/ - Предраг Зечевић
06/09/2023 u 08:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zečević: Krajnje je vrijeme da se Ustavni sud izjasni o zamrzavanju imovine Rusima

Vlada Crne Gore je bez odluke Ustavnog suda zamrznula imovinu za više desetina ruskih državljana. Mnogi su, nezadovoljni tom odlukom, najavili tužbe, te se naša država može naći u ozbiljnom problemu, ukoliko se pomenute inicijative Zečevića i nekadašnjeg DF-a ocijene kao osnovane

Više do godinu Ustavni sud nije našao za shodno da razmatra dvije inicijative, kojima se traži ocjena ustavnosti odluke Vlade da zamrzne imovinu ruskim državljanima. Podnosioci, pojedinačnih, inicijativa su vlasnik portala Biznis CG Predrag Zečević i nekadašnji Demokarski front. I druga ljetnja sezona prođe, a odgovora iz Ustavnog suda nema.

“Ustavnu inicijativu sam podnio krajem juna prošle godine, i mislim da je je krajnje vrijeme da dođe na ocjenu ustavnosti. Problem predstavlja što Ustavni sud ima 6 sudija, fali im jedan sudija što znači da je prilikom glasanja o ocjeni ustavnosti ustavne inicijative moguć neriješen ushod 3:3. Zbog toga je potrebna tropetinska većina u parlamentu koja bi izabrala sedmog sudiju Ustavnog suda”, rekao je portalu Adria Zečević. 

Na pitanje kakva se poruka šalje time što se više od godinu čeka ocjena ustavnosti odluke Zečević ističe da treba imati u vidu da Ustavni sud jedno vrijeme nije imao kvorum, te da nije ni funkcionisao.

“U međuvremenu, par hiljada predmeta je došlo na ocjenu ustavnosti, pa je Ustavni sud bukvalno prebukiran. S druge strane, ova ustavna inicijativa i eventualna pogrešna odluka je takođe vruć krompir koja može ima dalekosežne posljedice po politički u ekonomski ambijent u Crnoj Gori”, objaasnio je Zečević. 

Prema njegovim riječima ukoliko se inicijativa prihvati kao osnovana, svi pogođeni tim odlukama će tražiti odštetu.

“Međutim, to nije najveća šteta u ovom postupku jer je svima jasno da je privatna svojina neprikosnovena, pa odgađanjem odluke se pravi još veća šteta Crnoj Gori u vidu pravne nesigurnosti prema najvećim investitorima u Crnoj Gori. Tu je takođe i duskriminacija po nacionalnoj osnovi, budući da je zamrznuta imovina samo ljudima koji se nacionalno izjašnjavaju kao Rusi”, zaključio je Zečević. 

Podsjećamo, Vlada Crne Gore je bez odluke Ustavnog suda zamrznula imovinu za više desetina ruskih državljana. Mnogi su, nezadovoljni tom odlukom, najavili tužbe, te se naša država može naći u ozbiljnom problemu, ukoliko se pomenute inicijative Zečevića i nekadašnjeg DF-a ocijene kao osnovane. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 09:41