Лука Бар / - Драган Стојановић
20/07/2021 u 18:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Крађа цигарета из Луке Бар: Извршен претрес свих хангара, издата наредба за изузимање видео надзора

Непознате особе обиле су и украле већу количину цигарета из хангара у Луци Бар, саопштено је 10. јула из црногорског тужилаштва које је тада покренуло извиђај

Царински тим за спријечавање кријумчарења у сарадњи са полицијом извршиће претрес свих хангара за складиштење цигарета у Луци Бар, потврдио је Радију Слободна Европа тужилац Радован Ђуришић, руководилац Основног државног тужилаштва у Бару (ОДТ).

То је договор надлежних са правосудним органима након крађе више од тоне цигарета из лучког магацина.

-Такође, поступајући тужилац је издао наредбе за вјештачење форензичких трагова које је полиција изузела приликом вршења увиђаја на обијеном хангару. Након добијања тих резултата Тужилаштво ће правити план шта да ради у овом случају-казао је Ђуришић.

Надлежни барски Суд је на захтјев тамошњег тужилаштва издао наредбу за изузимање видео надзора са одређених објеката у Луци Бар.

-То би могло бити од значаја за расвјетљавање кривичног дјела тешка крађа, почињеног у једном од хангара у Луци Бар- рекла је за РСЕ портпаролка Основног суда у Бару, судија Тамара Спасојевић.

Шта се догодило?

Да су за сада непознате особе обиле и украле већу количину цигарета из хангара у Луци Бар, саопштено је 10. јула из црногорског тужилаштва које је тада покренуло извиђај.

Како је саопштено, цигарете су биле власништво фирми "Аурора" и "Атлант Монт" из Бара.

Истог дана Управа луке затражила је од власти да истраже случај, тврдећи да њихова интерна служба осигурања надзире теретна возила која напуштају лучко подручје, али да им недостају „компетенције да провјере ваљаност документације о терету који превозе“.

Нестанак цигарета из царинских складишта откривен је само седмицу дана пошто је црногорска Влада 2. јула најавила почетак законског поступка за забрану складиштења дуванских производа у баркој Луци.

Влада је покренула поступак као дио мјера за спречавање шверца цигарета, по чему је Лука Бар препозната још од деведесетих година прошлог вијека.

Тадашња власт Демократске партије социјалиста тврдила је да је у питању транзит цигарета. Шверц се одвијао углавном преко Јадрана, према Италији, чије је тужилаштво отворило истрагу, којом је било обухваћено петнаестак имена из Црне Горе и Италије, међу којима и Мило Ђукановић. Италијанско тужилаштво предмет против Ђукановића архивирало је 2008. године, а касније и за остале.

Колика је вриједност украдених цигарета?

Тужилаштво је потврдило да је током досадашњег извиђаја утврђено да су украдене цигарете набавне вриједности око 100.000 еура, док познаваоци тврде да је тржишна вриједност украдених цигарета готово пола милиона еура.

-Према попису робе оштећених недостаје им 1.182,00 пакета цигарета марке ‘Марбле’, чија је набавна вриједност по пакету 80 еура, односно око 100.000- казао је Ђуришић.

Нестале цигарете су власништво компаније "Аурора" и "Атлант монт" чији је један од власника Драган Вујачић, коме је за шверц цигарета суђено 2005. године пред Вишим судом у Подгорици. Тај поступак је окончан ослобађајућом пресудом 2013. године.

У компанији Атлант монт, РСЕ је саопштено да власник Драган Вујачић не жели да коментарише крађу цигарета, и да све информације потраже у полицији.

Након крађе цигарета један од лидера владајућег Демократског фронта Небојша Медојевић, који је раније више пута оптуживао Владу и премијера Здравка Кривокапића за шверц цигарета, питао је надлежне како је могуће да не знају ништа о томе:

-Како је могуће да се роба украде из царинског складишта када су се налазила два катанца? Неко је украо готово тону цигарета, што је минимум један шлепер… Ово није Влада, ово је циркус- објавио је 10. јула Медојевић на Тviteru.

Демократски фронт, који је од августовских избора прошле године на власти са Демократама и Грађанским покретом УРА, иако је 4. децембра изгласао Владу са премијером Здравком Кривокапићем, њен је најжешћи критичар.

Међународни шверц и Црна Гора

Шверц цигарета из Црне Горе била једна од тема разговора премијера Здравка Кривокапића са британским колегом Борисом Джонсоном током његове посјете Лондону 8. јула.

Кривокапић је објаснио да су том приликом договорене активности, прије свјега, у безбједносном сектору "како би се обезбиједили стабилност и сигурност".

-Уједињено Краљевство знајући да је у свом буџету само елиминисањем шверца цигарета у буџет приходовало 237 милиона фунти, израчунали су колико су добили тиме што су сузбили шверц који долази из Црне Горе и послали јасну поруку да желе да наставе сарадњу у том дијелу- рекао је за ТВЦГ Кривокапић, не откривајући више детаља.

И потпредсједник Владе Дритан Абазовић недавно је говорио о међународном шверцу из Црне Горе.

-Према оперативним подацима страних безбједносних служби око 20 одсто свих шверцованих цигарета у Европску унију долази преко Црне Горе- казао је Дритан Абазовић, координатор свих служби безбједности и потпредсједник Владе.

Он је прецизирао да је “почело прикупљање доказног материјала” у вези са шверцом цигарета у држави.

-Па то су везе бивше власти. Тај посао није могао да ради онај ко није био близак бившем режиму. Међутим, морате спровести доказни поступак- казао је 9. јула Абазовић подгоричким Вијестима.

Да ли је држава оштећена?

Због нестанка цигарета из хангара Слободне зоне луке Бар држава неће бити оштећена, потврђено је Радију Слободна Европа у Управи прихода и царина.

Иако то да сада није био случај, наводи извор РСЕ, надлежни ће обрачунати акцизни дуг за цигарете фирмама"Атлант Монт" и "Аурора", које су посједовале цигарете у обијеним хангарима.

-То је одговорност фирми и држава је оштећена јер је сумња да су цигарете дате у слободни промет и држава се мора наплатити сходно закону. Раније се код оваквих ситуација закон није примјењивао али сада ћемо га примјењивати до краја. Тако ће обавезе према држави бити наплаћене у складу са чланом 205 став 5 Царинског закона- саопштио је извор РСЕ.

У међувремену је, због спречавања незаконитих појава лоцираних на том подручју како је је потврђено РСЕ Управа прихода и царина на чијем је челу Александар Дамјановић, претходних дана извршила кадровске промјене у Царинарници Бар, али и у Слободној зони Луке Бар како би појачала надзор.

Влада је половином јуна, како би спријечила шверц цигарета, са специјалном полицијом спровела акцију у Луци Бар. Не износећи више детаљ, полиција је саопштила да се у “слободној зони Луке Бар врши контрола пословања правних лица чија је дјелатност везана за дуванске производе”.

Досадашње акције и европска упозорења

Црногорска полиција је последњих година у више наврата одузимала цигарете чија је вриједност више милиона еура.

У акцији "Арка" у Подгорици је у августу 2020. полиција у шлеперу бјелопољских таблица заплијенила милионски вриједан товар цигарета. Главни специјални тужилац Миливоје Катнић и његов сарадник Саша Чађеновић саопштили су, половином октобра исте године, да се Арсеније Калезић који је у бјекству, и још двије особе сумњиче за стварање криминалне групе, која је кријумчарила цигарете и прала новац, оштетивши државу за око 18 милиона еура.

Крајем децембра 2019. године полиција је са Управом царина открила криминалну организацију која је извршила кријумчарење око четири ипо хијаде пакета цигарета, чиме је држави начињена штета у износу од око 3,8 милиона еура. Због сумње да су учествовали у кријумчарењу и оштетили државни буџет за више десетина милиона еура полиција је, крајем августа 2018. године, ухапсила шест царинских службеника.

Размјерама шверца цигарета из Црне Горе и процесуирањем кријумчара бавила се и Европска комисија.

У Извјештају о напретку Црне Горе за 2020. годину консатује се да током 2019. године, иако су вођени кривични поступци у три предмета у области борбе против организованог кријумчарења цигарета, није било осуђујуће пресуде.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:05