damir lekic / - DAN
10/05/2023 u 10:50 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ljekočevićima, Kuču, Stefanoviću i Šutaju ukinut pritvor

Oni su uhapšen zbog krivičnog djela "neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga"

Vrhovni sud Crne Gore odbio je predlog Višeg državnog tužilaštva u Podgorici da se produži pritvor okrivljenim Daliboru Ljekočeviću, Davidu Ljekočeviću, Damiru Kuču, Stefanu Stefanoviću i Turkjanu Šutaju, zbog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.Kako je saopštio advokat Damir lekić, nakon toga njima je pritvor ukinut.

Lekić koji je branilac Kuča i Stefanovića i advokat Balša Dragović koji je branilac Davida i Dalibora Ljekočevića su komentarišući odluku Vrhovnog suda pojasnili da ovi okrivljeni još nijesu pušteni iz pritvora i pored odluke Vrhovnog suda.

Oni su uhapšeni 8. februara po nalogu Višeg državnog tužilaštva zbog sumnje da su počinili krivično djelo "neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga". 

Kako objašnjavaju advokati, Daliboru Ljekičeviću, Davidu Ljekočeviću, Damiru Kuču, Stefanu Stefanoviću i Turkjanu Šutaju rješenjem Višeg suda u Podgorici 6. marta produžen je pritvor u trajanju od najduže dva mjeseca.

- Pred sam istek pritvora po navedenom rješenju postupajuća državna tužiteljka u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, a koja vodi krivični postupak protiv njih, a kako to procedura shodno ZKP-u nalaže, a u namjeri da im produži pritvor podnijela je Vrhovnom sudu Crne Gore predlog za produženje pritvora, a koji sud je prilikom odlučivanja o tom predlogu našao da je on neosnovan, pa ga je kao takvog i odbio svojim rješenjem Kr.br. 12/23 od 04.05.2023. godine navodeći u svojoj izreci “Odbija se predlog Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Kti.br. 16/23 od 03.05.2023. godine kojim je traženo da se okrivljenima Daliboru Ljekičeviću, Davidu Ljekočeviću, Damiru Kuču, Stefanu Stefanoviću i Turkjanu Šutaju produži pritvor” - dodaju oni.

Lekić i Dragović napominju da u ovakvim procesnim situacijama kada sud ne prihvati da odredi ili dalje produži pritvor, okrivljeni u odnosu na kojeg je podnijet predlog da se pritvor odredi ili produži mora odmah biti pušten na slobodu. 

- Ovo je zaista bila lijepa vijest po ove okrivljene i njihove branioce, jer je sud (i to onaj najviši) našao da pritvor više nije neophodan, niti potreban, pa je samim tim i predlog za njegovo produženje odbio, i po redovnom slijedu događaja oni su morali biti dana 04.05.2023. godine pušteni iz pritvora na slobodu, ali iz nekih nepoznatih razloga to se ovdje uopšte nije dogodilo. Ali se dogodila druga nevjerovatna i u potpunosti nezakoitna situacija, a koja je upravo onakva kako dalje slijedi, a što je lako provjeriti uvidom u spise predmeta - dodaju oni.

Kako se navodi, rješenjem Vrhovnog suda Crne Gore Kr.br. 12/23 od 04. maja odbijen je predlog Višeg državnog tužilaštva u Podgorici kojim je traženo da se okrivljenima Daliboru Ljekičeviću, Davidu Ljekočeviću, Damiru Kuču, Stefanu Stefanoviću i Turkjanu Šutaju produži dalje trajanje pritvora, i oni su svi shodno navedenom dana 04.05.2023. godine (dan donošenja rješenja) morali odmah biti pušteni na slobodu iz istražnog zatvora.

- Ali oni su i iz nekog razloga i pored toga zadržani u istražnom zatvoru iako više, ne da ne postoji rješenje na osnovu kojeg se dalje trajanje pritvora još uvjek nalazi na snazi, već je i predlog Višeg državnog tužilaštva u Podgorici za produženje pritvora od strane nadležnog suda odbijen, na koji način je u tom vremenu na postojanje, tj. dalje trajanje pritvora stavljena tačka - dodaju advokati.

Oni su naveli da se ovdje nije sve završilo, te da je Više državno tužilaštvo u Podgorici nakon što je uočilo da je podnijeti predlog za produženje pritvora od strane Vrhovnog suda Crne Gore odbijen, isto je 5. maja oko 13:30 časova, vjerovatno misleći da niko to neće uočiti, ili da će to prosto zanemariti, Višem sudu u Podgorici protiv okrivljenih podnijelo optužnicu sa predlogom da im se produži pritvor, i pored toga što je dan ranije bilo u saznanju da postoji rješenje Vrhovnog suda Crne Gore Kr.br. 12/23 od 4. maja koje je toga dana takav isti predlog odbilo i stavilo tačku na postojanje pritvora.

- A po prijemu ove optužnice i ovog predloga za produženje pritvora podnijetog od strane Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, Viši sud u Podgorici je, iako je i on takođe bio u saznanju da postoji rješenje Vrhovnog suda Crne Gore Kr.br. 12/23 od 04.05.2023. godine koji je odbio da produži pritvor, stavljajući na njegovo postojanje tačku, ipak prihvatilo da okrivljenima produži pritvor donoseći rješenje o produženju pritvora - dodao je on.

Kako je istakao, ovo je ogromna zlopupotreba prava i zakonskih ovlašćenja od strane Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i Višeg suda u Podgorici na štetu ovih okrivljenih budući da su i jedan i drugi državni organ bili u saznanju da postoji rješenje Vrhovnog suda Crne Gore Kr.br. 12/23 od 4. maja nalazi se u spisima predmeta) koje je tog dana stavilo tačku na pritvor, i okrivljeni su morali biti pušteni na slobodu.

Dodali su da  više nije postojala mogućnost bilo kakvog govora o pritvoru, a naročito zato što se između 4. i  5. maja  nikako nije mogao pojaviti neki novi pritvorski osnov zbog kojeg bi, kako ističu, eventualno Više državno tužilaštvo u Podgorici bilo prinuđeno da djeluje podnošenjem predloga za određivanje pritvora, te da Viši sud u Podgorici isti usvaja i da ponovo iz nekih sada različitih razloga okrivljenima određuje pritvor.

- Okrivljeni su se nalazili nezakonito i bez bilo kakvog pravnog osnova u pritvoru od 4. maja do najmanje dana 5. maja  kada je Viši sud u Podgorici donio nezakonito rješenje o produženju pritvora, prihvatajući novopodnijeti nezakoniti predlog Višeg državnog tužilaštva u Podgorici za produženje pritvora okrivljenima (ako je već podnosilo predlog trebalo je predlog za određivanje pritvora). Samim tim radi se o ogromnoj zloupotrebi prava i zakonskih ovlašćenja i od strane Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Podgorica, Spuž, jer su dana 04.05.2023. godine po prijemu rješenja Vrhovnog suda Crne Gore Kr.br. 12/23 od 04.05.2023. godine bili dužni da okrivljene odmah puste na slobodu, a što nisu učinili, te su iste na taj način bez bilo kakvog rješenja na osnovu kojeg bi još uvjek postojalo dejstvo pritvora, držali nezakonito u pritvoru sve do najmanje dana 05.05.2023. godine kada je Viši sud u Podgorici po novom nezakonitom predlogu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici okrivljema produžio pritvor i isto primjenom zakonskih odredbi o dostavljanju i uručenju pismena, uručio pomenutoj upravi u kojoj su ovi okrivljeni smješteni u istražnom zatvoru - navode u saopštenju.

Ovakvo postupanje navedenih državnih organa je, prema ocjeni advokata u potpunosti nezakonito.

- Kakve su ovo imrovizacije istražnog zatvora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Podgorica, Spuž, Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i Višeg suda u Podgorici da se okrivljeni Dalibor Ljekičević, David Ljekočević, Damir Kuč, Stefan Stefanović i Turkjan Šutaj pošto poto drže u pritvor i pored ovakve odluke Vrhovnog suda Crne Gore, te da se čak usude da ih bez bilo kakvog rješnja i dalje drže u pritvor čak jedan i po ili dva dana za sada je nepoznato, ali je jasno da je takvo postupanje mimo svakog zakonskog okvira i da će protiv svih učesnika u ovoj improvizaciji biti podnijeta krivična prijava zbog zloupotrebe službenog položaja i drugih krivičnih djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, a nadam se da će drugi državni organi koji će preispitivati njihov rad, i kojima su izjavljeni pravni ljekovi, naći da okrivljene treba odmah pustiti na slobodu, jer je to u ovom slučaju jedina zakonita i ispravna odluka - navodi se u saopštenju advokata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 13:14