/ - PHOTO BY MARKUS SPISKE ON UNSPLASH
26/01/2022 u 09:57 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Корупција, шверц дроге и дувана главне рањивости у Црној Гори, БиХ и Србији

Процјене показују да је више од 20% тржишта дувана у Црној Гори и Босни и Херцеговини илегално, а те земље делују и као транзитне земље за вишепрофитне дестинације у ЕУ за илегалну робу

Корупција је и даље кључна рањивост транзицијских економија Западног Балкана и ендемско обиљежје регионалне културе, наводи се у новом извјештају Глобалне иницијативе против транснационалног криминала.

Босна и Херцеговина, Црна Гора и Србија имају веома различите економије. Економија Србије је далеко највећа са 51 милијардом америчких долара бруто домаћег производа (БДП); БДП Босне и Херцеговине износи 20 милијарди долара, док је БДП Црне Горе 5,5 милијарди долара. Србија такође има највећи раст од 4,2% и највећи удио директних страних улагања: половина свих кинеских улагања на Западном Балкану иде у Србију. 

-Босна и Херцеговина је оптерећена огромним буџетом јавног сектора – 41% БДП-а – због своје регионалне структуре власти. Ипак, постоје неке сличности. Све три земље, а посебно Босна и Херцеговина, пате од расцепканости узроковане мјешовитим етничким саставом. У тренутку када све три земље не успјевају да остваре материјални напредак у борби против корупције и када су слободе цивилног друштва под притиском, чини се да се наде за приступање Европској унији (ЕУ) смањују. Све су и даље економије са нижим трошковима и нижим платама, са стопом незапослености у Босни и Херцеговини и Црној Гори већој од 16%-наводи се у извјештају.

Трансакције из кривичних дјела

Сваке године велике своте новца одливају се из економских система у развоју и транзицији. То су средства која су се могла искористити за јавна и приватна добра: јавне услуге, инвестиције или радна мјеста. Због њиховог губитка пати  друштво. Ови илегални финансијски токови  су прекограничне финансијске трансакције које проистичу из низа предикатних кривичних дјела, као што су корупција, илегална тржишта или утаја пореза. 

Глобална инцијатива је саопштила податке да  у  Србији инфраструктура привлачи значајна страна улагања. Извјештај наводи да нНиз уговора о изградњи пројеката наводно је додјељен кинеским и руским извођачима у замјену за позајмице. Поред тога, већа имовина продата европским улагачима могла је бити подвргнута политичком утицају и неоптималним цијенама. У Босни и Херцеговини смо открили да се део јавног новца усмјерава према невладиним организацијама (НВО) и организацијама цивилног друштва (ОЦД) на основу политичког фаворизирања. У Црној Гори се одбрамбена индустрија сматра да је под врло високим ризиком управљања због низа скандала. Утаја пореза значајан је проблем у све три земље. Србија у просјеку губи 100 милиона еура годишње, док Црна Гора, са економијом која је десет пута мања од Србије, губи и до 60 милиона еура. Запослени у Босни и Херцеговини примају до половине своје плате у готовини. Србији несумњиво цури вриједност из економије.

‘Илегалнио финансијски токови  повезани са корупцијом настају када се финансијска добит пребаци у иностранство

-Илегална тржишта покрећу велике ИФФ-е. ИФФ-и за кријумчарење дроге резултат су главних балканских рута хероина, канабиса, кокаина и синтетичких дрога. Хероин удвостручава вриједност како се креће са Западног Балкана у ЕУ. Кријумчарење миграната ствара значајне IFF-е јер кријумчари узимају милионе еура за пролаз преко граница Србије иБосне и Херцеговине. Илегална трговина конвенционалном робом попут дувана или одјеће такође остаје главни покретач IFF-а. Процјене показују да је више од 20% тржишта дувана у Црној Гори и Босни и Херцеговини илегално, а те земље делују и као транзитне земље за вишепрофитне дестинације у ЕУ за илегалну робу-подаци су Глобалне иницијативе у новом извјештају.

image
- Фото: Глобална иницијатива против траснационалног криминала

Канали илеганлних финансијских токова

Према смјерницама извјештаја, IFF канали су методе помоћу којих илегални токови пребацују вредност преко граница. Финансијски систем остаје кључни канал путем ког се премјешта незаконита добит.

-Све три земље имају значајан домаћи и међународни банкарски сектор и све имају проблема са прањем новца, укључујући извјештаје о значајном прању новца путем имовинских трансакција. Осим тога, микрокредитне организације и криптовалуте су на мети перача. Најновије процјене управљања прањем новца указале су на потребу значајног пооштравања процеса спречавања прања новца у Босни и Херцеговини и Србији- наводи се у документу.

Глобална иницијатива наводи да кријумчарење готовине још је један важан IFF канал у све три земље, будући да се чврста валута креће преко граница. Заиста, новчанице и кованице (у различитим валутама и апоенима) често се возе преко граница. Трговина је још један механизам за премјештање незаконите зараде, који се спроводи намјерним лажним представљањем детаља трговачке трансакције. Ова склоност према премалом фактурисању или претјераном фактурисању или стварању фантомских пошиљки слабо је доказана. Али наши су интервјуи пронашли доказе лажног фактурисања у босанскохерцеговачким, црногорским и српским трговачким трансакцијама, посебно усмјереним на зоне слободне трговине као што је Лука Бар.

Борба против илегалних токова

-Босна и Херцеговина, Црна Гора и Србија су све уложиле већа средства у борбу против корупције, финансијско управљање и транспарентност јавног сектора. Све три земље донијеле су законе за спречавање прања новца и побољшале своје процесе извкештавања и праћења. Међутим, усклађеност са пореским обавезама и даље је ниска у поређењу са нормама ЕУ-а, што је узроковано континуираном снагом неформалних економија у све три, као и готовинским исплатама запосленима. Транспарентност јавних набавки такође је побољшана у Босни и Херцеговини и Црној Гори, иако се чини да напори Србије да објави јавне набавке нису побољшали конкурентност процеса надметања-прецизира извјештај Глобалне иницијативе.

Међународна сарадња у борби против компоненти IFF-а добија на значају.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 21:00