/ - FOTO: SHUTTERSTOCK, PRINTSCREEN/TWITTER (KURIR.RS)
26/10/2022 u 12:05 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ADVOKATI OBARAJU "SKY": Pokrenuta inicijativa - ko i kako je dešifrovao poruke i označio optužene?

Kao izuzetno zabrinjavajuću činjenicu naglašavaju i to što su "SKY" komunikacije , za koje je način izuzimanja sporan, prvo objavjene u medije, a kako naš izvor tvrdi čak i prije nego što ih je tužilaštvo dobilo

Grupa advokata iz Advokatske komore Crne Gore pokrenula je akciju potpisivanja inicijative koja podrazumjeva upućivanje relevantnih i nadležnih institucija da provjere koliko i kako je "SKY" komunikacija izuzeta i da li je relevantan dokaz.

EVROPSKI SUDOVI ODBACUJU "SKY": Kriptovana komunikacija slaba tačka specijalnih optužnica?

Kako je rečeno za portal Dan, ova akcija naišla je i na podršku nekih od  advokata  Srbije, Hrvatske, Bosne I Hercegovine... A prema ranijim pisanjima našeg portala, evropski sudovi su u nekim od postupaka predmete koje se zasnivaju na "SKY"-u  zamrznuli ili odbacili takve optužnice...Juče je grupa advokata iz Holandije pokrenula sličnu inicijativu kao advokati Crne Gore.

Nakon završetka prikupljanja potpisa, inicijativa će, kako nezvanično saznaje portal Dan, biti upućena na  adrese relevantnih insittucija, kako domaćih tako i onih koji su obavezujući na međunarodnom nivou.

Podsjećamo, portal Dan je ranije pisao o tome da advokati osportavaju "SKY" komunikaciju kao dokaz pred sudom, naglašavajući da je on operativan podatak  i da sam Zakon o krivičnom postupku Crne Gore ali i Zakon na međunarodnom nivou ne dozvoljava njegovu upotrebu pred sudom kao dokaz.

Još jedno odbijanje "SKY" optužnice: "Potrebni dokazi koji potkrepljuju poruke"

Kako nam je kazao izvor blizak ovim dešavanjima, ni za advokate a ni za javnost nije poznato kako je izuzeta "SKY" komunikacija, ko je "razbio" tu kriptovanu aplikaciju, da li je to uradio neki haker protivzakonito, kako su građani Crne Gore i drugih zemalja prisluškivani od strane treće zemlje, ko je dao naredbu za to...

Holandski advokati reaguju zbog "SKY": Krši se pravo na pravično suđenje

Advokati naglašavaju da je izuzetno sporno utvrditi način na koji su poruke "dešifrovane" i kako je neko šifre u komunikacijama zamijenio imenima lica koja su sada optužena. To posebno iz razloga jer ne postoji, kako navodi jedan od advokata za portal Dan, ni jedan telefon koji sadrži "SKY" aplikaciju a koji je oduzet kao dokaz i koji se možem direktno vezivati za nekog od optuženih lica.

Kao izuzetno zabrinjavajuću činjenicu naglašavaju i to što su "SKY" , za koje je način izuzimanja sporan, prvo dospjele u medije a kako naš izvor tvrdi čak i prije nego što ih je tužilaštvo dobilo. To, kako kaže izvor portala Dan, ostavlja sumnju i na namjeru plasiranja tih komunikacija u javnost i na adresu s koje je to poslato. Uključujući sumnju da u nekim slučajevima to može biti upotrebljeno kao instrument za političku "borbu".

Portal Dan će nastaviti da izvještava o dešavanjima u advokaturi i pravosuđu a koja se odnose na "SKY", koji je u mnogim predmetima koji su odjeknuli u javnost a u kojima je on glavni ili jedini dokaz.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:56