/ - FOTO: žANA BOJANIć
12/10/2023 u 11:23 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Detalji istrage: Kopači oružje iz depoa nosili koferima i kesama, pa sjeli u taksi

Okrivljeni Veljko Marković, Milan Marković, Dejan Jovanović i Vladimir Erić nisu saslušani od strane državnog tužioca, zbog činjenice što se nalaze u bjekstvu

Grupa osumnjičena za kopanje tunela koji vodi do depoa Višeg suda u Podgorici, prema istrazi, tereti se za krivično djelo teška krađa i sprječavanje dokazivanja. To proizilazi iz naredbe za istragu u koju je portal Dan imao uvid. Prema navodima istrage, ženaska osoba je, koristeći lažnu ličnu kartu na ime Andrijana Marić, posredstvom agencije za nekretnine zakupila poslovni prostor koji se nalazi u ulici Njegoševa broj 10 u Podgorici, sa podrumskim prostorijama ispod tog poslovnog prostora. Okrivljeni Veljko Marković, Milan Marković, Dejan Jovanović i Vladimir Erić nisu saslušani od strane državnog tužioca, jer se nalaze u bjekstvu. Takođe, istragom je obuhvaćeno i više nepoznatih osoba. 

(VIDEO) Adžić: Kopači tunela povezani sa pripadnicima klana koji su u zatvoru i jednom osobom iz Višeg suda

Podgorička policija identifikovala je ranije jednu od dvije ženske osobe koje se navodno dovode u vezu sa osobama osumnjičenim u slučaju "tunel".Kako nam je ranije rečeno, identifikovana je Podgoričanka K. B. Naime, istraga utvđuje da li je ona zloupotrebila položaj jedne ženske osobe koja radi u Viši sud. 

image
- TUNEL DO DEPOA VIšEG SUDA FORENZIČARI PRIKUPLJAJU TRAGOVE/ - VLADA

- Ugovor je ta ženska osoba potpisala sa vlasnicom poslovnog prostora T. V. 24. jula 2023. godine na period od tri godine sa cijenom zakupa od 1.400 eura mjesečno, pri čemu je T. V. bila u zabludi u pogledu identiteta zakupca i namjene korišćenja poslovnog prostora. Dogovoreno je da ključeve od podruma preuzme muško lice koje se lažno predstavljalo kao Edin Adžihmetović, koji  07. avgusta 2023. godine i preuzeo ključ od N. Č., majke vlasnice poslovnog prostora, da bi u namjeri da sebi i drugom pribave protivpravnu imovinsku korist. savladivanjem većih prepreka i obijanjem, okrivljeni Veljko Marković, Milan Marković, Dejan Jovanović i Vladimir Erić, upotrebom podesnog alata iz podrumskih prostorija prokopali podzemni tunel dužine oko 30 metara do depoa Višeg suda u Podgorici, u kojem je smješten dokazni materijal iz predmeta koji se vode ili su završeni pred tim Sudom- navodi su istrage.

Detalji naredbe o istrazi: Popis oružja koje je ukradeno iz depoa Višeg suda

Zatim su probili betonski zid na depou i kroz tako načinjeni otvor, od 08. septembra 2023. do 11. septembra 2023. godine ušli u prostorije depoa, u kojem su izvršili pregled i preturanje više stvari i predmeta u kojima se vode ili su završeni sudski postupci.

image
- FOTO: VLADA CRNE GORE

- Obili su zaključanu kancelariju u kojoj se nalazi oružje i tom prilikom protivpravno oduzeli i prisvojili pištolj revolver marke CZ model 83/84 kalibra 357 magnum, fabrički broj 67312, pištolj marke Zastava", kalibra 6,35, fabrički broj ET8101150, pištolj marke CZ" model M 57, kalibra 7,62, fabrički broj C-91362, pištolj-revolver marke LANHAM MK III magnum 357 CTG, fabrički broj 92566L, pištolj-revolver marke „Magnum 357 - SMITH WESSON", fabrički broj D940335, model 13-1 i puška marke BAIKAL broj H 8022, lovačka puška marke BAIKAL model IJ-27E", fabrički broj 13080, pištolj marke Rr-51 POLICE, kalibra 7,65mm, fabrički broj 643534 i pištolj marke CZ model M 70, kalibra 7,6mm, izbrisanog fabričkog broja, te u namjeri sprječavanja i otežavanja dokazivanja u postupcima koji se vode u predmetima pred Višim sudom u Podgorici, oduzeli - sakrili pištolje marke Zoraki M 906B kalibra 7,65mm i 6 metaka u okviru, Broving" fabričkog broja Y2907, NN marke i broja kalibra 7,65mm, CZ model 75 LUGER, fabričkog broja 6579,.CZ model 57 kalibra 7,62mm bez fabričkog broja, Valter Creed" kalibra 9mm, mehanički uklonjenog fabričkog broja, GLOK fabričkog broja BCYF 214, CZ model 57 kalibra 7.62 TT, mehanički uništenog fabričkog broja. CZ PARA" kalibra 9mm fabričkog broja 64036 i puške marke Crvena zastava" cal. 223 Reming fabričkog broja 12107- navodi su istrage.

Terzić: Motiv za kopanje tunelanije još sasvim jasan

Te stvari su kroz tunel, dana 11. septembra odnijeli sa sobom do podruma, a zatim ih smjestili u kofere i najlonske kese i sa sobom ih odvezli taksi vozilom do stana u ulici Ksenije Cicvarić u Podgorici koji je prethodno zakupilo lice koje se lažno predstavljalo kao Miloš Marković od zakupca M. P.

image
- FOTO: VLADA CRNE GORE

Da bi istog dana okrivljeni Predrag Mirotić djelujući kao pripadnik udruženja po prethodnom dogovoru i podijeljenim ulogama, zajedno sa okrivljenima Veljkom Markovićem, Milanom Markovićem, Dejanom Jovanovićem i Vladimirom Eričem zajednički učestvovao u radnji izvršenja, tako što je vozilom marke "Renault Clio" registarskih oznaka PGFT486 navodio teretno vozilo marke mercedes aprinter registarskih oznaka TZAA384, u kojem su ostali okrivljeni prethodno stavili sredstva izvršenja krivičnog djela, a koja su iznijeli iz stana u ulici Ksenije Cicvarić u Podgorici, sve do mjesta Botun uz rijeku Moraču u Podgorici, gdje su bacili ta sredstva, a zatim su teretno vozilo sakrili u Botunu, da bi ih potom okrivljeni Predrag Mirotić vratio u stan u ulici Ksenije Cicvarić- detalji su istrage.

Porodica i priјatelji na poligrafu zbog Baćović

 Iz elektronske evidencije baze podataka Uprave policije za 11. septembar 2023. godine, proizilazi da je okrivljeni Dejan Jovanović vozilom napustio Crnu Goru. Takođe, iz izvoda o kupovini autobuski karata istog dana, kao i snimaka video nadzora sa autobuske stanice gdje se vide okrivljeni Veljko Marković i Milan Marković, jasno se zaključuje da su kupili karte za Foču i autobusom napustili Crnu Goru.

image
- VLADA CRNE GORE

- Osim toga, u odnosu na okrivljenog Vladimira Erića postoji podatak da je ušao u Crnu Goru, pri čemu u Crnoj Gori nema prijavljeno boravište, a dosadašnja raspisana potraga za njim nije dala rezultate, pa je jasno da se krije i da je nedostupan državnim organima- navodi su istrage.

Mirotić specijalni povratnik, osuđivan više puta

Iz Izvoda iz registra kaznenih evidencija Ministarstva pravde od 23. septembra 2023. godine, proizilazi da je okrivljeni Predrag Mirotić pravosnažno osuđivan više puta i to: presudom Osnovnog suda u Podgorici K br. 769/12, zbog krivičnog djela iz člana 151 Krivičnog zakonika Crne Gore, kojom mu je izrečena uslovna osuda, presudom Osnovnog suda u Kotoru K br. 21/14, zbog krivičnog djela iz člana 262 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, kojom mu je izrečena kazna zatvora, presudom Osnovnog suda u Baru K br. 61/15, zbog krivičnog djela iz člana 240 stav 1 tačka 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, kojom mu je izrečena kazna zatvora i presudom Osnovnog suda u Podgorici K br. 607/2017, zbog krivičnog djela iz člana 244 stav 3 Krivičnog zakonika Crne Gore, kojom mu je izrečena kazna zatvora.

- Prema tome, po stanovištu tužioca, jasno je da postoje okolnosti da bi osumnjičeni, ukoliko se nade na slobodi, mogao ometati postupak uticajem na saučesnike i to okrivljene Veljka Markovića, Milana Markovića, Dejana Jovanovića i Vladimira Erića, kao i druga za sada nepoznata lica koja su nespomo učestvovala u izvršenju djela, a koje je u postupku tek potrebno obezbijediti i saslušati, pa je opravdano odrediti mu pritvor - navodi su tužilaštva.

-  Analizom naredbe kao i spisa predmeta posebno činjeničnog opisa optužnice uočio sam da se upravo dva pištolja koji se navode činjenicnom opisu tog optužnog akta nalaze u sadržini te naredbe što znaci da su upravo ta dva pištolja protivorano oduzeta i prisvojena iz depo Višeg suda u Podgorici te da više ne postoje u njemu, a samim tim ni u spisima predmta čiji su sastavni dio- naveo je advkat Damir Lekić.

Kopanje tunela do depoa Višeg suda krivično djelo u rangu teškog razbojništva

Zbog toga je, kako navodi, stavio takav predlog predsjeniku vijeća Nadi Rabrović na današnjem ročištu glavnog pretresa navodeći saznanja i tražeći da se od uprave Višeg suda u Podgorici ovaj podatak precizno zvanično pribavi ovaj podatak prije samom početka ročista glavnog pretresa.

- A kako bi odbrana i okrivljeni sa sigurnošću sa njom bili upoznati u svijetlu načela jednakosti oružja, te u svijetlu spoznaje šta okrivljene kompromituje i šta im se stavlja na tere, od čega se brane te šta se nalazi u spisima predmeta, a i svakako radi sprečavanje svake zloupotreve dokazne građe kao i njene kontaminacije. Državni tužilac se nije protivio ovom mom predlogu, niti je bio saglasan, već je odluku o tome jednostavno ostavio na ocjenu sudu. Predsjednica vijeća je prihvatila ovaj moj prerlog i rekla je da će zvanično od uprave zatražiti ovaj podatak i da ćemo ga imati do narednog ročista glavmog pretresa- istakao je za portal Dan advokat Lekić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:54