Elvir Zvrko / - DPS
21/01/2024 u 13:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zvrko: Vlada i EPCG da donesu kriterijume o subvencionisanju računa za električnu energiju

S obzirom na to da se teško odričemo upotrebe fosilnih goriva, problem zagađenja vazduha nije jednostavno riješiti, istakao je Zvrko

Zagađenje vazduha predstavlja veliki zdravstveni problem jer se procjenjuje da izaziva preko četiri miliona prijevremenih smrti širom svijeta. Procjenjuje se da u Crnoj Gori godišnje umire preko 1.000 ljudi zbog zagađenog vazduha, najviše zbog izloženosti česticama PM 2,5, zatim NO2 i prizemnom ozonu, kazao je Elvir Zvrko, član Glavnog odbora i kandidat za potpredsjednika DPS Crne Gore  

- Najlošiji kvalitet vazduha u Crnoj Gori je u Pljevljima, Bijelom Polju, Podgorici i Nikšiću. Tako su tokom decembra 2023. registrovana prekoračenja granične vrijednosti srednje dnevne koncentracije PM10 čestica u: Bijelom Polju 22 dana, Podgorici – Blok V 22 dana, Podgorici – Zabjelo 21 dan, Pljevljima 20 dana i Nikšiću 20 dana. Pored velikog broja smrtnih slučajeva, zagađenje vazduha takođe uzrokuje obolijevanje srca i krvnih sudova, disajnih puteva, različite vrste zloćudnih tumora itd - saopštio je Zvrko.

On je istakao da je Crna Gora identifikovala kvalitet vazduha kao prioritet za dobrobit svog stanovništva i prirode 2015. godine. S obzirom na to da se teško odričemo upotrebe fosilnih goriva, problem zagađenja vazduha nije jednostavno riješiti.

- Odluka Elektroprivrede da se subvencionišu računi za struju građanima Pljevalja je opravdana u cilju smanjenja zagađenja vazduha ali je potrebno istu preispitati i korigovati. Evidentno je da su i građani u drugim gradovima Crne Gore ugroženi zbog lošeg kvaliteta vazduha i ne treba ih stavljati u podređeni položaj. Neophodno je da Elektroprivreda i Vlada Crne Gore donesu jasne kriterijume, zasnovane na činjenicama, o subvencionisanju računa za potrošenu električnu energiju u zimskom periodu. To će obezbijediti da građani nekih opština, kao npr. Bijelog Polja, ne budu stavljeni u diskriminatorni položaj - naveo je Zvrko u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 12:36