specijalno tuzilastvo / - DAN
27/12/2022 u 14:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izještaj SDT-a: Optužnice protiv 32 osobe zbog visoke korupcije

Za krivično djelo visoka korupcija SDT-u su za deset mjeseci ove godine podnijete prijave protiv 637 fizičkh lica i 21 pravno lice. Prijave su odbačene protiv 371 lica i jednog pravnog lica

Od početka godine pa do 10. oktobra Specijalnom državnom tužitlaštvu (SDT) protiv čak 199 lica podnijete su krivične prijave za krivična djela organizovani kriminal”, navedeno je u izvještajima o radu  SDT-a u koje je Portal RTNK imao uvid.

Za krivično djelo visoka korupcija SDT-u su za deset mjeseci ove godine podnijete prijave protiv 637 fizičkh lica i 21 pravno lice. Prijave su odbačene protiv 371 lica  i jednog pravnog lica.

Za krivično djelo visoka korupcija nakon završene istrage optužnice su podignute protiv 32 fizička lica.

Od 1. januara do 15. maja ove godine SDT-u je podnijeto ukupno 286 krivičnih prijava, od čega za djela organizovani kriminal protiv 75 lica, a od 15.maja do 10.oktobra podnesene su prijave protiv 562 lica od čega za organizovani kriminal protiv 124 lica.

Naredbe za sprovođenje istrage za krivična djela organizovanog kriminala  u izvještajnom period podnijete su u deset predmeta a protiv 73 lica.

U izvještajima, koji je potpisao glavni specijalni tužilac Vladimir Novović,navedeno je da od 1.januara do 15. maja ove godine iz ranijeg perioda ostale 43 neriješene prijave za organizovani kriminal, pa je u radu za pet mjeseci ove godine bilo ukupno 118 prijava.

- Od tog broja u izvještajnom period riješeno je 33 krivične prijave. Za deset lica donijeta su rješenja o odbačaju krivičnih prijava, naredne o sprovođenju istrage donijete su protiv 21 lica, dok su prijave protiv dva lica ustupljene drugom tužilaštvu, naveo je Novović u izvještaju o radu SDT-a za prvih pet mjeseci ove godine.

Od 15.maja do 10.oktobra, a,kako se ističe, iz ranijeg perioda, u radu su ostale prijave protiv 85 fizičkih i tri pravna lica za krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala, tako da je su za pomenutih pet mjeseci u radu bile prijave protiv 209 fizičkih I tri prana lica.

- Od tog broija u izvještajnom period riješeno je krivičnih prijava protiv 80 lica. Protiv 27 lica donijeta su rješenja o odbačaju krivičnih prijava, naredbe o sprovođenju istrage protiv 52 lica, dok je protiv jednog lica donijeta naredbaa o obustavi istrage. Na kraju izvještajnog perioda u radu je ostalo prijava protiv 129 fizičkih i tri pravna lica, konstatuje u izvještaju za period od maja do oktobra.

 Za prvih deset mjeseci podignute su optužnice za ukupno 13 predmeta protiv 44 fizička i jednog pravnog lica i to za teška ubistva i teška ubistva u pokušaju,  stvaranje kriminalne organizacije, te neovlašćena proizvodnja I stavljanje u promet opojnih droga.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. mart 2023 10:20