/ - FOTO: MINISTARSTVO FINANSIJA
12/10/2023 u 09:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Žugić i Damjanović na zasijedanju SB i MMF-a: Stabilno stanje javnih finansija u Crnoj Gori

Na sastancima sa predstavnicima SB bilo je riječi i o neophodnosti adekvatnog upravljanja klimatskim rizicima koji postaju sve relevantniji za bankarski sektor

Tokom prvog dana godišnjih sastanaka Svjetske banke (SB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) 2023 u Marakešu, delegacija Crne Gore na čelu sa ministrom finansija Aleksandra Damjanovićem i guvernerom Centralne Banke Crne Gore (CBCG), Radojem Žugićem sastala se sa izvršnim direktorom SB Koenom Davidsom i potpredsjednicom te banke za Evropu i Centralnu Aziju Antoanelom Bassani.

- Na sastanku je razgovarano o stanju javnih finansija u Crnoj Gori koje je ocijenjeno stabilnim, kao i o prognozama za naredni period - saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Konstatovano je da su ključni makroekonomski indikatori na zavidnom nivou i da Crna Gora treba da nastavi politiku pune konsolidacije državne kase.

- Takođe je razgovarano o realizaciji projekata u Crnoj Gori koji se finansiraju od strane Svjetske banke, njihovoj dinamici i načinu kako da se ubrza realizacija istih - navodi se u saopštenju.

Ministar Damjanović je istakao da je u ovoj godini, kao rezultat strateškog, odgovornog i racionalnog upravljanja javnim finansijama, postignut visok stepen održivosti, te da je država u najvećem dijelu godine samostalno finansirala sve tukuće obaveze, uz rekordne budžetske prihode, čime je kreirana dobra osnovu za buduće politike koje će dugoročno osigurati stabilnost sistema javnih finansija.

- Guverner Žugić zahvalio se predstavnicima Svjetske banke na odličnoj saradnji i, posebno, na podršci koju je ova institucija pružila CBCG na planu modernizacije i sajber bezbjednosti platnih sistema, što će Crnu Goru približiti standardima EU i ispunjavanju uslova za integraciju u SEPA sistem, odnosno pristupanje jedinstvenom području plaćanja u eurima - dodaje se u saopštenju.

Na sastancima sa predstavnicima SB bilo je riječi i o neophodnosti adekvatnog upravljanja klimatskim rizicima koji postaju sve relevantniji za bankarski sektor.

- Predstavnici Svjetske banke ohrabruju sve zemlje da podrže tranziciju ka zelenoj ekonomiji koja otvara prilike za brži ekonomski oporavak i stvaranje novih radnih mjesta - zaključuju iz Ministarstva finansija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 17:36