/ - MILOŠ MEDENICA/ FOTO: SRĐAN BOLJEVIĆ
15/03/2024 u 10:29 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Advokat Jovanović: Medenica jedini koji se i dalje nalazi u pritvoru, jemstvo i mjere nadzora dovoljna garancija

Miloš Medenica dao je danas u podgoričkom Višem sudu izjavu povdom ponuđenog jemstva za njegovo ukidanje pritovra.

Njegov advokat Stefan Jovanović  kazao je da je Medenica dao kratku izjavu u odnosu na to šta je ponuđeno u jemstvu. Medenica se osvrnuo i na činjenicu da se nalazi u pritvoru dvije godine. Ukazao je na to da Medenici ne odgovara, kako se spekuliše, da se ročišta odlažu jer je dugo u pritvoru i postupak ne odmiče od početka.

Medenica ponudio jemstvo od 788.800 eura da se brani sa slobode

Da mu nije u interesu da se suđenje odlaže, dodaje advokat, pokazuje i to što se Medenica javio sam nadležnim organima i došao u Crnu Goru i stavio se na raspolaganje. Ističe da je on u ovom predmetu jedini koji se nalazi u pritvoru i da jedino njemu ne odgovara neodržavanje ročišta.

Ustavni sud prihvatio žalbu: Milošu Medenici povrijeđeno pravo na slobodu

- On se nalazi u pritvoru skoro dvije godine, Visina jesmtva je takva da sigurno da odvraća od opasnosti od bjekstva i ako takve  opasnosti u konkretnom slučaju nema. Najbliža moguća rodbina i Miloš je svejstan da bi i ne odazivanjem na poziv suda to jesmvto bilo dovedeno u pitanje, da bi jemstvo moglo da se oduzme. Ukazao sam na odluku Ustavnog suda koja je usvojena u njegovu korist i na to da se svi iz ovog predmeta  saokrivljeni brane sa slobode, naravno ograničena im je sloboda određenim mjerama nadzora. Međutim  ljidma postoje i oni  koji su tek nakon Miloša postali dostupni istražnim organima i koji se terete za više krivičnih djela - rekao je advokat Jovanović.

Odloženo suđenje Medenici i drugima: Bakoča policija nije našla i nije registrovano da je prelazio granicu

Jovanović dodaje da ukoliko je za takva lica dovoljno izreći tri mjere nadzora, onda smatra da je za njegovog branjenika dovoljno izreći tri mjere nadzora. "kao što su oduzimanje putne isprave, zabrana napuštanja boravišta i ako treba  javljanje nadležnim organima".

Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo je Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, predalo ranije optužnicu protiv okrivljenih Miloša i Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića i Gorana Jovanovića i "Kopad Company" DOO Nikšić.

Optužnica je podignuta za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprečavanje dokazivanja.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:30