Јовановић на суђењу  / Фото: РТС
19/07/2021 u 12:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Почело суђење Ристу Јовановићу: Нисам скандирао да ћемо Косово опрати крвљу

Не осјећам се кривим, тврди Подгоричанин

У Основном суду у Приштини данас је почело суђење Ристу Јовановићу из Подгорице, ухапшеном 28. јуна приликом обиљежавања Видовдана на Газиместану, по оптужници да је починио кривично дјело "изазивање раздора и нетрпељивости".

Kако јавља РТС, тужилац терети Јовановића да је на Газиместану „умишљајем и планирањем подстицао и ширио јавно мржњу, раздор и нетрпељивост између етничких и вјерских група које живе на Kосову“.

- На тај начин је Јовановић јавно и у присуству знатног броја грађана узвикивао ‘убијте Шиптара’, ‘Kосово ћемо опрати крвљу’, ‘Kосово је Србија’, док је пред медијима рекао да ће Шиптарима бити тијесно, чиме је озбиљно угрозио јавни ред и мир - навео је тужилац, читајући дјелове оптужнице.

Јовановић је после саопштавања оптужнице, на питање судије рекао да се „не осјећа кривим“ за дјела за која се терети и да није „изговорио или пјевао нешто што му се приписује“.

Јовановићу је одређен притвор од 30 дана, који служи у сјеверном дијелу Kосовске Митровице, а његова адвокатица Јована Филиповић је у међувремену поднијела захтјев за одбацивање оптужнице и приговор на доказе.

Захтјев за одбацивање оптужнице одбијен је у Апелационом суду, а на данашњем рочишту Јовановић се одрекао права на нову жалбу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:32