/ DAN, ZIKS
01/01/2023 u 11:00 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MIRNO U UIKS-u: Tokom 2022. iza zatvorskih zidina bez sukoba “kavčana” i “škaljaraca”

U UIKS-u trenutno se nalazi 1062 lica lišenih slobode. Od čega je 436 pritvorenih (od kojih je 16 žena) 626 zatvorenika (od kojih su 23 žene)

Kraj 2022. Godine može se reći da je bio turbulentan kada su u pitanju dešavanja u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija. Tako, pored svakodnevnih izazova, dogodio se i štrajk pritvorenika i smjena načelnika Istražnog zatvora Predraga Spasojevića.

Međutim, kada se na kraju godine svede “bilans” dešavanja unutar zatvorskih zidina, može se reći da je UIKS tokom 2022. situaciju držao pod kontrolom.

Jedan od primjera je štraj pritvorenika, koji je Uprava rješila za pola dana, i podatak da tokom 2022. nije bilo sukoba među članovima klanova koji su u zatvoru.

Preventivnim radnjama oduzeta je veća količina nedozvoljenih predmeta od pritvorenih I zatvorenih lica, među kojima su najčešće oduzimani mobilni telefoni, sim kartice….

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija trenutno se nalazi 1062 lica lišenih slobode. Od čega je, kako su naveli za portal Dan iz UIKS-a,  436 pritvorenih lica (od kojih je 16 žena) 626 zatvorenika (od kojih su 23 žene).

Zatvorske zidine nisu prepreka za kriminale obračune

ZA GODINU DANA 17 ŠTRAJKOVA

Od početka godine u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija dogodio se jedan grupni štrajk pritvorenih lica (93 lica), koji je trajao kratko (pola dana).

-Dok su pojedinačno stupila u štrajk 16 lica u ovoj godini. Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, u odnosu na lica lišena slobode, postupa u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima, poštujući njihova prava, te nema realnih (opravdanih) razloga za stupanje u štrajk lica lišenih slobode- pojašnjavaju iz UIKS-a.

ZA PRIPADNIKE KLANOVA POSEBAN “TRETMAN”

U poslednjih par godina uhapšen je veći broj članova suprostavljenih crnogorskih  klanova. MSvi oni smješteni su u spuški zatvor, a među njima su I istaknuti pripadnici I vođe škaljarskog I kavačkog klana.

Međutim iz UIKS-a su pojasnili da svakondevim sprovođenjem preventivnih mjera svoj rad usmjeravaju na očuvanje reda unutar zatvorskih zidina. Tako za “škaljarce” i “kavčane” zatvorska Uprava ima posebne metode rada.

Prst mafije na "obaraču" i iz zatvorske ćelije: Zidine nisu prepreka za planiranje likvidacija

-Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, u okviru svojih aktivnosti, kao i u saradnji sa ostalim činiocima iz sektora bezbjednosti prikuplja podatke o bezbjednosno interesantnim licima i njihovoj eventualnoj pripadnosti pojedinim kriminalnim grupama, te na taj način preduzimanjem preventivnih mjera, počev od odvojenog smještaja i onemogućavanja međusobnog kontakta lica koji su pripadnici suprostavljenih kriminalnih grupa, kao i drugim operativno taktičkim mjerama i radnjama (nadzor, praćenje, pretresi ...)- navodi UIKS .

Dodaju da službenici Uprave za izvršenje krivičnih sankcija sprečavaju svaki mogući kontakt ili mogućnost eventualnih sukoba između pripadnika suprostavljenih kriminalnih grupa.

U 2022. BEZ SUKOBA  KLANOVA U UIKS-u

Pomenutim djelovanjem može se reći da je UIKS uspostavio tokom 2022. Godine izuzetno bezbjedno stanje iza zatvorskih zidina. Tako, kako su nam saopštili, tokom pomenutog perioda nije bilo sukoba među članovima suprostavljenih klanova…

-Sukobi pripadnika suprostavljenih kriminalnih grupa u ovoj godini nijesu zabilježeni u Upravi, iz kako smo prethodno naveli, preduzimanja preventivnih mjera kao što je odvojeni smještaj, nadzor, praćenje, pretresi i sl- navode za portal Dan.

Iz UIKS-a dodaju da naravno, dešavaju se prostorijama sukobi među pritvorenicima i zatvorenicima, koji su smješteni u istim.

-U tim slučajevima službenici Uprave preduzimaju aktivnosti iz svoje nadležnosti, pokreće se disciplinski postupak protiv aktera sukoba u cilju utvrđivanja disciplinske odgovornosti i obavještava se Uprava policije u cilju eventualnog preduzimanja mjera i radnji iz njihove nadležnosti- saopštili su IZ UIKS-a.

Podsjećamo, u ranijim periodima zabilježeni su incidenti koji su se nezvanično vezivali za netrpeljivost među “kavčanima” I “škaljarcima” koji su u zatvoru, kao što je polivanje uljem I fizički napad..O tome je portal Dan izvještavao.

ŠTEK I NEDOZVOLJENE STVARI: OD RUPE U ZIDU DO DUŠEKA I TOALETA

UIKS je tokom ove godine sproveo niz aktivnosti u kojima su oduzete nedozvoljene stvari a koje su pronađene kod pritvorenih lica. Stiče se utisak da je najčešće pronađen I oduziman mobilni telefon. Baš njega pritvorenici su sakrivali na razna mjesta…

Podsjetićmo na slučaj pronalaska telefona u rupi u zidu zatvorske sobe a i u duplom dnu šerpe za kuvanje.

-Od početka godine u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija je pronađeno i oduzeto 193 mobilna telefona- preciziraju iz Uprave.

Pojašnjavaju da postoji niz načina na koji lica lišena slobode pokušavaju doći u posjed nekoj od nedozvoljenih stvari i predmeta.

Međutim, službenici Uprave za izvršenje krivičnih sankcija kontinuirano prate i preduzimaju aktivnosti na onemogućavanju unosa i posjedovanja nedozvoljenih stvari i predmeta licima lišenim slobode.

-Kao najčešći pokušaji unosa nedozvoljenih stvari i predmeta, izdvojili bi putem stvari koje licima dostavljaju članovi porodice (gardaroba, obuća, hrana, tehničke stvari). Međutim, ne isključujemo i mogućnost ljudskog faktora, iz kog razloga svi zaposleni u UIKS-u, kao i posjetioci prolaze detaljnu kontrolu i pretres prilikom ulaska u zatvorski kompleks- navodi UIKS.

Dodaju da lica lišena slobode, svjesna odgovornosti koju proizvodi posjedovanje nedozvoljene stvari, kao što je mobilni telefon.

-Jasno je da će te stvari i predmete skrivati na mjestima za koje smatraju da službenici obezbjeđenja neće otkriti, te stoga široka je "lepeza" mjesta na kojima lica pokušavaju sakriti posjedovanje nedozvoljenih stvari i predmeta, od rupa na zidu, dušeka na krevetu, u jastucima, hrani, toaletima i sl.

Pored telefona, pronalaženi su I improvizovani bodeži, ruteri za internet, motke, protein u vidu praha, psihoaktivne susprtance..O tome je portal Dan redovno izvještavao.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 00:25