/ - CIVILNA GARDA
27/06/2022 u 19:23 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) Kanarska ostrva: Uhapšeni saradnici škaljaraca, razbijen lanac šverca kokaina

Ova kriminalna mreža je imala veze sa italijanskom mafijom iz Kalabrije klanom Škaljari iz Crne Gore i sa kartelima Brazila i Kolumbije

Jedna od najaktivnijih kriminalnih organizacija u velikoj trgovini kokainom razbijena je na Kanarskim ostrvima, gdje je i bila smještena, javlja canarias7.es.

Time su se, pored toga, održavale veze sa najznačajnijim međunarodnim zločinačkim organizacijama. Civilna garda ističe u saopštenju, kao napomenu, da je sastavljena isključivo od ljudi španske nacionalnosti.

Tačnije, ova kriminalna mreža je imala veze sa italijanskom mafijom iz Kalabrije  klanom Škaljari iz Crne Gore i sa kartelima Brazila i Kolumbije .

image
- FOTO: CIVILNA GARDA

Akciju su uspešno izveli agenti Tima za organizovani kriminal i borbu protiv droge (EDOA) Civilne garde i agenti Jedinice za borbu protiv droge i organizovanog kriminala (UDICO) Nacionalne policije.

Kanali za uvođenje kokaina

Dotična kriminalna organizacija bi uspostavila nekoliko kanala za unošenje kokaina na Kanarski arhipelag i imala važnu logistiku za distribuciju narkotika na arhipelagu. Koristila je, na primjer: vozila sa skrivenim hidrauličkim odeljcima -caletas- , koja su bila posebno opremljena sistemom za otvaranje, kome se moglo pristupiti samo ako je poznata i izvedena kombinacija prekidača i uređaja samih vozila. Imali su i plovila tipa jedrilice pripremljena za prijem kokaina sa matičnih brodova na otvorenom moru.

image
- FOTO: CIVILNA GARDA

Operacija

Zahvaljujući intenzivnom nadzoru istraženih, agenti su uspijeli da otkriju kolo koje je organizacija koristila za kretanje novca od nedozvoljenih radnji, koristeći ekonomske mazge, ljude koji prevoze velike sume novca, od trgovine drogom, između ostrva.

image
- FOTO: CIVILNA GARDA

Napretkom operacije, krajem aprila prošle godine, utvrđeno je da su se dvojica najviših zvaničnika preselila na ostrvo Tenerife kako bi izvršili ilegalnu transakciju u vezi sa trgovinom drogom. Otkriće je omogućilo zaplijenu deset kilograma kokaina i hapšenje najviših zvaničnika organizacije.

Pao i vođa

Uz odgovarajuće sudsko ovlašćenje, izvršena su dva pretresa na ostrvu Gran Kanarija, odakle su bili vođa organizacije i njegov poručnik, u kojima je zaplenjeno 16 kilograma kokaina , od kojih su osam vozila imala skrivene pregrade sa uređaj za hidraulično otvaranje, najsavremeniji elektronski uređaji, šifrovani komunikacioni mobilni terminali itd.

image
- FOTO: CIVILNA GARDA

Operacija je kulminirala hapšenjem na ostrvu Gran Kanarija petoro pripadnika kriminalne organizacije, od kojih su tri bila zadužena za transport i premještanje novca iz nezakonitih aktivnosti kriminalne mreže.

image
- FOTO: CIVILNA GARDA

Zaplijenjen "luksuz"

Konačni rezultat dobijen nakon hapšenja i pretresa kuća govori o osam pritvorenika , od kojih je sedam sprovedeno  u zatvor; zaplena 26 kilograma kokaina ; intervencija od skoro 150.000 eura u gotovini ; osam vozila (od toga četiri sa caletom); plovilo tipa jedrilica; čamac na naduvavanje; pet šifrovanih telefona; elektronski sigurnosni uređaj; kao i različiti alati i dokumentacija u vezi sa kriminalnim radnjama.

image
- FOTO: CIVILNA GARDA

Operacijom su rukovodili Sud broj 7 u Las Palmas de Gran Kanariji i Specijalni tužilac za borbu protiv droga pokrajinskog suda Las Palmas de Gran Kanarija, a sproveo je Tim Civilne garde za organizovani kriminal i borbu protiv droga (EDOA). ). ) komande Tenerifa i Jedinice za drogu i organizovani kriminal Nacionalne policije (UDICO) Višeg štaba Kanarskih ostrva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

26. april 2024 05:49