Policija, ilustracija / - UP
18/03/2024 u 15:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nedeljni pregled: Policija registrovala 78 krivična djela

Službenici Uprave policije su, od 11. do 17. marta, registrovali 78 krivična djela za koja će odgovarati 75 fizičkih lica. Najveći broj registrovanih krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta – 69 djela.

Kako navode iz MUP-a, od ukupnog broja registrovanih krivičnih djela, 31 je u trenutku izvršenja bilo sa nepoznatim izvršiocem, od kojih je operativnim i drugim angažovanjem rasvijetljeno 23, što predstavlja procenat rasvijetljenosti od 74%.

Kriminalistička policija uhapsila je  36 osoba, od čega njih 27 zbog krivičnih djela, devet zbog učinjenih prekršaja.

Osim toga, policija je uhapsila sedam  lica po nacionalnim potjernicama, dok je po međunarodnoj potjernici, koja je raspisana od strane NCB Interpol Beograd,  lišeneno slobode jedno lice.

- Službenici kriminalističke policije oduzeli su ukupno  5 komada oružja, od čega: 3 komada vatrenog oružja i 2 komada gasnog. Svo oduzeto vatreno oružje je bilo u legalnom posjedu. U prethodnojsedmici nijesu registrovana ubistva. Od najtežih krivičnih djela iz ove oblasti  registrovano je 1  ubistvo u pokušaju, po poznatom izvršiocu. Policijski službenici OB Podgorica  lišili su slobode i procesuirali malodobno lice zbog počinenog krivičnog djela ubistvo u pokušaju, upotrijebom hladnog oružja-noža, na štetu takođe malidobnog  lica  kome je nanio tjelesnu povredu.  Tokom navedenog perioda registrovano je 13 krivičnih djela iz oblasti nasilja u porodici, a shodno Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici podnijeto je 18 prekršajnih prijava - navode u saopštenju.

Kada je suzbijanje krijumčarenja droga u pitanju, policijski službenici su nadležnom VDT podnijeli šest krivičnih prijava, protiv pet poznatih lica i jednog ili više NN lica,  zbog osnovane sumnje da su počinili četiri krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i 1 krivično djelo omogućavanje uživanja opojnih droga.

- Podnijeto je i 16 prekršajnih prijava, protiv 16 lica, shodno Zakonu o sprečavanju zloupotrebe opojnih droga. Policija je tokom protekle nedjelje zaplijenila kokain, marihuanu i sadnice marihuane. Kada je riječ o otkrivanju i sprečavanju krivičnih djela iz oblasti ekonomskog kriminala policija je podnijela krivičnu prijavu protiv 1 lica iz privatnog sektora zbog KD zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, čime je oštetio Budžet za 11 689 eura. U oblasti suzbijanja nedozvoljene trgovine i krijumčarenja cigareta, policijski službenici podnijeli su krivičnu prijavu protiv 1 lica zbog KD nedozvoljena trgovina. Zaplijenjena je 71 paklica cigareta i 3 kg rezanog duvana u vrijednosti od 416 eura - dodaju u saopštenju.

U oblasti ekološkog kriminala, a u okviru aktivnosti usmjerenih na suzbijanje nelegalne gradnje, policijski službenici podnijeli su krivičnu prijavu protiv 1 lica za KD građenje objekta bez prijave građenja i dokumentacije za građenje.

- Službenici zaduženi za otkrivanje visokotehnološkog kriminala preduzimaju aktivnosti na identifikaciji nepoznatih lica koja su u periodu od 11.3. do 17.3. na zvanične e-mail adrese tri osnovne i jedne srednje škole u Herceg Hovom, kao i na  na zvanične e-mail adrese Osnovnog, Višeg i Apelacionog suda u Crnoj Gori uputili mejlove, a čiji sadržaj se odnosio na lažne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama. Pored toga, službenici Uprave policije identifikovali su i procesuirali malodobno lice  koje je 15.3. na zvaničnu e-mail adresu Srednje elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ u Podgorici uputilo prijeteći mejl. Ovom prilikom je pronađeno i oduzeto 20 komada Airsoft oružja (replike original oružja), od čega su dva komada predmet krivičnog djela. Zbog izazivanja panike i nereda koje je maloljetnik prouzrokovao slanjem prijetećih mejlova protiv njega je podnešena krivična prijava, dok je protiv  oca maloljetnika podnijeta prekršajna prijavu zbog zanemiravanja djeteta, shodno Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici - ističu u saopštenju.

U dijelu koji se odnosi na identifikaciju i procesuiranje lica, koja se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnog djela dječja pornografija, u saradnji sa nadležnim državnim tužilaštvima podnijete su 2 krivične prijave protiv 2 lica državljanina BIH.

- Nakon preduzetih operativnih mjera i radnji, policijski službenici rasvijetlili su razbojništvo,  lišili su slobode i procesuirali tri maloljetna lica, od kojih dva zbog krivičnog djela razbojništvo i jedno zbog krivičnog djela prikrivanje. Službenici Uprave policije podnijeli su još 7 krivičnih prijava protiv 12 maloljetnih lica i dvije prekršajne prijave protiv 2 maloljetna lica. Nedelju za nama je obilježilo stabilno stanje javnog reda i mira. Na teritoriji Crne Gore policijski službenici su zablilježili 13 slučajeva narušavanja javnog reda i mira i tom prilikom procesuirali ukupno 14 lice zbog 13 prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru. Od navedenog broja procesuiranih lica, njih 7 je lišeno slobode - dodaju.

Tokom prethodne nedelje policija je izvršila raciju na području Danilovgrada u tri ugostiteljska objekta, gdje su kontrolisana 35 lica.

Policija je, od 11. do 17. marta, obezbjeđivala sedam javnih okupljanja, na kojima nijesu registrovani slučajevi narušavanja javnog reda i mira.

Kada je riječ o stanju bezbjednosti u saobraćaja tokom prethodne nedelje registrovano je 107 saobraćajnih nezgoda, u kojima su dva lica smrtno stradala, dva lica su zadobila teške tjelesne povrede, a njih 28 lake tjelesne povrede.

Tokom istog perioda, saobraćajna policija je, spovodeći kontrole u saobraćaju, podnijela 348 prekršajnih prijava, izdala 2.456 prekršajnih naloga i lišila slobode 115 lica zbog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Sprovodeći postupak prinudne naplate neplaćenih prekršajnih naloga policija je 

- Granična policija je od 11. do 17. marta na graničnim prelazima kontrolisala ukupno 222.984 lice, od toga 114.657 na ulazu i 108.327 na izlazu iz Crne Gore. Kontrolisano je ukupno 81.536 motornih vozila, 39 plovila, 295 vazduhoplov, 45 vozova. Nije dozvoljen ulaz u naš državu za dvanaest lica, dva lica nijesu ispunjavala propisane uslove za ulazak u zemlju, za dva lica je na snazi zaštitna mjera udaljenja, protjerivanja ili otkazan boravak, dok 8 lica nije imalo dovoljno sredstava za izdržavanje u CG ili  za putovanje u treću državu - pojašnavaju oni.

Službenici Sektora granične policije su podnijeli tri prekršajne prijave i izdali 104 prekršajna naloga shodno Zakonu o strancima. Donijeta su 24 rješenja o dobrovoljnom povratku. Granična policije je donijela 37 rješenja o otkazu boravka do 90 dana, a 110 lica je izrazilo namjeru za međunarodnu zaštitu. Inicirano je 14 prestanka privremenih boravaka.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 21:48