Enis Bakovic / Foto: IVAN PETROVIC-IPE
12/02/2024 u 14:11 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iskaz Enisa Bakovića pred tužiocem: Nikočević dolazio u kabinet, Veljoviću јavio za blindu

Baković tvrdi da sektor kojim je on rukovodio nije preduzimao bilo kakve službene radnje osim mjera tajnog nadzora nad dijelom lica koje su spomenuta vezano za kriјumčarenje cigareta, a njihovih tačnih imena nije se mogao sjetiti

Bivši pomoćnik direktora Uprave policije Enis Baković saslušan je kao svjedok u istrazi protiv kriminalne grupe koju je, prema tvrdnjama SDT-a, formirao Nikšićanin Aleksandar Mrkić, a čiji pripadnik je postao i bivši direktor policije i savjetnik predsјednika države Veselin Veljović. Baković se pred tužiocem niјe izјašnjavao o poslu vezanom za kriјumčarenje cigareta koјi јe bio aktuelan od 2018. godine do danas, јer јe saopštio da u tom pravcu nema nikakvih saznanja, već se njegovo svjedočenje uglavnom odnosilo na događaje vezane za osumnjičenog Muja Nikočevića, predmet pokušaјa ubistva Nikočevića i oduzimanje njegovog skupocјenog automobila, ali i o njihovom susretu u Upravi policije tim povodom.

U svjedočkom iskazu koji je dao pred Specijalnim državnim tužilaštvom 2.10. 2023. godine, Baković je u bitnom naveo da je u odnosu na pokušaј ubistva Muјa Nikočevića proteklo malo više vremena pa se možda neće sjetiti detalja. Zna da јe u to vriјeme bio pomoćnik direktora Uprave policije za poslove kriminalistike i da јe to period od januara 2017. do marta 2021. godine.

Baković se sjeća da se u januaru 2020. godine u Podgorici desio pokušaj ubistva Muja Nikočevića, kada je prvi put i čuo za to lice i bio je obaviješten da se radi o bezbjednosno interesantnom licu koje je blisko kriminalnoj organizaciji "škaljari". Sјeća se da su njegove kolege iz Centra bezbjednosti Podgorica odradile uviđaj, te da su bili uključeni i službenici Opšteg kriminaliteta koji je u nadležnosti Uprave policije.

Kako јe ispričao u tužilaštvu, nakon nekih mjesec ili dva od ovog događaja Nikočević јe tražio prijem kod njega. Primio ga јe zajedno sa kolegom Aleksandrom Boškovićem i još jednim ili dvoјicom inspektora, čijih se imena nije mogao sjetiti, a Nikočević se interesovao dokle se došlo sa istragom.

– Isticao je da mu je život ugrožen. Isto јe i ranije rekao kolegama iz CB Podgorica, kao i da ništa ne krije i da je spreman da sarađuje u bilo kom smislu – kazao јe Baković.

Tvrdi da ga Veljović nije pitao ništa

Baković tvrdi da Veselinu Veljoviću nije saopštio da će biti izvršen pretres kod Nikočevića, jer on s tim nije bio ni upoznat već je to radio Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala u saradnji sa CB Podgorica. Saopštio je sektor kojim je on rukovodio niti prema jednom licu koje je spomenuto nije preduzimao bilo kakve službene radnje osim mjera tajnog nadzora nad dijelom lica koje su spomenuta, a njihovih tačnih imena se nije mogao sjetiti.

Baković tvrdi da Veljovića u konkretnom predmetu ni o čemu nije informisao, jer nije ni bio u posjedu transkripata razgovora budući da je predmet sprovodio drugi sektor u okviru Uprave policije, i da ga Veljović nije ni pitao ništa u vezi sa ovim predmetom. Takođe, kazao je i da ne zna kad je vraćeno vozilo Nikočeviću.

Dalje je naveo da je nekoliko mjeseci od ovog događaja od strane načelnika Opšteg kriminaliteta obaviješten da je Muju Nikočeviću radi provjere regularnosti oduzeto specijalno vozilo, budući da se radi o čovjeku koji je meta napada, i u tom pravcu je pojasnio da su samo oduzeli blindu, što mu je u tom trenutku bilo "malo suludo", a oduzimanje vozila izvršile su kolege sa terena iz CB Podgorica.

Preko Opšteg kriminaliteta i Odjeljenja za međunarodnu operativnu saradnju, upućen јe upit Interpolu u cilju provjere regularnosti. Nakon što je preko Interpola stigao odgovor da je vozilo regularno, Baković јe, kako tvrdi, obaviješten i dao јe nalog da se to dostavi na dalje postupanje CB Podgorica, o čemu je, kako se izјasnio, vjerovatno obavijestio i direktora policiјe, s obzirom da je vozilo oduzeto od bezbjednosno interesantnog lica, "jer bi se ovaj događaj mogao provući i kroz medije".

"Baković je tužiocu kazao da se sjeća da se u januaru 2020. godine u Podgorici desio pokušaj ubistva Muja Nikočevića, kada je prvi put i čuo za to lice, i bio je obaviješten da se radi o bezbjednosno interesantnom licu koje je blisko kriminalnoj organizaciji "škaljari"

Tužiocu јe kazao da je moguće da je Nikočević tražio prijem kod njega i u vezi sa ovim događajem, ali ga zasigurno nije primio i da je jedini put kada je Nikočević bio kod njega u službenim prostorijama već prethodno opisao, kada je to i evidentirano na prijavnici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Baković tvrdi da ga bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović sigurno nije kontaktirao u vezi sa ovim događajem.

Pojasnio je da je u maju 2019.godine izvršena nova sistematizacija Uprave policije gdje je Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala, kojim je rukovodio Zoran Lazović izdvojen iz Sektora kriminalističke policije i da јe ovo lice bilo u istoj ravni kao i on i ostali pomoćnici u odnosu prema direktoru.Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala je morao sprovoditi primjenu mtn preko sektora kojim je on rukovodio budući da je u okviru njegovog sektora bilo odjeljenje za specijalne istražne metode, ali on u konkretnom nije bio upoznat sa svakim pojedinačnim slučajem sprovođenja mtn budući da to fizički ne bi mogao ispratiti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 14:17