privodjenje milosa medenice / - SRDJAN BOLJEVIC
30/11/2023 u 11:16 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Advokat Jovanović: Ustavni sud naveo da su "stereotipni" razlozi za pritvor Medenici, Viši sud ne cijeni njegovu odluku

Zašto ne cijenimo odluke Ustavnog suda ako smo legalisti? Zašto za jedne važe te odluke a za druge ne važe? Je li to tako zato što se Miloš preziva Medenica? Ako jeste neka to neko kaže, naveo je Jovanović

Odbrana okrivljenih u predmetu protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i drugih, danas je pred Vijećem Višeg suda u Podgorici iznijela predloge za ukidanje pritvora onima za koje je i dalje na snazi ta mjera obezbjeđenja u krivičnom postupku, a sud je i ovoga puta odbio predlog odbrane, uz ocjenu da i dalje stoje razlozi za pritvor.

Branilac Miloša Medenice, advokat Stefan Jovanović, naveo je da izgleda da Ustavni sud nema više nikakvu ulogu u crnogorskom pravosuđu i društvu.

- Taj sud je donio odluku da je produženjem pritvora mom branjeniku povrijeđen niz prava zagarantovanih Ustavom. Ustavni sud ocijenio je da su "stereotipni" razlozi za pritvor. Zašto ne cijenimo odluke Ustavnog suda ako smo legalisti? Zašto za jedne važe te odluke a za druge ne važe? Je li to tako zato što se Miloš preziva Medenica? Ako jeste neka to neko kaže, naveo je Jovanović.

Branilac okrivljenog Marjana Bevenje, advokat Miljan Knežević, istakao je da vijeće Višeg suda u Podgorici odbija da postupi po ukidnim razlozima Apelacionog suda i pusti njegovog branjenika na slobodu. Istakao je da postoji ukupno osam rješenja Apelacionog suda kojima se ukida rješenje Višeg suda, kao prvostepenog.

- Apelacioni sud je ukazivao da razlozi za pritvor nijesu dovoljni i jasni, naveo je advokat Knežević, uz predlog da se njegovom branjeniku ukine pritvor  uz eventualno određenje neke druge mjere.

Advokat Miloš Vuksanović, koji u postupku zastupa Vojina Perunovića i Marka Vučinića, istakao je da vijeće koje odlučuje o pritvoru navodi "bizarne razloge" za produženje pritvora. Posebno se ovrnuo na okrivljenog Perunovića, ističući da je on priznao izvršenje krivičnog djela za koje ga SDT tereti.

- Nepristojno dugo se nalazi u pritvoru, a potencijalna kazna za izvršenje krivičnog djela za koje je optužen mora biti manja od perioda koji je proveo u pritvoru, naveo je advokat Vuksanović.

Državni tužilac upućen na rad u Specijalno državno tužilaštvo Vukas Radonjić usprotivio se ovim predlozima, nakon čega je sud napravio pauzu od 15 minuta i odlučio da odbije predloge odbrane.

Današnje suđenje je odloženo za 16. januar.

Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv okrivljenih Miloša i Vesne Medenice, Darka LalovićaVasilija PetrovićaBojana Marka Popovića, Marka Vučinića, Milorada MedeniceLuke BakočaPetra MilutinovićaIvane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića i Gorana Jovanovića i „Kopad Company“ DOO Nikšić. 

Optužnica protiv 15 lica je podignuta za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprečavanje dokazivanja. Predmet protiv Medenice i drugih spojen je sa postupkom protiv Vojina Perunovića i Jovana Mikovića, okrivljenih za stvaranje kriminalne organizacije i krijumčarenje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 23:46