Predrag Zečević / - ARHIVA
21/01/2024 u 09:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zečević: Vlada da stimuliše prelazak radnika iz državnog u privatni sektor

Premijer mora naći način da novčano Vlada pomogne privatnom sektoru, prije svega subvencijama za otvaranje novih radnih mjesta i stimulacijom prelaska radnika iz državnog u privatni sektor, naglašava Zečević

Državni sektor sa prosječnom platom od 900 eura je postao preatraktivan i ljudi ne žele više da rade kod privatnika. A pošto privatni sektor stvara novu vrijednost jasno je da je crnogorski ekonomski sistem postao neodrživ, ocijenio je u izjavi za portal Adria ekonomski analitičar Predrag Zečević.

- Premijer Milojko Spajić mora naći način da novčano Vlada pomogne privatnom sektoru, prije svega subvencijama za otvaranje novih radnih mjesta i stimulacijom prelaska radnika iz državnog u privatni sektor - naglašava Zečević.

Što se tiče rasta inflacije, koja je prema zvaničnim podacima Monstata lani iznosila 8,6 odsto, Žečević je podsjetio da je Vlada Hrvatske u okviru posljednjih antiinflatornih mjera, uradila sljedeće- ograničila cijenu struje, ograničila cijene 30 osnovnih životnih namirnica i naredila bankama da podignu kamate na štednju (pasivne kamatne stope).

- S druge strane, crnogorska Vlada je dopustila rast cijene struje od 5,63 odsto, nismo produžili akciju “Stop inflaciji” nego nas trgovci masakriraše cijenama i ekstraprofitom. Takođe, pustili smo banke da ekstraprofitiraju tako što je razlika između aktivnih i pasivnih kamatnih stopa 26 puta (odobravaju kredite po 6,5 odsto, a kamate na štednju sramnih 0,25 odsto) - precizirao je Zečević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 22:24