/ foto - IVAN PETROVIC-IPE
03/03/2023 u 20:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Brđanin o tragediji u Osnovnom sudu: Policija čini sve što može, neophodna podrška institucija

Iz Uprave policije kažu da su slične događaje sprječavali kad god su bili u mogućnosti, ali da je ovakve situacije nekad teško predvidjeti

U Zakonu o Državnom Tužilaštvu i Zakonu o sudovima već osam godina jasno stoji da su za obezbjeđenje objekata zaduženi zaposleni u tim institucijama, ili pravna lica ovlašćena za taj posao. Ne policija. Direktor Uprave policije Zoran Brđanin kazao je da je policija dovedena u situaciju da već nekoliko godina obezbjeđuje ili da kažem stvara uslove za bezbjedan rad u sudnicama, iako za to ne postoje zakonski uslovi.

(FOTO/VIDEO): Bulatović se raznio bombom u holu Osnovnog suda, povrijeđeno osam osoba

- Policija je dovedena da kažem u sitaciju da već nekoliko godina obezbjeđuje ili da kažem stvara uslove za bezbjedan rad u sudnicama, iako za to ne postoje zakonski uslovi.I policija to radi svojim fizičkim prisustvom i to radi u dijelu prvenstveno obezbjeđenja uslova za rad u sudnicama, zaštite sudija iodržavanja reda tokom suđenja, kazao je direktor Uprave policije Zoran Brđanin, prenosi portal RTCG.

Kako su tačke u zakonima o Tužilaštvu i sudovima ostale mrtvo slovo na papiru, policija radi ono što može, poručuje prvi čovjek Uprave policije Zoran Brđanin. Tako bi bilo i danas.

PRVI REZULTATI ISTRAGE: Bulatović bombu aktivirao prije prilaza detektoru

- I ovdje u zgradi Osnovnog suda na prilazu odnosno na početku stepenica koje vode ka prostoru gdje se nalaze sudnice su se nalazili policijski službenici koji bi daje sticajem okolnosti ova osoba došla do njih provjerili da li to lice treba ili ima opravdan razlog da pristupi sudnicama. Nakon čega bi izvršili njegov pregled, kazao je Brđanin.

No, Mladen Bulatović aktivirao je bombu prije policijske kontrole.

- Uzmimo čak i situaciju da jepostojala služba obezbjeđenja sa svim tehničkim sredstvima i opremom koja bi zadovoljavala standarde u ovom slučaju je upitno da li to bilo dovoljno jer sam rekao da se to desilo na samom ulazu prije neposrednog kontakta illi kontrolegdje su se nalazili policijski službenici, kaže Brđanin.

Viša državna tužiteljka: Za sada ne možemo govoriti o motivu Mladena Bulatovića

Iz Uprave policije kažu da su slične događaje sprječavali kad god su bili u mogućnosti, ali da je ovakve situacije nekad teško predvidjeti .

- U trenutku kad se dese ovakvi događaji definitivno da je u tom trenutku bezbjednost građana ugrožena, i definitvno da nastupa posljedica. Međutim, mimoramo znati da su ovo stvari i pojave koje je nemoguće spriječiti. One su se desile, nažalost desiće se ponovo. Naša uloga kao policije u našem dijelu je dato uvijek pokušamo spriječiti, kazao je Brđanin.

Ali policija ne može sve sama. Kad god je u prilici prevenira slične tragedije, ali, kako zaključuje Brđanin, treba sagledati i drugu medalju priče.

To znači da očekuju i podršku građana, ali i institucija koje će identifikovati pojedince kojima je neophodna pomoć.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:00