stop policija / - DAN
14/05/2023 u 11:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Povećan broj saobraćajnih nezgoda, policija će pojačati kontrole

Pod dejstvom alkohola zatečeno je da upravlja vozilom 3.309 vozača, a alkotestiranje je odbilo 88 vozača

U Crnoj Gori se za četiri mjeseca ove godine dogodila 1.831 saobraćajna nezgoda, što je za 16% više u odnosu na isti period prošle godine. Od tog broja najveći je broj saobraćajnih nezgoda samo sa materijalnom štetom i to njih 1.276, saopšteno je iz Uprave policije.

- Pored preventivnih i represivnih aktivnosti, kao i pojačanih kontrola učesnika u saobraćaju od strane saobraćajne policije, veliki broj vozača i dalje ne poštuje saobraćajne propise što za posledicu ima da se od početka godine dogodilo 555 saobraćajnih nezgoda sa povrijeđenim ili poginulim licima što je za 5,7% više u odnosu na prošlu godinu. Od tog broja sa poginulim licima dogodilo se 20 saobraćajnih nezgoda, što je isto kao i prošle godine, kao i 535 nezgoda sa povrijeđenim licima što je za 6% više u odnosu na prošlu godinu - dodaju iz policije.

U saobraćajnim nezgodama za četiri mjeseca ove godine poginulo je 27 lica što je u odnosu na prošlu godinu više za 3,8%, kada je smrtno stradalo 26 lica.

- Od ukupnog broja poginulih, poginulo je 14 vozača, devet saputnika i četiri pješaka. Ukupno je povrijeđeno 769 lica ili 3,9% više nego u istom periodu prošle godine, od čega teže 132 i lakše 637 lica. Za isti period, saobraćajna policija je u okviru svojih nadležnosti i pored brojnih logističkih i kadrovskih problema koji limitiraju i otežavaju njen rad preduzimala veliki broj mjera i radnji u cilju poboljšanja bezbjednosti saobraćaja. Kontrolisano je 75.980 vozila od čega je nađeno neispravno 2.745 vozila. Iz saobraćaja je isključeno 2.686 vozila - navode iz policije. 

Pod dejstvom alkohola zatečeno je da upravlja vozilom 3.309 vozača, a alkotestiranje je odbilo 88 vozača.

Zbog upravljanja vozilom sa prisustvom alkohola u organizmu u koncentraciji većoj od 1g/kg policija je lišila slobode 1.043 lica, a zbog odbijanja alkotestiranja 88 lica.

Protiv izvršilaca prekršaja i krivičnih djela iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, saobraćajna policija je izdala 34.432 naloga za plaćanje novčanih kazni i podnijela 5.079 prekršajnih i 155 krivičnih prijava.

- Ljudski faktor, a u okviru njega neodgovornost, nepažnja, neprilagođena i velika brzina, upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola, upotreba mobilnih telefona u toku vožnje, nekorišćenje sigurnosnih pojaseva, prelazak u suprotnu kolovoznu traku i dalje su glavni uzroci saobraćajnih nezgoda sa najtežim posledicama - ističu i zpolicije.

Imajući u vidu posledice saobraćajnih nezgoda, prisutne negativne trendove osnovnih parametara bezbjednosti saobraćaja, kao i nastupajuću ljetnju turističku sezonu, kada će se broj vozila i učesnika u saobraćaju na crnogorskim putevima višestruko povećati, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije još jednom apeluju na sve vozače i ostale učesnike u saobraćaju da svojim odgovornim ponašanjem, poštovanjem saobraćajnih propisa i uvažavanjem postojećih uslova na putevima i u saobraćaju,  doprinesu kako svojoj, tako i bezbjednosti svojih saputnika kao i ostalih učesnika u saobraćaju. 

- Službenici Uprave policije će i u narednom periodu u okviru svojih realnih mogućnosti, nastojati da kroz pojačano angažovanje svojih službenika, preventivnim, ali i represivnim aktivnostima doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posledicama - naglašavaju oni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:45