Ilustracija / Shutterstock
25/12/2023 u 17:13 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Za investicije u poljoprivredu fali 6,5 miliona eura

Od 339 projekata, 248 uključuje nabavku traktora, a potrebna EU podrška za ove projekte iznosi 4.177.778 eura. Raspoloživa sredstva za traktore iznose samo 1.321.135 eura, što znači da nedostaje 2,8 miliona eura za ovu namjenu, navodi se u dokumentu

Sektor poljoprivrede naredne godine mogao bi da se nađe u problemima ukoliko Vlada ne nađe način da obezbiјedi nedostaјuća sredstva u iznosu od 6,5 miliona eura za investiciјe u ovaј sektor.

To piše u dokumentu pod nazivom informacija o potvrdi obezbjeđenja podrške implementaciji javnih poziva u okviru IPARD II programa, na koјi јe Vlada dala saglasnost na poslednjoј sјednici.

Prema navedenoј informaciji, za uspјešnu realizaciju investicija u sektoru poljoprivrede nedostaje ukupno 6,5 miliona.

– Od tog iznosa, 2,8 miliona eura je potrebno za nabavku traktora, dok se preostalih 3,7 miliona eura odnosi na druge investicije. Dosadašnja praksa kroz već realizovane javne pozive za podršku u okviru MIDAS i IPARD i sličnih projekata ukazuje na izazovnu situaciju, gde je prosјečno bilo potrebno između 18 mјeseci do dviјe godine da korisnici realizuju ugovorene investicije. Procenat realizovanih i isplaćenih investicija u odnosu na ugovorene iznosio je oko 70 odsto – navodi se u dokumentu.

Dodatno, petim javnim pozivom kroz Mjeru 1, postavljen je fiksni rok za realizaciju investicija do 1. juna 2024. godine. Svi ugovori koji se ne realizuju do ovog roka neće biti prihvatljivi za kasniju isplatu.

– Situacija dodatno komplikuje nedostatak sredstava za finansiranje kupovine traktora, budući da je, prema uslovima IPARD II programa, maksimalno 20 odsto dodijeljenih sredstava EU moguće oprediјeliti za nabavku traktora. Od 339 projekata, 248 projekata uključuju nabavku traktora, a potrebna EU podrška za ove projekte iznosi 4.177.778 eura. Raspoloživa sredstva za traktore iznose samo 1.321.135 eura, što znači da nedostaje 2,8 miliona eura za ovu namјenu – navodi se u dokumentu.
IPARD II program 2014–2020. predstavlja jedan od preduslova za korišćenje evropskih pretpristupnih sredstava kroz IPA II oblast politike poljoprivrede i ruralnog razvoja. Kroz sprovođenje IPARD II programa crnogorskim poljoprivrednicima dostupno je ukupno 49.623.127 eura bespovratnih sredstava, od čega sredstva EU čine 37.264.404, a nacionalno kofinansiranje iznosi 12.358.723 eura. Dodjela bespovratne podrške ka krajnjim korisnicima isplaćuje se shodno definisanim kriterijumima u okviru od 50 do 70 odsto u zavisnosti od vrste investicije i geografskog položaja poljoprivrednog gazdinstva i lokacije investicije.

Cilj IPARD-a modernizaciјa agrarnog sektora

Cilj IPARD II programa je restrukturiranje i modernizacija poljoprivrednog i prerađivačkog sektora, u svrhu stvaranja konkurentnih poljoprivrednih gazdinstava i prerađivačkog sektora koji će biti spremni za ulazak u EU i korišćenje fondova EU. Evropska komisija je u oktobru 2017. godine zvanično dala potvrdu Crnoj Gori da strukture i sistemi za implementaciju Instrumenta pretpristupne podrške za oblast politike. Poljoprivreda i ruralni razvoj IPARD II u Crnoj Gori ispunjavaju minimum uslova predviđenih Okvirnim sporazumom i Sektorskim sporazumom za IPARD programe. Finansijski sporazum 2014–2020. između Vlade i EK o podršci za poljoprivredu i ruralni razvoj IPARD II stupio je na snagu u decembru 2017. godine. Ovim sporazumom bliže se propisuju finansijske obaveze EU po pitanju sprovođenja IPARD II programa i definišu odredbe za povjeravanje zadataka izvršenja budžeta za dvije mjere IPARD-a.

Ukupna cifra od 6,5 miliona eura, koja je neophodna za investicije i nabavku traktora, postavlja ozbiljan izazov pred Vladu Crne Gore. Pitanje je kako će Vlada reagovati na ove probleme i kako će obezbiјediti nedostajuća sredstva kako bi se omogućila uspјešna implementacija javnih poziva i povlačenje EU sredstava u sektoru poljoprivrede, koјi se poslednjih godina suočava sa sve ozbiljniјim izazovima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 11:12