekata uvrsti 18 „najzrelijih” projekata iz 17 opština, od 159 kandidovanih, pri čemu se najzrelijim projektima smatraju oni koji imaju riješenu eksproprijaciju, izrađen i revidovan glavni projekat, ili makar jedno od ta dva osnovna uslova za početak realizacije nekog projekta.

Takođe, Uprava za kapitalne projekte je zadužena da Ministarstvu finansija dostavi revidovanu procijenjenu vrijednost odabranih projekata, planiranu dinamiku realizacije, kao i potreban iznos za finansiranje u narednoj godini, do utvrđivanja Predloga zakona o budžetu Crne Gore za narednu godinu.

Data je saglasnost za dugoročni zakup nepokretnosti u svojini Crne Gore na period od 30 godina, odnosno zemljišta u katastarskoj opštini Korita, Opština Bijelo Polje, u cilju izgradnje vjetroelektrane.

Javnim pozivom se predviđa izdavanje u zakup zemljišta na period od 30 godina, radi projektovanja, izgradnje, eksploatacije i održavanja 11 vjetrogeneratora, instalisane snage od po 6,6 megavata (MW), po početnoj cijeni zakupa na godišnjem nivou u iznosu od 341 hiljadu eura.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 10:11