Hašim Tači / - (foto: EPA-EFE/KOEN VAN WEEL)
01/05/2024 u 15:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Suđenje Tačiju: Svjedok optužbe dao iskaz iza zatvorenih vrata, nastavak suđenja 6. maja

Haški proces bivšem lideru OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, nastavljen je iskazom svjedoka optužbe iza zatvorenih vrata.

Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima koje je OVK proglasila za „kolaborante“, kao i nad Srbima i Romima, optuženi su Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići. Svi su bili članovi Glavnog štaba OVK.

Svjedok pod šifrom 4731 iskaz je dao na zatvorenoj sjednici, što je najviša mjera zaštite identiteta. Tužioci, stoga, nisu u sudnici pročitali ni sažetak njegove izjave, prenosi N1.

Od početka suđenja, 3. aprila prošle godine, tužilaštvo je pred vijeće predsjedavajućeg Čarlsa Smita izvelo 60. svjedoka, uključujući i svjedoka 4731. Dokazni postupak protiv optuženih, tužioci će nastaviti u ponedeljak, 6. maja.

Optužnica tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (53) i Krasnićija (73) za zlodjela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji, nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Suđenje Tačiju: Tužioci smanjuju broj svjedoka sa najavljenih 300 na manje od 200

U deset tačaka, optuženi se terete za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dvije tačke) i ubistva (dvije tačke).

Ta krivična djela kvalifikovana su kao ratni zločini i zločini protiv čovječnosti. Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići izjavili su da nisu krivi za zločine iz optuđnice. Oni su u pritvoru u Hagu od hapšenja na Kosovu, novembra 2020.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 05:24