/ - FOTO: PODKAST TRAG (S.Đ.) ADVOKAT STEFAN JOVANOVIć
08/07/2023 u 17:00 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Advokat Jovanović: U Beogradu pala “SKY” presuda, u Crnoj Gori je dio ige moći političara

Predmetna odluka Apelacionog suda Beograd predstavlja odluku koja može imati višestruki značaj, čak i za sudove u Crnoj Gori, budući da je ista donijeta u skladu sa zakonom i načelima međunarodnog prava, smatra on

Odluka Apelacionog suda u Beogradu kojom je juče ukinuta “SKY” presudu od dvije godine i dva mjeseca  zatvora za tamošnjeg bivšeg inspektora SBPOK-a Božidara Stolića, izazvala je brojne reakcije među pravnicima kako u region tako i kod nas. (pomenutu odluku možete pročitati OVDJE)

Ukinuta presuda inspektoru: Bio osuđen zbog odavanja informacija Belivukovom klanu

Stoliću je optužnicom na teret stavljeno da je povjerljive informacije odavao klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, kao i da je vršio provjere u sistemu za lica iz kriminogene sredine. Podsjećamo, Belivuku I Miljkoviću se sudi i u Crnoj Gori. 

Od strane našeg Specijalnog državnog tužilaštva pokrenute su brojne istrage a od strane Višeg suda Podgorica potvrđene brojne optužnice u kojima se “SKY” na taj način tretira kao dokaz. On je predstavljen kao “glavni alat” u borbi protiv organizovanog kriminala.

DILEMA “SKY”: Neoboriv za tužilaštvo i istragu, ali sporan u crnogorskom Zakonu o krivičnom postupku

Međutim, stav većeg broja advokata Crne Gore, da je to suprotno ZKP-u, ponovio je u razgovoru za portal Dan advokat Stefan Jovanović koji je jedna od prvih angažovan u odbrani optuženih u prvim “SKY” predmetima. Jovanović sa pravne strane na osnovu odluke Apelacionog suda Beograd se osvrće na “SKY”  predmete u našoj zemlji i navodi da smatra da kod nas za dugo neđe biti pravosnažnih presuda u predmetima gdje je “SKY” dokaz. Ukazuje da pomenuti materijal može služiti samo kao operativni podatak i da po propisima ne smije biti dat na uvid trećim stranama, pa tako ni sudu ali ni medijima koji sve češće objavljuju “SKY”.

(FOTO/VIDEO) Protest advokata: Pritisak izvršne vlasti uticao na "SKY" optužnice

Poručuje da nije neobično što Sky ecc aplikacija, političarima služi za igru moći, ali da sudovi treba da budu samostalni ili se u suprotnom dovodi u pitanje postojanje sudova, Zakona i propisa o krivično-pravnom postupku.

image
- SKRINšOT, APELACIONI SUD BEOGRAD
image
- SKRINšOT, APELACIONI SUD BEOGRAD

“Odluka Apelacionog suda Beograd nije usamljena”

-Nijesam upoznat sa detaljima predmeta, međutim iz obrazloženja pomenute odluke da se jasno zaključiti da ista u cjelosti odražava argumentaciju odbrane povodom Sky ecc aplikacije, koja se ogleda u tome da podaci sa ove aplikacije mogu jedino predstavljati operativni podatak ili pak informaciju, a nikako ne dokaz, i to bez obzira na činjenicu što su ove informacije pribavljene putem međunardno pravne pomoći. Navedena odluka je utoliko značajna iz razloga što se istom, u suštini, osporava način na koji su nadležni organi u Republici Francuskoj došli do ovih podataka, budući da u procesnom zakonodavstvu Republike Srbije, pa i Crne Gore, ne postoji hakovanje kao radnja koja stoji na raspolaganje istražnim organima.- smatra advokat Jovanović.

 

Jovanović navodi da “ono što je od značaja jeste to da ovakva odluka nije usamljena, i da su brojne odluke koje su donijeli sudovi širom Evrope, a kojim se podaci sa Sky Ecc aplikacije ne tretiraju kao dokaz.

-Tacno je da u Crnoj Gori još nema prvostepene presude u predmetima u kojima se pojavljuju informacije sa Sky aplikacije. Pitanje je i kada će se donijeti prva pravosnažna presuda u pomenutim predmetima i ja zaista istu, a cijeneći sve okolnosti, ne očekujem u skorije vrijeme. Predmetna odluka Apelacionog suda zasigurno predstavlja odluku koja može imati višestruki značaj, čak i za sudove u Crnoj Gori, budući da je ista donijeta u skladu sa zakonom i načelima međunarodnog prava. Takođe ovakvom odlukom jasno se čuva suverenitet i poredak jedne zemlje i cijeneći procesno rješenje koja propisuje zakonodavac u Crnoj Gori, nema razloga da nadležni sudovi u našoj zemlji ne zauzmu identičan stav onom koji je zauzet u pomenutoj odluci- dodaje advokat Jovanović.

“Sprovođenje SKY kao dokaz kršenje propisa zakonodavstva”

Na pitanje povodom toga što je Viši sud već dva puta za sad sky sporveo kao dokaz navodi da te odluke predstavljaju procesna rješenja.

-Dakle, ne radi se o odlukama- prvostepenim presudama kojima je utvrđena nečija krivica i to po osnovu podataka sa Sky aplikacije, već o procesnim rješenjima kojima je određeno izvođenje pomenutih informacija. Ovakva rješenja su prosto u suprotnosti sa procesnim zakonodavstvom, odnosno onim sto je propisano odredbama Zakonika o krivičnom postupku, bez obzira sto su podaci sa Sky aplikacije pribavljeni, kako se to navodi, putem međunardno pravne pomoći i to iz razloga sto radnja kojom su ovi podaci pribavljeni u Republici Francuskoj nije propisana odredbama Zakonika o krivičnom postupku ili pojednostavljeno takva radnja ne stoji na raspolaganju istražnim organima u Crnoj Gori- precizira Jovanović.

Ukazuje da je odredbama Zakona o međunardnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima propisano da procesna radnja koju je preduzeo strani pravosudni organ u skladu sa svojim zakonom izjednačava se u krivičnom postupku sa odgovarajućom procesnom radnjom koju preduzima domaći pravosudni organ, osim ako to nije u suprotnosti sa načelima domaćeg pravnog sistema i opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava.

- Preslikano na konkretnu situaciju, radnja hakovanja servera kojom su nadležni organi u Republici Francuskoj dosli do pomenutih podataka, nije propisana odredbama Zakonika o krivičnom postupku i ista ne stoji na raspolaganju našim istražnim organima, iz čega jasno proizilazi da radnja hakovanja kod nas nema svoj pandan kao odgovarajuću procesnu radnju, a ista svakako predstavlja krivično djelo, što dovodi do zaključka da podaci sa pomenute aplikacije ne mogu biti dokaz u postupku- ističe advokat Jovanović.

“SKY se ne smije dati na uvid trećim licima, pa ni sudovima”

Naglašava da se, kada je SKY u pitanju,  prije svega radi se o operativnom podatku ili informaciji, a ne dokazu.

-Ovakav stav je zauzeo i Viši sud u Podgorici, kroz odluku sudije za istragu, u prvom predmetu u kojem je odlučivano po ovom pitanju. U toj odluci, sudija za istragu je naprosto konstatovao obavještenje jednog odsjeka u Upravi policije da se u konkretnom radi o operativnim informacijama čija je svrha da nadležnim istražnim organima posluže kao putokaz za traženje dokaza, primjenom istražnih radnji koje poznaje naše zakonodavstvo, pri čemu je naglašeno da se ove informacije ne smiju stavljati na uvid trećim licima, pa ni pravosudnim organima. Osim toga, sporan je, kao sto sam već naveo, način na koji su nadležni organi u Republici Francuskoj došli do ovih podataka, što problematizuje i odluka Apelacionog suda u Beogradu, buducći da takvu radnju naša zakonodavstva ne poznaju- pojašnjava advokat.

Hakovanje, neodređen broj lica i tabele podložne promjeni

Navodi da naredba koja je istražnim organima u Republici Francuskoj poslužila kao osnov za preduzimanje pomenute radnje hakovanja, zapravo se odnosila na neodređen broj lica.

- Nna krivična djela koja su počinjena na teritoriji Republike Franucuske, pri čemu neka od tih krivičnih djela nijesu propisana nasim Krivičnim zakonikom, pa se legitimno postavlja pitanje kakve veze takva naredba može imati sa Crnom Gorom, njenim državljanima ili eventualno nekim krivičnim djelom koje je možda počinjeno na teritoriji Crne Gore? Naposletku, advokati odbrane u Crnoj Gori podatke sa Sky ecc aplikacije dobijaju u excel tabeli i ono što je sadržano u toj tabeli je podložno promjeni. Naime, podaci sa te tabele kao što su ime pošiljaoca poruke, njegov pin, pa i sadržaj poruke se mogu vrlo lako izminjeniti što samo po sebi kompromituje ove podatke. Zamislite da dokaz pred sudom bude nešto što se u samoj sudnici može izmijeniti naočigled sudije, stranaka i javnosti i to na primjer na način da se za pošiljaoca poruke stavi bilo koje lice- ukazuje Jovanović.

Navodi da je više je činjenica koje podatke sa Sky ecc aplikacije čini informacijama, a ovo su samo neke od njih:

“Protok vremena ili naknadno obracanje Republici Francuskoj za dostavljanje tih informacija putem medjunardno pravne pomoci iste ne cini dokazima. Takodje, vecina predmeta koji se nalaze pred nadleznim sudovima u Crnoj Gori, ako ne i svi, u cjelosti pocivaju na podacima sa Sky aplikacije. U tim predmetima ne postoji niti jedan materijalni dokaz koji bi podrzao tvrdnju tuzilastva da je neko lice izvrsilo krivicno djelo za koje se tereti iz cega proizilazi zakljucak da podaci sa Sky aplikacije, sami po sebi, ne mogu dovesti do osudjujuce presude”.

“SKY će pokazati koliko su sudije nezavisne u svom radu”

Advokat Stefan Jovanović smatra da je “pitanje Sky-a je zasigurno jedno od najznačajnijih pitanja koje se postavlja pred naše pravosuđe”.

- Predstavlja svojevrstan test za pravosuđe u Crnoj Gori i po mom sudu, pokazaće koliko su zaista sudije, kao pojedinci, nezavisni i samostalni u svom radu. Naime, svjedoci smo da se u Crnoj Gori, podaci sa Sky aplikacija gotovo svakodnevno nalaze u medijima i to prije negoli nadležno tužilastvo podigne optužni akt. Ovakva praksa se nažalost “prelila” iz regiona i po mom mišljenu ista ima samo jedan cilj, a to je posredan uticaj na sudije koje sjutra treba da postupaju u predmetima u kojima se pojavljuju podaci sa Sky aplikacija- naglašava Jovanović.

“ Optuženi se smatraju krivim i prije same presude”

Dodaje da je “nesporno  pravo javnosti da bude upoznata.

- Međutim ovakvim postupanjem se u istoj toj javnosti stvara slika da su okrivljeni zaista krivi prije negoli suđenje uopste i počn,e što je u koliziji sa osnovim postulatima krivično-procesnog prava, a naposletku i sa Ustavom Crne Gore. Pitanje je, u takvoj atmosferi, da li će djelioci pravde uspjeti da sačuvaju svoju nezavisnost iz kojeg razloga, ponavljam, ovo pitanje dozivljavam kao test prije svega za njih.- ističe advokat.

SKY u igra moći političara

Jovanović poručuje da pitanje Sky ecc aplikacije predstavlja jedno od najznačajnijih i najintrigantnijih pitanja koje se u poslednje vrijeme nametnulo pred pravosudje u Crnoj Gori.

-Kao takvo, upravo treba prepustiti sudovima, da kao nadležni organi, nesmetano, zauzmu stav u odnosu na isto, uz istovremeno postovanje pretpostavke nevinosti i izbjegavanje svega onoga sto bi u javnosti stvaralo utisak da je neko kriv prije nego li je i kročio u sudnicu. Nije neobično što Sky ecc aplikacija, političarima služi za igru moći, ali opet neka sud bude taj koji će utvrditi da li nešto može biti dokaz i da li je neko kriv za ono za šta se tereti. U suprotnom, postavlja se pitanje opravdanosti podjele vlasti i uopšte postojanja sudova- zaključuje Jovanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 03:58